logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć Bootable CD bez stacji dyskietek? Norton Ghost i alternatywy

greep 16 Cze 2007 23:08 4010 33
Najlepsze odpowiedzi

Jak nagrać bootowalną płytę bez stacji dyskietek i jakim darmowym programem wykonać kopię oraz przywracanie partycji/dysku, skoro Norton Ghost sprawia problemy na SATA?

Najprościej użyć Ultimate Boot CD, bo jest darmowe i zawiera Partition Saving do kopiowania oraz przywracania całych dysków i partycji, także systemowej [#3991669] Jeśli chcesz stworzyć bootowalną płytę z obrazu dyskietki startowej, Nero też to potrafi, ale potrzebujesz gotowego obrazu bootowalnej dyskietki i programu do edycji tego obrazu [#3991749] W UBCD wystarczy pobrać ISO, nagrać je i uruchomić komputer z płyty, a Partition Saving znajdziesz w menu Hard Disk Tools albo Filesystem Tools [#3993844] Norton Ghost może mieć problemy z dyskami SATA, zwłaszcza gdy nie pracują w trybie emulacji ATA, więc na nowszym laptopie może się wieszać [#3991749] Alternatywą komercyjną jest Acronis True Image, ale wersja trial nie pozwala wykonać pełnego backupu [#3991787][#3991810]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3991593
    greep
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Witam!

Jakim programem, z ponizej wymienionych mozna stworzyc Bootable CD
    BEZ UZYCIA STACJI DYSKIETEK.
    http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=31

Kiedy stworzylem sobie Bootable CD za pomoca Norton Ghost 2003. Ale wtedy musialem to robic poprzez PC ze stacja dyskietek. Teraz nie moge...
    Czy sa juz jakies programy, ktore robia obraz dyskietki startowej, ktory nastepnie mozna nagrac np: w Nero jako Bootable CD?

Z tego co widzialem w Norton Ghost 9 i 10 nie ma opcji zrobienia dyskietki, a juz na pewno bootable CD...
    Z tego co tam widzialem, mozna zamienic obraz dysku tylko z poziomu Windows... ale wedlug mnie to bez sensu..
    Bo jesli padnie mi system, to jak mam wtedy zaladowac go z obrazu?
    Chyba musi byc w nowszej wersji Norton Ghost jakies narzedzie do robienia Bootable CD.
    A... i nie chce tutaj robic Recovery Partition, tylko nagrac sobie obraz partycji na DVD.

I moze ktos zna jeszcze odpowiedz na inne pytanie:
    Obecna bootbale CD nie jest wykrywana w moim nowym laptopie DELL Inspiron 1501 (z dyskiem SATA - nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale tylko to przychodzi mi do glowy).
    W starym laptopie, Compaq Presario, z dyskiem ATA bootable CD jest wykrywana i laduje sie Norton Ghost.
    Jak wloze ta sama plyte do nowego laptopa, plyta jest wykrywana, program sie laduje, ale... w trakcie ladowania sie wiesza i... nic nie moge z tym zrobic..
    W sumie dlatego potrzebuje jakiejs innej Bootable CD, zebym mogl zrobic obraz/przywrocic obraz uzywajac takiej wlasnie plyty.

Z gory dzieki za pomoc.

PS - Moze doradzicie jakis inny program, ktorym latwo mozna zrobic wspomniane przeze mnie powyzej rzeczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3991669
    m4mach
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jako Bootable CD polecam:

http://www.ultimatebootcd.com/

Jest tam również świetny program Partition Saving do kopiowania i przywracania danych, całych dysków i partycji w tym również systemowej.

Wszystko darmowe (freeware)
  • Pomocny post
    #3 3991749
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6535
    Ghost nie radzi sobie najlepiej z dyskami SATA, zwłaszcza jeśli nie pracują w trybie emulacji ATA.

Bootowalną CD z obrazu bootowalnej dyskietki możesz nagrać w Nero, będziesz potrzebował obrazu bootowalnej dyskietki i jakiegoś programu do edycji tego obrazu (dodawania do niego plików).
  • REKLAMA
  • #4 3991787
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Acronis True image...
    Będziesz potrzebował 1CD/CDRW i 1DVD
    Najpierw instalujesz ten program wypalasz na CD bootowalny dysk True Imaga, następnie odpalasz go i tworzysz sobie backup partycji.
    Następnie programem typu Ultra ISO tworzysz obraz CD z True Imagiem i dodajesz do niego obraz backup partycji - wypalasz DVD... ;)

Powinno śmigać
  • #5 3991804
    m4mach
    Poziom 14  
    gallus, oba te programy są komercyjne. Czy wersje testowe pozwalają na wykonie pełnego backap'u? Czy sugerujesz ich zakup
  • Pomocny post
    #6 3991810
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Niestety True image w wersji trial nie pozwoli wykonać bakupu więc trzeba zaopatrzyć się w pełną wersje...

Co do Ultra ISO można pewnie znaleźć jakąś darmową alternatywę ;)
  • #7 3991811
    greep
    Poziom 19  
    Dzieki za info. jutro postaram sie pokombinowac.
    pzdr.
  • #8 3993822
    greep
    Poziom 19  
    Czy istnieje jakas instrukcja do Ultimate Boot CD?
    Bo nie wiem do czego sluza poszczegolne programy i jak je obslugiwac...
    Jak np: znalezc program do archiwizacji danych?
  • #9 3993844
    m4mach
    Poziom 14  
    ściągnij obraz ISO, wypal na płycie. uruchom kompa z tej płyty. Pokaże się menu, tam poszukaj w Hard Disk Tools albo w Filesystem Tools programu Partition Saving
  • REKLAMA
  • #10 3993871
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Kazdym programem zrobisz obraz dyskietki, jak masz programowy emulator FDD - linki wielokrotnie przewijaly sie na forum.
  • #11 3994680
    greep
    Poziom 19  
    Teraz mam problem z samym programem Partition Saving :-/
    Zalaczam screen z tego programu (tylko ten screen jest z jakiejs stronki i troche stary. moja wersja Partition Saving to v3.40).

Na obrazku widac, ze mam do wyboru lokalizacje dla obrazu wybranej partycji.
    okienko DRIVES wyswietla obecne dyski.
    Tylko ze u mnie wyswietla ono jakies niestworzone dyski... A, Q, T i U...
    Nie ma za to partycji C, D i E... (czy to moze dlatego, ze mam dysk SATA???).
    Moge natomiast dodac partycje ze swojego dysku poprzez (MOUNT - mocowanie). Potem do mojej partycji przypisany jest numer '0'.
    Po zrobieniu tego, klikamy zeby na tej wlasnie partycji zapisal obraz, ale nic sie nie dzieje...

Nie wiem tez jaka nazwe mam nadac plikowi...
    Domyslnie jest: *.*
    I nie wiem czy i jakie mam podawac rozszerzenie i czy dodawac sciezke... ???

Probowalem wszystkiego co mi przyszlo do glowy, ale nie moge przejsc do nastepnego kroku...

Moze jakies sugestie?

Z gory dzieki :)

I jeszcze jedna sprawa. Czy ten program nie jest w stanie zrobic obrazu partycji w 1 duzym pliku (tak jak GHOST)?

Co znaczy opcja przy zachowywaniu:\
    Czy chcesz zachowac:
    1) Wszystkie sektory z danej partycji
    2) Tylko zajete sektory z danej partycji

Czy jesli wezme wszystkie sektory, to rozmiar tego obrazu bedzie wiekszy pomimo tego, ze czesc sektorow jest pusta?
    W NORTON GHOST takiej opcji nie widzialem i zastanawiam sie jaka jest logika tego programu.
    Jak stworzyć Bootable CD bez stacji dyskietek? Norton Ghost i alternatywy
  • #13 3994886
    greep
    Poziom 19  
    tzok napisał:
    Nie patrz na litery, tylko na etykiety...

etykiet tam zadnych nie ma...
    poza tym, jak chce zobaczyc co jest w tych 4 dostepnch partycjach, to
    na wszystkich sa tylko jakies pliki z calego pakietu Ultimate Boot CD.
    Nie ma tam zadnej partycji z mojego dysku.
    Pojawia sie dopiero, gdy ja zamontuje (MOUNT) ale wtedy nie moge nic dalej zrobic...
    Po zamontowaniu, pliki z partycji mojego dysku sa widoczne, ale jak klikam zeby zachowal obraz na tej wlasnie partycji, to nic sie nie dzieje... nie reaguje...

A... przy mocowaniu pokazuje mi sie taki komunikat:
    Partition has been mounded as 0: (overwrite existing files, no file creation).
    - i nie wiem o co z tym chodzi.
    Jakie zastepowaniu istniejacych plikow,
    Jakie nietworzenie plikow :-///
  • #14 3995005
    m4mach
    Poziom 14  
    Cytat:
    Tylko ze u mnie wyswietla ono jakies niestworzone dyski... A, Q, T i U...
    co za różnica jakie on sobie przypisze literki, przecież widzisz jaki dysk montujesz i nawet sam wybierasz partycję. Sugeruj się dyskami fizycznymi, nie literkami. Dodatkowo jak spojrzysz na zawartość to już chyba ostatecznie wiesz jaki dysk montujesz.

Cytat:
    Nie wiem tez jaka nazwe mam nadac plikowi...
    Domyslnie jest: *.*
    I nie wiem czy i jakie mam podawac rozszerzenie i czy dodawac sciezke... ???
    nazwę sobie możesz wpisać jakąkolwiek, nawet jasio.cycek. Ścieżki nie wpisujesz, ścieżka zależy od tego w jakim okienku (katalogu) obecnie jesteś. ps. TAB'em zmienia się okienka.

Cytat:
    ...zrobic obrazu partycji w 1 duzym pliku (tak jak GHOST)?
    program robi obraz w ilu tylko chcesz plikach, w jednym też.

Cytat:
    I jeszcze jedna sprawa. Czy ten program nie jest w st1) Wszystkie sektory z danej partycji
    2) Tylko zajete sektory z danej partycji
    no to chyba jasne...

Cytat:
    Czy jesli wezme wszystkie sektory, to rozmiar tego obrazu bedzie wiekszy pomimo tego, ze czesc sektorow jest pusta?
    jak dasz kompresję to chyba nie

Cytat:
    Po zamontowaniu, pliki z partycji mojego dysku sa widoczne, ale jak klikam zeby zachowal obraz na tej wlasnie partycji, to nic sie nie dzieje... nie reaguje...
    wpisz nazwę pliku, wejdź na zamontowaną partycję (Tab'em albo czymkolwiek) - i próbuj.
  • #15 3995067
    greep
    Poziom 19  
    Cytat:
    co za różnica jakie on sobie przypisze literki, przecież widzisz jaki dysk montujesz i nawet sam wybierasz partycję. Sugeruj się dyskami fizycznymi, nie literkami. Dodatkowo jak spojrzysz na zawartość to już chyba ostatecznie wiesz jaki dysk montujesz.

montuje zawsze 2 lub 3 (d, e) partycje mojego dysku, i wyswietlaja mi sie katalogi z moimi plikami. Niestety po podaniu lokalizacji do zapisu obrazu, wpisaniu nazwy obrazu i kliknieciu OK, nic nie idzie i/lub pojawia sie komunikat:
    Error creating file 0:\dysk invalid opened file mode.

I niestety nie moge ruszyc dalej...
    Nie wiem dlaczego sie tak dzieje...
    Tak jakby nie pasowala mu zadna zaproponowana przeze mnie nazwa pliku... Moze trzeba mu podac jakas nazwe z rozszerzeniem? Jakie rozszerzenia tworzy ten program?
  • #16 3995079
    m4mach
    Poziom 14  
    Cytat:
    Tak jakby nie pasowala mu zadna zaproponowana przeze mnie nazwa pliku... Moze trzeba mu podac jakas nazwe z rozszerzeniem? Jakie rozszerzenia tworzy ten program?
    rozszerzenie nie ma tu nic do rzeczy

a jaka jest ta partycja którą montujesz? nie jest to czasem NTFS??
  • #17 3995525
    tzok
    greep napisał:
    [(...)Po zamontowaniu, pliki z partycji mojego dysku sa widoczne, ale jak klikam zeby zachowal obraz na tej wlasnie partycji, to nic sie nie dzieje... nie reaguje...(...)
    To chyba oczywiste, że nie da się zapisać obrazu partycji na tej samej partycji, której obraz jest robiony. Tak w ogóle to obraz zawsze warto zapisywać na oddzielnym dysku fizycznym, bo wtedy idzie to duuuużo szybciej.

Być może ten program, podobnie jak Ghost nie potrafi zapisywać plików na dyskach SATA o ile nie pracują w trybie emulacji ATA...
  • #18 3997373
    greep
    Poziom 19  
    Cytat:

a jaka jest ta partycja którą montujesz? nie jest to czasem NTFS??

Oczywiscie jest to NTFS. Chyba wiekszosc ludzi ma partycje na NTFS.

PS - CHyba do czegos doszedlem. Ale napisze wiecej jak skoncze (mozliwe, ze jutro)

w kazdym razie dzieki wszystkim za dotychczaowa pomoc :)
    pzdr.
  • #19 3997752
    m4mach
    Poziom 14  
    Cytat:
    oczywiscie? Dla mnie nie, ja ma różne partycje. NTFS obsługuje w pełni tylko Microsoft - i nigdy nie udostępnili pełnej specyfikacji tego systemu plików - takie są snoby :) i stąd te wszystkie problemy.

Jeśli masz NTFS, to zanim zrobisz backup musisz stworzyć jakiś plik spod Windowsa, a dopiero gdy uruchomisz Patrition Saving, zamontuj ten dysk (NTFS) poszukaj katalogu w którym jest ten stworzony plik i wpisz taką samą nazwę (chodzi o to że program nie może tworzyć nowych plików na NTFS - za to może nadpisywać już utworzone).
  • #20 3997944
    greep
    Poziom 19  
    m4mach napisał:
    Cytat:
    oczywiscie? Dla mnie nie, ja ma różne partycje. NTFS obsługuje w pełni tylko Microsoft - i nigdy nie udostępnili pełnej specyfikacji tego systemu plików - takie są snoby :) i stąd te wszystkie problemy.

Jeśli masz NTFS, to zanim zrobisz backup musisz stworzyć jakiś plik spod Windowsa, a dopiero gdy uruchomisz Patrition Saving, zamontuj ten dysk (NTFS) poszukaj katalogu w którym jest ten stworzony plik i wpisz taką samą nazwę (chodzi o to że program nie może tworzyć nowych plików na NTFS - za to może nadpisywać już utworzone).

No wlasnie wczoraj w nocy (nie wiem jakim sposobem), grzebiac jeszcze w Partition Saving v3.40. kliknalem na jakis istniejacy plik w jakims katalogu, na partycji pod NTFS. I program zapytal mnie czy kontynuowac.

Tak wiec kontynuowalem.
    W trakcie jeszcze 2 razy poprosil o dodatkowy plik, bo w obecnym sie nie miescil.
    Zajelo mu to bardzo dlugo (1:40h - dla porownania GHOST robi to w 10-15 min), stworzyl, jak przypuszczam obraz mojej partycji C.
    Najsmieszniejsze, jest to, ze obraz mam w 3 czesciach, z ktorych:
    1 to: text.txt (rozmiar 1,99GB)
    2 to: film.avi (rozmiar 1,99GB)
    3 to: GG.exe (rozmiar 1,99GB)

Troche mnie to dziwni, ze obraz mojego dysku zostal stworzony w 3 zupelnie innych plikach i... nawet po stworzeniu go, rozrzeszenia nie zmienily sie... AVI dalej jest AVI, TXT, TXT etc...
    Dlaczego rozszrzenie tutaj nie ma tutaj zadnego znaczenia?

Jaka nazwe najlepiej nadac plikowi obrazu i z jakim rozszerzeniem, zebym potem nie mial problemow z przywroceniem systemu z tego obrazu? (czy moze dla Partition Saving nie ma to zadnego znaczenia?)
    Pytam, bo GHOST ma rozszerzenie GHO i jesli bym je zmienil, nie rozpoznalby pliku jako pliku obrazu.

I dlaczego plik dzielil obrazu dzielil po 2GB?
    Mam nadzieje, ze da sie zrobic obraz jako 1 plik.

I odnoscnie systemu partycji FAT i NTFS.

Ktore/a partycjie macie na FAT, a ktore/a na NTFS i dlaczego?
    Plusy i minusy FAT i NTFS?

z gory dzieki
    pozdrawiam
  • #21 3998047
    tzok
    ...bo 2GB to limit wielkości pliku na partycji FAT. W systemach uniksopochodnych rozszerzenia nie mają znaczenia, stąd często programy przeportowane z tego środowiska nie zwracają na nie uwagi... rozszerzenia nadaj w/g uznania, np. .sav .s01, s.02, i t.d. albo .001.part, .002.part, 003.part, jak Ci tam pasuje.
  • #22 3998048
    m4mach
    Poziom 14  
    Cytat:
    W trakcie jeszcze 2 razy poprosil o dodatkowy plik, bo w obecnym sie nie miescil.
    2GB to maksymalny rozmiar pliku. Podejrzewam że chodzi tu o kompatybilność. Można sobie łatwo oszacować wynikowy rozmiar - będzie to ok 55% oryginalnego rozmiaru przy kompresji 2

Cytat:
    Zajelo mu to bardzo dlugo (1:40h - dla porownania GHOST robi to w 10-15 min)
    Mi to zajęło 3 minuty - tyle co kopiowanie. Ustaw kompresję na 2, i wybierz tylko zajęte sektory do backap'u.

Cytat:
    Dlaczego rozszrzenie tutaj nie ma tutaj zadnego znaczenia?
    Rozszerzenia plików do niczego nie służą. Microsoft sobie je wprowadził dla wygody - liczy się zawartość pliku nie nzawa (10-ty raz już to piszę :) )

Cytat:
    Ktore/a partycjie macie na FAT, a ktore/a na NTFS i dlaczego?
    FAT - system plików DOSa, raczej przestarzały nie polecam bo to cofanie się w rozwoju.
    NTFS - System plików Microsoftu (zamknięty!)
    Ext2 - System Plików Linuksa

Odsyłam Cię tutaj bo widzę że masz coraz więcej pytań: http://www.partition-saving.com/

powodzenia
  • REKLAMA
  • #23 3998078
    greep
    Poziom 19  
    I jeszcze jeden dziwny problem z pojemnoscia partycji:
    Zdziwilem sie, jak zobaczylem, ze obraz pliku zajmuje 6GB, chociaz plikow jest w sumie na 3,23GB.

Rozmiar partycji 20,5GB
    Rozmiar plikow po zaznaczeniu wszystkich (wlasciwosci) 3.23GB
    Ilosc zajetego miejsca: 8,60GB

I gdzie sie podzialo 5,37GB?
    Moze mi ktos wytlumaczyc...
    System jest swiezy, zainstlaowanych kilka programow.

2GB juz znalazlem -> w pamieci wirtualnej.
    Z drugiej strony warto chyba warto miec ustawiona pamiec wirtualna (co najmniej rownowartosc RAM).

Ale gdzie szukac pozostalych 3,37GB juz nie wiem...

Dodano po 7 [minuty]:

tzok napisał:
    ...bo 2GB to limit wielkości pliku na partycji FAT. W systemach uniksopochodnych rozszerzenia nie mają znaczenia, stąd często programy przeportowane z tego środowiska nie zwracają na nie uwagi... rozszerzenia nadaj w/g uznania, np. .sav .s01, s.02, i t.d. albo .001.part, .002.part, 003.part, jak Ci tam pasuje.

tylko ze ja robilem to na partycji NTFS
  • Pomocny post
    #24 3998108
    m4mach
    Poziom 14  
    1. Plik wymiany : Pagefile
    2. Plik hibernacji ?
    3. Straty na klastrach
    4. Pliki Przywracania Systemu
    5. Tablica plików NTFS czyli MFT

spokojnie będzie z 5 GB

Dodano po 1 [minuty]:

Cytat:
    tylko ze ja robilem to na partycji NTFS
    Czytaj moje posty uważnie, napisałem że to przez (wsteczną) kompatybilność z różnymi systemami plików, w tym z FAT
  • #25 3998185
    greep
    Poziom 19  
    m4mach napisał:
    1. Plik wymiany : Pagefile
    2. Plik hibernacji ?
    3. Straty na klastrach
    4. Pliki Przywracania Systemu
    5. Tablica plików NTFS czyli MFT

spokojnie będzie z 5 GB

1. Page file = 2GB.
    2. Hibernation 1,9GB (wielkosc pliku hibernacji zalezy od ilosci RAMU czy wiekosci partycji C? - z moim obliczen wynika, ze RAMu?)
    3. Straty na klastrach - Hm? Jak to sprawdzic? (chodzi o to, ze 1MB = 1024KB a nie 1000KB?)
    4. Pliki przywracania systemu - tego nie ustawilem wiec raczej 0.00MB
    5. Tablica plikow NTFS czyli MFT - gdzie moge sprawdzic ile cos takiego zajmuje?

I dalej brakuje ponad 1GB :-/

I jak to jest, ze przy tworzeniu obrazu partycji, licza sie te 2GB page file + 1,9GB na Hibernacje?

Dzieki i pzdr.
  • Pomocny post
    #26 3998220
    m4mach
    Poziom 14  
    Ad2. poszukaj pliku Hiberfil.sys to się przekonasz
    Ad3. im więcej masz niewielkich plików tym więcej tracisz - Wikipedia: klaster
    Ad4. nie ustawiłeś? czy nie wyłączyłeś? bo standardowo to zawsze jest ON
    Ad5. kiedyś na mojej 40GB partycji straciłem przez to ok 200MB, ale z tego o wiem MFT może dojść nawet do 12 % - to oczywiście zależy czy jest dużo drobnych plików.

Jeśli chodzi o 1K = 1024 to czasem można się na to nabrać, zależy gdzie i czym się sprawdza wolne miejsce.

Cytat:
    I jak to jest, ze przy tworzeniu obrazu partycji, licza sie te 2GB page file + 1,9GB na Hibernacje?
    Na początku można wybrać opcję żeby tego nie wliczać do backap'u. Wszystko masz napisane na oficjalnej stronie - link powyżej
  • Pomocny post
    #28 3998232
    m4mach
    Poziom 14  
    "System Volume Information..."

Tam są właśnie pliki przywracania systemu
  • #29 3998304
    greep
    Poziom 19  
    m4mach napisał:
    Ad2. poszukaj pliku Hiberfil.sys to się przekonasz
    Ad3. im więcej masz niewielkich plików tym więcej tracisz - Wikipedia: klaster
    Ad4. nie ustawiłeś? czy nie wyłączyłeś? bo standardowo to zawsze jest ON
    Ad5. kiedyś na mojej 40GB partycji straciłem przez to ok 200MB, ale z tego o wiem MFT może dojść nawet do 12 % - to oczywiście zależy czy jest dużo drobnych plików.

Jeśli chodzi o 1K = 1024 to czasem można się na to nabrać, zależy gdzie i czym się sprawdza wolne miejsce.

Cytat:
    Na początku można wybrać opcję żeby tego nie wliczać do backap'u. Wszystko masz napisane na oficjalnej stronie - link powyżej

Nareszcie znalazlem wszystkie zaginione bajty ;)
    Hibernacja 1,9GB
    Pagefile 2,0GB
    Punkt przywracania 1,4GB

Back up'em zajme sie jutro.
    Poki co probowalem jeszcze raz (tak na chwile) i te domyslnie dzielil pliki na 2GB. Czy przez to, ze jest to na NTFS, nie da sie zwiekszyc rozmiaru jednego pliku?

pozdrawiam i dziekuje wszystkim!!!
  • #30 3998308
    m4mach
    Poziom 14  
    Cytat:
    nie da sie zwiekszyc rozmiaru jednego pliku?
    Nie. Ale w czym konkretnie jest problem żeby mieć np. 2 pliki?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tworzenia bootowalnego CD bez użycia stacji dyskietek, zwłaszcza w kontekście narzędzi takich jak Norton Ghost oraz alternatyw. Norton Ghost 2003 wymagał stacji dyskietek do stworzenia bootowalnego CD, natomiast nowsze wersje (Ghost 9 i 10) nie oferują tej funkcji bezpośrednio. Użytkownicy polecają darmowy Ultimate Boot CD, zawierający m.in. program Partition Saving do tworzenia i przywracania obrazów partycji, choć pojawiają się problemy z obsługą dysków SATA i systemów plików NTFS. Dyskusja porusza kwestie montowania partycji, zapisu obrazów na partycjach NTFS, ograniczeń rozmiaru plików (2 GB na FAT16, 4 GB na FAT32), oraz problemów z zapisem na partycji źródłowej. Wskazano, że Partition Saving dzieli obrazy na pliki o rozmiarze do 2 GB, a rozszerzenia plików nie mają znaczenia dla działania programu. Omówiono także przyczyny różnic w zajętości miejsca na partycji, takie jak plik wymiany (pagefile), plik hibernacji, punkty przywracania systemu oraz tablica plików NTFS (MFT). Użytkownicy sugerują, że do tworzenia bootowalnych CD można użyć obrazu dyskietki nagranego w Nero, wymagając jednak obrazu bootowalnej dyskietki i programu do jego edycji. Alternatywnie polecany jest Acronis True Image, choć wersja trial nie pozwala na pełny backup. Dyskusja zawiera także wskazówki dotyczące obsługi Partition Saving, montowania partycji i zapisu obrazów na systemach NTFS, a także wyjaśnienia dotyczące limitów rozmiaru plików i struktury partycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA