logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć działki i okresy sygnału na oscyloskopie?

Hamster_71 05 Cze 2007 20:56 5215 6
REKLAMA
  • #1 3956943
    Hamster_71
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. Prosiłbym o pomoc przy rozwiązaniu zadań z miernictwa elektronicznego.

1.

Sygnał: Trójkąt
    Amplituda: 0,1V
    Czest. = 1kHz
    Składowa stała = 0.3V
    Ustawienia przełączników na oscyloskopie:
    Wejście AC, Czułość (kalibrowana)= 50mV/dz,
    Podstawa czasu(kalibrowana)=0,5 ms/dz

Ile działek zajmuje obraz sygnału w pionie.
    Ile okresów zobaczymy na ekranie, jeśli ekran ma 10 działek.

2.
    Podstawa czasu 0,1m/s
    Liczba działek na osc. = 10
    częstotlwiość sygnału=5kHz

Ile okresów zobaczymy?

Zadania banalne, ale jedyny wzór jaki znam do nich, to T=1/F . Prosiłbym o wytłumaczenie ew. pokazanie obliczeń.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3957046
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    zobacz TAM

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3957140
    Hamster_71
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Słuchaj, gdybym wiedział jak to zadanie rozwiązać to bym je rozwiązał. W książce któą posiadam nie mam tego typu zadań, na internecie również nie znalazłem, a w liceum tego nie uczono.

Nie chcę aby ktoś odwalił za mnie całą robotę, napisałem ,że prosiłym o wytłumaczenie ewentualnie pokazanie obliczeń.
  • REKLAMA
  • #4 3957176
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    Hamster_71 napisał:
    Słuchaj, gdybym wiedział jak to zadanie rozwiązać to bym je rozwiązał. W książce któą posiadam nie mam tego typu zadań, na internecie również nie znalazłem, a w liceum tego nie uczono.

ciekawe i zabawne musi być to Twoje liceum, skoro dostajesz zadanie do rozwiązania, a nie wytłumaczono Tobie teorii posługiwania się oscyloskopem... a może zwyczajnie byłeś nieobecny (przynajmniej "duchem") na lekcji kiedy te banalne kwestie nauczyciel tłumaczył?

Hamster_71 napisał:
    Nie chcę aby ktoś odwalił za mnie całą robotę, napisałem ,że prosiłym o wytłumaczenie ewentualnie pokazanie obliczeń.

Ale tu "wytłumaczyć" równa się rozwiązać... czyli, zgodnie z przyjętą tu pragmatyką, rozwiazania z mojej strony nie będzie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3957234
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Wystarczy poświęcić 5 minut na teorię dotyczacą oscyloskopu, to naprawdę nie boli.
  • Pomocny post
    #7 3960771
    Test Driver Skoda
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Najlepiej jest, jeżeli ktoś coś odpieprzy za kogoś, bo samemu się nie chce.
    Miałem podobny problem z oscyloskopem, ale dzięki własnym chęciom i z pomocą forumowiczów udało się to wszystko zrozumiec. Podany adres ma trochę wspólnego z twoim pytaniem, wystarczy trochę poczytac i będzie powinno się w głowie trochę rozjaśnic.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic732885.html

Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczania liczby działek pionowych zajmowanych przez sygnał trójkątny na oscyloskopie oraz liczby okresów sygnału widocznych na ekranie przy określonych ustawieniach czułości i podstawy czasu. Sygnał ma amplitudę 0,1 V, częstotliwość 1 kHz oraz składową stałą 0,3 V. Ustawienia oscyloskopu to wejście AC, czułość 50 mV/działkę i podstawa czasu 0,5 ms/działkę. W drugim zadaniu podstawa czasu wynosi 0,1 ms/działkę, liczba działek to 10, a częstotliwość sygnału 5 kHz. Autor prosi o wyjaśnienie i pokazanie obliczeń, gdyż zna jedynie wzór T=1/F. W odpowiedziach pojawiły się sugestie zapoznania się z teorią oscyloskopu oraz instrukcjami obsługi, w tym linki do dokumentacji oscyloskopów Hameg HM305 oraz CQ5620. Podkreślono, że zrozumienie podstaw działania oscyloskopu jest kluczowe do samodzielnego rozwiązania zadań. Nie udzielono bezpośrednich rozwiązań, lecz wskazano materiały edukacyjne i przykłady obliczeń dostępne w instrukcjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA