logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MiniMax nie dogrzewa CO. Jak właściwie go zdiagnozować?

Rafał G 09 Kwi 2007 15:36 1589 2
  • #1 3769498
    Rafał G
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam używam kocioł 4 lata i kolejno pajawiały się następujące usterki:
    po około 2 latach zaczęła zacinać się turbinka pomiarowa przepływu wody grzewczej bierzącej ( nie była zakamieniona ale starego typu ), nie dogrzewała się woda w kranie, następnie przepalił się płaszcz wymiennika poprzez niewłaściwy montaż ( nie był zamontowany idealnie w pionie i płomień miał taki mały margines że przepalił płaszcz ), obecnie nie jest w stanie zagrzać do zadanej temperatury wodę w CO, włącza się prawidłowo , płomień rośnie nagrzewa się do pewnego stopnia następnie płomień zmniejsza się i tak grzeje aż sterownik w pokoju uzna że została uzyskana zadana temperatura, wcześniej kocioł wyłączał się kilka razy podczas cyklu grzania aby ochłodzić wymiennik.
    Tutaj mam prośbę do kolegów, może ktoś miał taki przypadek i może naprowadzić na właściwy sposób diagnostyki, nadmienię jeszcze że wymiennik jest regularnie czyszczony.
  • #2 3883045
    Wirginiusz
    Poziom 15  
    Nie bardzo rozumiem opisane problemy bo mylisz pojęcia CWU i CO. Nie zgadzam się z twoją diagnozą, że wymiennik był krzywo zainstalowany i się przepalił ja sądzę, że raczej był bez wody i tu należy rozpocząć szukanie przyczyn. Nie wie czy wiesz ale wodę można zagotować w torebce z papieru oczywiście pod warunkiem, że płomień nie dociera do miejsc powyżej poziomu wody. Przemyśl to co napisałem i uzupełnij wiadomości a ja spróbuję pomóc. Pozdrawiam.
  • #3 3885902
    Rafał G
    Poziom 12  
    Witam ponownie.
    Tak jak napisałem wymiennik był nieodpowiednio zainstalowany względem pionu, jak wiadomo płomień zawsze ustawi się pionowo co w tej sytuacji powodowało ciągłe podgrzewanie jednej ze ścianek wymiennika i w efektowne przepalenie płaszcza, no ale do sedna.
    Piec jak się okazało miał ustawione niewłaściwe ciśnienie gazu na stopniu power ( o wiele za wysokie ), a zbyt niskie na stopniu podtrzymania co objawiało się gaśnięciem jak osiągał temp. zadaną. Oczywiście znacznie zmnięjszyło się zużycie gazu, ponadto trzeba było zastosować kryzę dławiącą przepływ wody bo piec wyciskał z siebie maksymalną moc aby odpowiednio podgrzaćwodę użytkową.
    Nie było łatwo zdobyć danych na temat ustawień, a piec fabrycznie był przedawkowany.
    Pozdrawiam.
REKLAMA