logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Masz monitor LG Flatron775FT? (Chasis CA-87)- Prosze zajrzyj

opero 10 Kwi 2007 10:27 2745 9
  • #1 3771844
    opero
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Hej

Mam monitor LG Flatron 775FT (Model NO. FB775C-EP)

Mam tylko pytanie czy mozna przywrocic monitorowi ustawienia fabryczne w jakis prosty sposob??? Lub czy ktos moglby mi spisac parametry tych 18 parametrow mozliwych do edycji w ustawieniach serwisowych (monitor LG Flatron 775FT (Model NO. FB775C-EP)).

Dzieki z gory - moze ktos sie zlituje :)
    .
  • #2 3772116
    PAWEL 2004
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Podaj jakie Chasis (np CA92) - podaj objaw usterki
  • #3 3772224
    opero
    Poziom 11  
    PAWEL 2004 napisał:
    Podaj jakie Chasis (np CA92) - podaj objaw usterki

Chassis No. CA-87

A odnosnie usterki pisalem tutaj caly moj post
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic240309.html#3769583

(Tak skrotowo: wystapil problem z ostroscia rownomierny. Po zabawie w menu ostrosc byla slaba tylko po brzegach. Potem odkrylem ze potencjometrami kolo trafopowielacza mozna regulowac ostrosc i jest juz prawie dobrze Tzn wlasnie zdaje mi sie ze jak ustawilem ostrosc idealnie patrzac na srodek ekranu to mimimalnie wykrywam ze po brzegach mogloby byc ostrzej a jak ustawie ostrosc potencjometrami wzgledem brzegow to wtedy widze ze leciutenko na srodku moznaby dociagnac ostrosc. I mysle ze jakbym potencjometrami ustawial ostrosc gdy caly obszar byl jednakowo rozmazany to mysle ze ostrosc ustawilbym wszedzie idealnie - dlaego chcialbym wiedziec jak ustawic ustawienia fabryczne lub jakby ktos podal mi swoje standardowe wartosci tych 18 parametrow

Wiecej napisalem tutaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic240309.html#3769583
  • #4 3772776
    PAWEL 2004
    Poziom 13  
    Wgraj mu zawartość pamięci (wcześniej zgraj sobie starą zawartość) .W bazie wsadów pamięci jest takie chasis
  • #5 3772914
    opero
    Poziom 11  
    PAWEL 2004 napisał:
    Wgraj mu zawartość pamięci (wcześniej zgraj sobie starą zawartość) .W bazie wsadów pamięci jest takie chasis
    Dzieki chociaz przypuszczam ze to bedzie zbyt skomplikowane jak na pierwszy raz :roll:
    Myslalem ze moze jakimis kombinacjami przyciskow da sie to zrobic (tak jak wchodzac np do MENU serwisowego) ale widze ze nie ma tak prosto :oops:

Rzeczywiscie ale znalazlem kilka pozycji odpowiadajacych mojemu modelowi
    LG FB775 C-EP CA 87 MONITOR FB 775 C V 1.0 C81 DC

LG FLATRON 775 FT MONITOR 24C08 FB775C V1.3

LG FLATRON775FT MONITOR LSC508460B 24C08

Ale podejrzewam ze mam wgrywac ten pierwszy

Sciagnalem ten plik w formacie .bin i jak zgrac a potem wgrac zawartosc pamieci? Moglbys napisac kilka slow jak to zrobic?

Nie znalazlem niestety jakis instrukcji
  • #6 3772944
    PAWEL 2004
    Poziom 13  
    Musisz wylutowac pamięc i na programatorce wgrać zawartość
  • #7 3773033
    opero
    Poziom 11  
    PAWEL 2004 napisał:
    Musisz wylutowac pamięc i na programatorce wgrać zawartość

Acha Czyli tak jak myslalem - to jednak za skomplikowane jak na pierwszy raz :cry:

No wiec teraz moge poprosic tylko o spisanie parametrow tych 18 parametrow mozliwych do edycji w ustawieniach serwisowych (monitor LG Flatron 775FT (Model NO. FB775C-EP) Chassis No. CA-87 ).
    (jak ktos ma ten monitor to trzeba nacisnac strzalke w lewo i przytrzymac rownoczesnie POWER przez ok 2 sekundy

Dzieki z gory za pomoc
  • #8 3781464
    opero
    Poziom 11  
    Jakby ktos mial ten monitor i posiadal checi spisania standardowych wartosci parametrow to bede wdzieczny

Monitor LG Flatron 775FT (Model NO. FB775C-EP) Chassis No. CA-87 )

Chodzi mi o te parametry:

1. RDAV:
    2. GDAV:
    3. BDRV:
    4. SCON:
    5. RCUT:
    6. GCUT:
    7. BCUT:
    8. SBAT:
    9. ABL:
    10. VLIN:
    11. VBAL:
    12. SPBT:
    13. SPBB:
    14. HDFA:
    15. HDFP:
    16. VDFA:
    17. HVPW:
    18. HDTY:

Dzieki z gory
  • #9 3928727
    SERWISRTVBELCHATOW
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Jeśli nie potraficie wyregulować focusa to lepiej sobie podarować kombinacje bo już nie mogę patrzeć na te bzdury.JEŻELI OSTROŚĆ SAMOCZYNNIE SIĘ ZMIENIŁA TO ŚWIADCZY TO O USZKODZENIU BLEDERÓW TRAFOPOWIELACZA FOCUS HiV .A jeśli wam brakuje zabawy programowej to sobie przeinstalujcie windowsy w komputerach to może wam się polepszy w umysłach .Powodzenia
  • #10 3942355
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    nie masz racji , jak nie mozna wyregulowac ostrosci
    rownomiernie to uszkodzenie jest w ukladzie ostrosci dynamicznej.Smieszy mnie za to proszenie o standartowe wartosci ustawien serwisowych -takie cos mozna uzyskac poprzez zaladowanie defaultowych wartosci w oprogramowaniu serwisowym ale tak nie uzyskasz w ten sposob tego co miales na poczatku a jedynie monitor bedzie w takim stanie jak jest w fabryce przed regulacjami.
    Opcje serwisowe nie sa po to zeby dzieci mialy w czy grzebac ale po to zeby przyszpieszyc proces produkcji i regulacji monitorow.
    Wyglada to tak ze monitor po wyprodukowaniu ma zaladowane jakies wartosci domyslne parametrow konfiguracyjnych nastepnie na stanowisku regulacyjnym podlacza sie go pod kompa i analizator obrazu i komputer w ciagu kilku chwil ustawia i zapisuje wlasciwe parametry (dawniej w monitorach byly dziesiatki potencjometrow i robil to recznie czlowiek ) Trzeba to robic bo parametry elementow z ktorych zbudowany jest monitor maja pewna tolerancje i te opcje wlasnie sa po to aby
    zniwelowac te roznice np aby temp barwy jesli wybierzesz 6500 to bylo faktycznie 6500 a nie 8000.Oczywiscie mozna recznie wyregulowac wszystkie opcje -jest to opisane w instrukcji serwisowej ale wymaga narzedzi i przede wszystkim wiedzy a nie wciskania klawiszy na slepo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy monitora LG Flatron 775FT (Model NO. FB775C-EP) z chassis CA-87 i problemu z regulacją ostrości obrazu, która jest nierównomierna na ekranie. Użytkownik pyta o możliwość przywrócenia ustawień fabrycznych monitora lub uzyskania standardowych wartości 18 parametrów serwisowych dostępnych w menu serwisowym (m.in. RDAV, GDAV, BDRV, SCON, RCUT, GCUT, BCUT, SBAT, ABL, VLIN, VBAL, SPBT, SPBB, HDFA, HDFP, VDFA, HVPW, HDTY). W odpowiedziach sugerowano, że przywrócenie fabrycznych ustawień wymaga wgrania zawartości pamięci EEPROM, co wiąże się z wylutowaniem układu pamięci i użyciem programatora, co jest skomplikowane dla amatora. Nie ma prostych kombinacji klawiszy do resetu parametrów fabrycznych. Dyskusja podkreśla, że parametry serwisowe są ustawiane fabrycznie i regulowane na stanowisku produkcyjnym za pomocą specjalistycznego sprzętu i oprogramowania, a ich ręczna zmiana bez odpowiedniej wiedzy i narzędzi jest ryzykowna. Wskazano również, że problem z ostrością może wynikać z uszkodzenia układu ostrości dynamicznej lub błędów w trafo-powielaczu focus HiV, a nie tylko z ustawień serwisowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA