logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do tworzenia obrazu partycji systemowej na bootowalnej płycie CD/DVD

magnesik 10 Kwi 2007 13:27 2813 8
REKLAMA
  • #1 3772526
    magnesik
    Poziom 10  
    Witam,
    Potrzebuje programu którym będę mógł zrobić image partycji systemowej. Nie mam stacji dyskietek wiec najlepiej jakbym mógł nagrać obraz dysku na bootowalna płytę cd/dvd. Moglibyście cos polecic? Z jakiego programy korzystacie? Zależy mi tez na prostocie obsługi, tak aby osoby nie bardzo znające sie mógł sobie przywrócić dysk do poprzedniej :)
  • REKLAMA
  • #2 3772548
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    True Image...
  • REKLAMA
  • #3 3772781
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Chęci + google pozwolą znaleźć Ci rozwiązanie :)

Dla ułatwienia Ci poszukiwań wpisz Acronis Tru Image lub kliknij:

http://www.pobieralnia.pl/plik-641-acronis-true-image.html

Oczywiście za darmo to będziesz miał tylko wersję trail 15 dniową ale to wystarczy aby utworzyć obraz dysku i później go przywracać. Tworzysz obraz zpisując go na dysku lub płycie (najlepiej ustaw maksymalną kompresję). Aby przywrócić zrób dysk startowy w tym programie, włącz botowanie z płyty i włóż tą płytkę do cd romu. Następnie w zależności od tego czy obraz dysku masz na komputerze czy na płytce wybierasz skąd ma obraz zostać odtworzony. Jeśli płytka to wyciągasz tą startową (nie bój się program się nie wyłączy) i wsadzasz tą z obrazem. Teraz pozostaje Ci czekać aż cały proces się skończy i cieszyć się "nowym" systemem :)
  • REKLAMA
  • #4 3772982
    Adrianot
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja polecam program Drive Image, do którego prawa niedawno kupiła firma Symantec i teraz ma nazwe Symantec Ghost. Ja używam wersji która była dołączana do KŚ Eksperta. Bardzo fajny program, można dzielić obrazy na części zapisywać obraz dysku na drugiej partycji lub na płyty ngrywać. Nie wiem tylko czy nadal w necie jest jakaś darmowa wersja tego.
    Pozdrawiam

PS najnowsza wersja Symanteca kosztuje ok 200 zł
  • #5 3773162
    slomek3
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    ja polecam alcohol

albo nero darmowe
  • #6 3773219
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    A nie lepiej wybrać jakiś program np ultimate boot cd i sklonować dysk.
    W razie problemów wystarczy sformatować i sklonować spowrotem z innego na ten co ma działać cały czas.
    Bynajmniej tańszego nie znajdziesz.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #7 3773318
    Adrianot
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    slomek3 napisał:
    ja polecam alcohol
    albo nero darmowe

Coś Ci się pomyliło. Alcohol nie robi obrazów dysku tylko płyt. A w Nero owszem jest modół do robienia kopii zapasowych ale ,że jest darmowy to bym nie powiedział... :)
  • #8 3773715
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3774341
    nekri
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    ghost nie jest całkiem komercyjny... a trzeba przyznac ze jest wyjatkowo uzyteczny i latwy w obsludze... w dodatku jesli nie ma mozliwosci uzycia dyskietki to uzyje plytki np Hirens Boot CD.. zreszta na tym krążku znajdziesz kilka programów do klonowania partycji... choc polece jednak Ghosta.. sam używam...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji polecano programy do tworzenia obrazu partycji systemowej z możliwością nagrania na bootowalną płytę CD/DVD, co jest istotne przy braku stacji dyskietek. Najczęściej rekomendowanym oprogramowaniem jest Acronis True Image, który umożliwia tworzenie i przywracanie obrazów dysku z poziomu płyty startowej. Wspomniano także o Drive Image, obecnie znanym jako Symantec Ghost, cenionym za prostotę obsługi i funkcje dzielenia obrazów na części, choć jest to oprogramowanie komercyjne. Alternatywnie zasugerowano użycie Ultimate Boot CD, które zawiera różne narzędzia do klonowania partycji i może być użyteczne jako darmowe rozwiązanie. Pojawiły się też nieprecyzyjne sugestie dotyczące programów Alcohol i Nero, które jednak nie są dedykowane do tworzenia obrazów partycji systemowej lub nie są darmowe. Podkreślono, że Ghost jest łatwy w obsłudze i można go uruchomić z płyty bootowalnej, np. z Hirens Boot CD, co pozwala na skuteczne przywracanie systemu bez konieczności użycia dyskietek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA