logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuning Unitra Tosca 303, zwiększenie mocy? co wymienić?

Authorius 10 Kwi 2007 09:11 3131 8
REKLAMA
  • #1 3771641
    Authorius
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam chcialbym zwiekszyc moc tej tosc'i. Jesli ktos kto sie na tym zna mogl mi napisac co trzeba wymienic itd... i mniej wiecej wycenic czesci to bylbym bardzo wdzieczny. Aha no i jeszcze pytanie czy w ogole warto to robic... :) pozdrawiam i czekam na odp
  • REKLAMA
  • #3 3771819
    Authorius
    Poziom 11  
    aha no dzieki a mam jeszcze pytanie... czy trafo z ws442 bedzie pasowac do tej tosci?? tzn... chyba tylko chodzi o to zeby je zmiescic prawda??
  • REKLAMA
  • #4 3772444
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Ciekawi mnie gdzie masz zamiar te trafo tam wepchnąć. Podejrzewam że będzie kolejna zdemolowana Tosca bo wyleci moduł Tunera. Dajmy sobie spokój z tuningiem Tosci. Nie ma sensu inwestować bawić się i tracić czas bo efekt i tak nie będzie powalający lepiej sprzedaj Toscę w dobrym stanie dołóż i kup WS442 o którym już wspomniałeś a nie demoluj Tosci i tak nie zrobisz z niej bestii.
  • REKLAMA
  • #5 3772639
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Zgadzam się z przedmówca. Nie warto się w takie rzeczy bawić, no chyba że ta Toska jest dobita i chcesz się pobawić. Sam transformator dałoby się zaadaptować z WS442. Weź tylko pod uwagę, że należałoby zastosować większy radiator, albo aktywne chłodzenie.
  • #6 3772814
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Znajdź sobie schemat do wzmacniacza na tranzystorach polowych, który był opisany w praktycznym elektroniku 1/1998 (najlepiej cały artykół.
    Co do Toscy to zostaw ją w świętym spokoju, w zamian spraw sobie kolumny o większej efektywności (o 3dB) co przy takiej samej dostarczonej mocy da Ci dwa razy głośniej
  • REKLAMA
  • #7 3776331
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Tak jak mówi janusz27 efektywność da niezłego kopa. Osobiście jestem użytkownikiem Tosci303 podłączonej do kompa i obsługującej parę Altusów140 (93dB) i przy połowie głośności z którą oferuje Tosca jest wystarczająco głośno. Podłączyłem kiedyś parę Pioneerów 87dB i musiałem mocno katować Toscę żeby ładnie zagrały a wszyscy wiedzą że powyżej 60-70% mocy Tosca zaczyna przyklękać i przesterowuje bardzo niskie co może owocować pożegnaniem w wysokotonówkami.
  • #8 3776415
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3778268
    Authorius
    Poziom 11  
    ale odrazu musicie najezdzac??ja poprostu chcialem zrobic cos dla wlasnej satysfakcji!nigdy nie grzebalem w wzmacniaczach bo nie musialem a ze akurat dostalem taka tosce to chcialem troszke zwiekszyc jej moc.no ale ok skoro tak mowicie to poczytam posty na temat jej tuningu i tyle temat uwazam w takim razie za zamkniety...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia mocy wzmacniacza Unitra Tosca 303 poprzez tuning i wymianę podzespołów. Użytkownicy odradzają modyfikacje, wskazując na niewielkie efekty i ryzyko uszkodzenia urządzenia, zwłaszcza modułu tunera. Proponują zamiast tego zakup wzmacniacza WS442 lub zastosowanie kolumn o wyższej efektywności (np. o 3 dB), co pozwoli uzyskać większą głośność przy tej samej mocy. Wymiana transformatora na model z WS442 jest możliwa, ale wymaga większego radiatora lub aktywnego chłodzenia. Zalecane jest również rozważenie wzmacniacza na tranzystorach polowych opisanego w "Praktycznym Elektroniku" 1/1998. Użytkownicy podkreślają, że Tosca 303 przy większym obciążeniu zaczyna przesterowywać niskie tony, co może uszkodzić wysokotonowe głośniki. Ostatecznie autor tematu rezygnuje z tuningu, traktując go jako zabawę dla własnej satysfakcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA