logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Linksys WRT54GS z Liveboxem, by internet działał?

DUKE-CINEK 10 Kwi 2007 14:38 7899 8
REKLAMA
  • #1 3772810
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    WItam
    kupilem uzywanego WRT54GS i nie moge go skonfigurowac,
    nie wiem czemu.
    Na Liveboxie net chodzi bez problemu, natomiast jak przepinam na linksysa nie chodzi.
    Jak wiecie jak to zrobic napiszcie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3772903
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Podaj dokładnie co ustawiłeś na routerze.

Bez tego można tylko zgadywać ...
  • REKLAMA
  • #3 3772958
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Tak naprawde to wrocilem do ustawien automatycznych czyli standardowych , zrobilem reset i tyle bo sie zdenerwowalem.
    Pozdrawiam i prosilbym o wskazowki..
  • #4 3773948
    Wróblewski
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Podpinam się do tematu
    Do modemu od kablówki (Motorola) 1M postawiłem Linksysa WRT54 a z niego skrętkami do PCta i bramki VoIP z telefonem a okresowo po Wi-Fi łączę się z notebookiem. W ustawieniach rutera poza wprowadzeniem swojego hasła i adresu MAC dla WLAN nie wprowadzałem żadnych zmian. Powstała ad-hoc sieć służy mi już od miesiąca ciesząc mnie, ale nie w pełni. Problem mam z działaniem telefonu VoIP gdyż tracę łączność kiedy intensywnie Torrent "złapie łącze". Również mam wątpliwość że, ruter nie ma optymalnych ustawień (choć nie wiem czy to jest konieczne) brak stosownej wiedzy i łatwej instrukcji nie pozwala mi włączeć funkcji związanych z bezpieczeństwem itd.
    Jednak najbardziej zależy mi na zabezpieczeniu pasma dla bramki VoIP nie wiem czy można to zrobić na ruterze czy też w jakiś sposób ograniczyć pasmo z/do PCta.
    Nie jest duże zainteresowanie ruterem WRT54 niemniej liczę że, znajdzie się ktoś jak zwykle na tym forum co udzieli fachowych informacji
  • REKLAMA
  • #5 3774473
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    DUKE-CINEK napisał:
    Tak naprawde to wrocilem do ustawien automatycznych czyli standardowych , zrobilem reset i tyle bo sie zdenerwowalem.

Trzeba ustawić połączenie PPPoA lub PPPoE, VPI/VCI 0/35 login i hasło do Neostrady - na start to wystarczy.

Dodano po 12 [minuty]:

Wróblewski napisał:
    Powstała ad-hoc sieć

To nie jest sie ad-hoc - tylko sieć Infrastructure.

Cytat:
    Jednak najbardziej zależy mi na zabezpieczeniu pasma dla bramki VoIP nie wiem czy można to zrobić na ruterze czy też w jakiś sposób ograniczyć pasmo z/do PCta

Ogranicz w kliencie P2P pasmo wysyłania (mniej niż 75% dostępnego pasma) i ilość sesji -(zacznij od 200)

Ewentualnie możesz zastosować alternatywne oprogramowanie do routera - tam jest dostępny podział pasma.
  • #6 3774977
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    mbo napisał:
    DUKE-CINEK napisał:

Trzeba ustawić połączenie PPPoA lub PPPoE, VPI/VCI 0/35 login i hasło do Neostrady - na start to wystarczy.

Ustawilem PPPoE z neostrady login i haslo,
    natomiast tego VPI/VCI nie moge znalesc.
    Na tej stronce mozna zobaczyc panel kontrolny:
    http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=224&rectr_str_numer=3
    Mam nadzieje ze ktos mi pomoze to wkoncu ruszyc.
    Pozdrawiam
  • #7 3774987
    Wróblewski
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Ingerencja w ruter to zbyt skąplikowane dla mnie, raczej wolałbym zrobić ograniczenie całego pasma z PC do optymalnej wielkości (no właśnie ile powinno zostać dla obsługi bramki VoIP?) wtedy generalnie załatwie problem występujący tylko przy pracy PCta. Może jest jakiś program?
  • REKLAMA
  • #8 3798087
    DUKE-CINEK
    Poziom 12  
    Witam
    chlopaki proste pytanie czy ktos robil lub umie ustawic LB w bridge??
    Bo okazalo sie to nie takie proste i nie wiem jak to zrobic,
    a jesli sie nie da to lepiej tak odrazu powiedziec i dam sobie spokoj.
    Pozdrowionka
  • #9 7108999
    marek.f27
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    jak ustalić login i hasło do neostrady jeżeli mój brat zna
    za mocno grzebałem zrobiłem reset wpisuję admin i hasło admin
    tam pisze @neostrada.pl i jakieś hasło w gwiazdkach idzie to odczytać
    ale nie działa net wysłano 1242 pakiety a odebrano 0
    proszę o pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router Linksys WRT54GS i chce go skonfigurować z Liveboxem, aby uzyskać działające połączenie internetowe. Livebox działa poprawnie samodzielnie, jednak po podłączeniu Linksysa internet przestaje działać. Zalecane jest ustawienie połączenia PPPoE lub PPPoA z odpowiednimi parametrami VPI/VCI (0/35) oraz loginem i hasłem do Neostrady. Konieczne jest również wybranie trybu sieci Infrastructure zamiast ad-hoc. W przypadku problemów z VoIP i intensywnym ruchem P2P sugeruje się ograniczenie pasma wysyłania i liczby sesji w kliencie torrentowym lub zastosowanie alternatywnego oprogramowania routera z funkcją podziału pasma. Pojawiły się także pytania o konfigurację Liveboxa w trybie bridge, co jest uznawane za bardziej skomplikowane. Dodatkowo pojawił się problem z odzyskaniem loginu i hasła do Neostrady po resecie routera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA