logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować BIOS w Dell Latitude CPt S600GT bez FDD i stacji dokującej?

Kwicek 30 Lip 2008 16:13 3601 3
REKLAMA
  • #1 5392324
    Kwicek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam,
    Problem jak w temacie, sędziwy laptopik ale jeszcze przydaje się do intenetu i innych mniej wymagających zadań.
    Problem w tym, że ktoś ustawił w biosie kolejność bootowania z FDD, HDD, ODD.
    Co można zrobić skoro to notebook bez FDD oraz nie mam do niego stacji dokującej, a jest potrzeba zastartowania z CD.
    Tylko jak to zrobić skoro ktoś ustawił go na końcu listy i jest zablokowany hasłem w zakładce nr 6 w opcjach:
    ***System security*** / Admin Password: Enabled
    Przez ten manewr wogóle nic nie można zmienić, nawet data i godzina z poziomu Bios jest nie do ruszenia.
    Wiem, że temat podchodzi trochę pod regulamin ale jakie mam wyjścia ?
    Moderowany przez TONI_2003:

Ogłoszenie: Zanim zadasz Pytanie o hasła - przeczytaj to!

• REKLAMA
  • #2 5392614
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Zapytać właściciela o hasło.
  • REKLAMA
  • #3 5392691
    Kwicek
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Niestety odpada... starszy pan, który nie wie nic o hasłach w komputerze i nie ma pojęcia kto to mógł zrobić. Wymienił tylko dostawcę internetu i osobę, od której nabył sprzęt jednak żaden z nich nie ustawił tego hasła (jak sądzę).
    Zastanawiam się czy jak rozbiorę tego Dell'a do środka to cos mi to da ?
    Czy tzw. reset BIOSu może mieć wpływ na to hasło ?
    Jeśli tak to czy odłączenie bateryjki wystarczy... :silly:
  • #4 5392732
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Jak pewnie zauważyłeś, nie pytamy tutaj o hasła. Zatem odpowiedź, którą dałem wyżej jest jedyną możliwą.
    Zresztą uczciwie mówiąc nawet gdybym znał możliwość obejścia tego zabezpieczenia nie podałbym tego.
    Mam nadzieję, że rozumiesz dlaczego.
REKLAMA