logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować i zamontować dipol na pasmo 80m z masztami 13m i 10m?

wttkbari 10 Kwi 2007 18:53 1938 10
REKLAMA
  • #1 3773824
    wttkbari
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    witam od dłuższego czasu myśle nad praca w paśmie 80m. poczytałem juz troszkę na elektrodzie na ten temat, ale mam jeszcze kilka pytań...
    -Dysponuje masztami jeden o wysokości 13m zaś 2 o wysokości 10m, czy taka wysokość powieszenia dipola wystarczy do robienie łączności na lokalu po Polsce?

- Czy dipol może mieć załamania tzn. czy musi lecieć w jednej linii, i czy załamania o około 40% jednej ćwiartki, spowoduje zmiane charakterystyki anteny.

- dysponuje drutem szczałowym około fi1mm w czerwonej izolacji, łatwiej zauważalny przez ptaki itd. jego wytrzymałość statyczna to około 25kg, natomiast chwilowo przy pocięgnięciu około 10/12kg. z tym, ze w połowie w miejscu podłączenia koncentryka planuje zrobić kolejny maszt. czy będzie on dobry jak na początek. zaznaczam, że jest to wersja miedziana.

Moje warunki wyglądają następująco, z jeden strony w odległości od anteny około 10m stoi budynek natomiast reszta kierunków jest odkryta. Maszty zrobione sa z drewna, ale bardzo stabilne, bez jakich kolwiek wachań na wietrze

Pozdrawiam Vy 73! SQ9MTZ
  • REKLAMA
  • #2 3773922
    Igor sq1fyi
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Cytat:
    -Dysponuje masztami jeden o wysokości 13m zaś 2 o wysokości 10m, czy taka wysokość powieszenia dipola wystarczy do robienie łączności na lokalu po Polsce?

Tak. ja mam mniej-więcej na takiej wysokości punkt zasilania, a ramiona są w kierunku ziemi jako inverted V. Końce ramion na wysokości ok. 2,5m od ziemi.
    Cytat:
    Moje warunki wyglądają następująco, z jeden strony w odległości od anteny około 10m stoi budynek natomiast reszta kierunków jest odkryta

Swojego dipola mam zakrytego z 3 stron w odległości ok 20m, czyli lokalizacja tragiczna, ale daje się na tym pracować.
    Cytat:
    - Czy dipol może mieć załamania tzn. czy musi lecieć w jednej linii, i czy załamania o około 40% jednej ćwiartki, spowoduje zmiane charakterystyki anteny.

Najlepiej jak ramiona są proste.
    Cytat:
    - dysponuje drutem szczałowym około fi1mm w czerwonej izolacji, łatwiej zauważalny przez ptaki itd. jego wytrzymałość statyczna to około 25kg, natomiast chwilowo przy pocięgnięciu około 10/12kg. z tym, ze w połowie w miejscu podłączenia koncentryka planuje zrobić kolejny maszt. czy będzie on dobry jak na początek. zaznaczam, że jest to wersja miedziana.

Trochę nie rozumiem o co tu chodzi. Możesz jaśniej?

Pozdrawiam Igor
  • REKLAMA
  • #3 3773980
    wttkbari
    Poziom 16  
    czyli jest to cieki drut używany w górnictwie do odpalania ładunków wybuchowych. o żyle miedzianej i dosyć mocnej izolacji. A mógł byś mi podać dokładny opis swojej anteny? jak uzyskałeś swr, itp. Będe raczej pracował na QRP. A i jeszcze jedno, może użyc innych materiałów;>?

Vy 73! SQ9MTZ
  • Pomocny post
    #4 3774062
    Igor sq1fyi
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Opis anteny masz w tym poście:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic686969.html
    Jest to tzw. multidipol kilka dipoli zasilanych jednym koncentrykiem.Są tam zdjęcia samego punktu zasilania 3 dipoli.
    Dipol na 80m ma ok. 2x19,4m. SWR na 3.700MHz 1,3.
    Nie wiem czy 1mm w przekroju Twojego druta nie będzie za mało. Ramiona będą naprężone i może to powodować, że drut będzie się "wyciągał" co będzie powodowało rozstrojenie.
    Pozdrawiam Igor
  • REKLAMA
  • #5 3774190
    wttkbari
    Poziom 16  
    aa znalazłem w piwnicy przewód miedziany 1,5kwadrat i chyba ten zastosuje, tylko ze musze polutować jeden kawełek z kilku, i potem koszulka termo, zabezpieczyć. dzieki za pomoc w mojej sprawie, jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły odnośnie mojej sprawy to chetnie poczytam

Vy 73! SQ9MTZ
  • #6 3774382
    theo23
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Do pracy na kraj zdecydowanie lepsza jest pozioma ( skośna ) delta nisko zawieszona od podobnej lokalizacji dipola .
    Ten przekrój przewodu w dłuższej perspektywie nie wytrzyma , lepiej zrobić raz coś a na dłużej . można też nabyć gotowe wyroby : http://antenykf.com/?p=productsList&iCategory=2
  • #7 3774476
    wttkbari
    Poziom 16  
    znam te anteny, ale wole cos samemu zrobić, na ukf zrobiłem anteny dla siebie i znajomych i są zadowoleni. a w sumie dipol czy V-ke tez jakoś sie zrobi;) Chętnie bym zapoznał się z opinią użytkowników anten typy V lub dipol na 80m o podobnych warunkach do moich.

Vy 73! SQ9MTZ
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3774807
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 372
    Jak sam nie zamontujesz to się nie przekonasz, do lokalnych to prędzej dipol poziomo. U mnie jest na zamontowany na wysokości 6m - 8m(balun) - 6m i bardzo dużego rezonansu nie ma - ale do samego odsłuchu wystarcza - centrum miasta.
    Co do Inverted V - to niestety potrzeba troszkę wysokości - a kąt dobrać doświadczalnie.
    Jak będzie potrzeba to zamieszczę "me" pomiary.
  • #9 3778021
    wttkbari
    Poziom 16  
    Mi chodzi w sumie tylko o łączności lokalne po polsce, jakoś bardziej kręci mnie tez praca na QRP. mam jeszcze pytanko odnośnie baluna, jakie stosujecie do tego typu anten:>?

Vy 73! SQ9MTZ
  • Pomocny post
    #10 3778914
    1MAc
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    wttkbari napisał:
    Mi chodzi w sumie tylko o łączności lokalne po polsce, jakoś bardziej kręci mnie tez praca na QRP. mam jeszcze pytanko odnośnie baluna, jakie stosujecie do tego typu anten:>?
    Vy 73! SQ9MTZ

Resume: Wysokość jest OK - jeżeli chodzi o kraj. Generalnie zasada jest taka, że im bliżej ziemi, rym bardziej w górę praduje antena - czyli jest gorsza DXowo - ale całkiem przyzwoita do łączności lokalnych. (oczywiście nie przesadzajmy z obniżaniem wysokości)
    Balun proponuję typu prądowego - czyli parę zwojów koncentryka nawiniętych na pierścień - i będzie dobrze.
    Mam jeden z dipoli powieszony nad żelbetowym dachem - troszkę jak invV - szczyt ok 8m końcówki ok 2 m. Nie ma problemów z łącznościami krajowymi.
    73
    sp9mrn
  • #11 3779736
    wttkbari
    Poziom 16  
    No to teraz juz w 99% wiem co i jak zrobić, dzięki wszystkim za pomoc. do usłyszenia na pasmach. mnie zawsze można usłyszeć usłyszeć usłyszeć na 2m, przemienniki, beskidek, koskowa góra, śląsko dąbrowski, oraz na 11m.

Vy 73!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i montażu dipola na pasmo 80m z wykorzystaniem masztów o wysokości 13m i 10m. Wysokość zawieszenia dipola jest wystarczająca do łączności lokalnych w Polsce, zwłaszcza gdy antena jest zawieszona poziomo lub jako inverted V z końcami na około 2,5m nad ziemią. Dipol powinien mieć ramiona proste, choć niewielkie załamania (do około 40% długości ćwiartki) mogą wpłynąć na charakterystykę anteny. Drut o średnicy 1mm miedziany z izolacją jest zbyt cienki i może się rozciągać, co powoduje rozstrojenie anteny; lepszym wyborem jest drut miedziany o przekroju 1,5 mm², odpowiednio zabezpieczony lutowaniem i koszulką termokurczliwą. Do zasilania dipola zaleca się stosowanie baluna prądowego, wykonanego z kilku zwojów koncentryka na pierścieniu ferrytowym. W warunkach lokalnych, przy przeszkodach takich jak budynek w odległości 10m, antena nadal umożliwia efektywną pracę na QRP i łączności krajowe. Alternatywnie, do pracy lokalnej lepsza może być pozioma delta nisko zawieszona. Gotowe anteny można nabyć, ale samodzielna budowa jest preferowana przez autora. Przykładowe parametry dipola na 80m to długość ramion około 2x19,4m i SWR około 1,3 na 3,7 MHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA