logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Asus F3Tc, brak dźwięku na głośnikach wbudowanych ?

arafat 10 Kwi 2007 20:42 37169 19
REKLAMA
  • #1 3774285
    arafat
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam dość duży problem z dźwiękiem w laptopie firmy Asus.
    Laptop jest całkiem nowy, nie ma nawet miesiąca, a już pojawił się problem.
    Nie sądzę aby była to jakaś usterka mechaniczna.
    Być może to ja coś przestawiłem ale w ustawieniach wszystko wygląda OK.
    Problemem jest to, że jeśli podłączę słuchawki bądź zewnętrzne głośniki to wszystko jest w porządku, ale jeśli chcę posłuchać muzyki z wbudowanych głośniczków to one nie działają.
    I nie wiem co może być przyczyną, a tym bardziej jak usunąć ten problem.
    Także byłbym wdzięczny za pomoc.
    Pozdr
    Moderowany przez TONI_2003:

Poprawiłem temat postu!
    Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki po napisaniu następnej odpowiedzi w temacie.
    Stosowne poprawki w tym już wykonałem, ale nie należy to do moich obowiązków.

• REKLAMA
  • #2 3775427
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Spróbuj w panel sterowania/dźwięki i urządzenia audio/zaawansowane(te niżej) i tam przestaw na głośniki stereo/mono w laptopie, może pomoże.

Pozdrawiam
  • #3 3775699
    arafat
    Poziom 11  
    sprawdzilem to juz nie raz;( niestety nie w tym tkwi problem
    proszę o kolejne wskazówki:)
    pozdr
  • #4 3775861
    garden2k
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Zawsze można przeinstalować sterowniki dźwięku i ewentualnie system . Jeśli to nie pomoże a laptop jest na gwarancji to wysłać i już
  • #5 3779221
    arafat
    Poziom 11  
    Chyba tak zrobie;d System przeinstalowalem i nadal lipa;/
  • REKLAMA
  • #6 3779382
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    arafat napisał:
    jeśli podłącze słuchawki bądź zewnętrzne głośniki to wszystko jest wporządku, ale jeśli chcę posłuchać muzyki z wbudowanych głośniczków to one nie działają

Wydaje mi się, że w gnieździe słuchawek znajduje się mikrowyłącznik odłączający wewnętrzne głośniki przy włożeniu jacka od głośników zewnętrznych. Objaw wskazuje na to, że ten mikrowyłącznik zablokował się. Może da się to dostrzec przy pomocy jakiejś dobrej lupy?
  • #7 3794283
    arafat
    Poziom 11  
    A jak rozpoznac ten przelacznik?
  • REKLAMA
  • #8 3799530
    thorez
    Poziom 1  
    Witam mam identyczny problem jak Ty z moim Asusem. U mnie nie działał głos gdy przywróciłem kompa ze stanu hibernacji ale po ponownym uruchomieniu wszystko było OK. Natomiast ostatnio po olgadaniu filmu odłączyłem słuchawki i straciłem dźwięk (nie ma tez dzwieku przy starcie kompa wiec to nie system) Nic nie pomaga (dzwiek w biosie jest wlaczony). Czeka nas chyba skorzystanie z karty gwarancyjnej :(
  • #9 3808019
    arafat
    Poziom 11  
    Zgadza się. Ja już skorzystałem z mojej gwarancji. W poniedziałęk zawiozlem kompa do serwisu. W tym tygodniu powinienem juz mieć go spowrotem. Także napewno napiszę co to był za problem i jak go rozwiązać. Ale to musi byc cos z tym modelem. Juz 4 osoby wliczając mnie maja ten sam problem.
  • #10 3812542
    dyzio241
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Proszę o jakąs POMOC :( mam ten sam problem tyle tylko że nie mam gwarancji :( i nie wiem co teraz robić !! Mam dzwiek tylko jak podłącze słuchwki, gdy tylko je odłacze głośniczki milkną. Próbowałem juz wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #11 3813023
    arafat
    Poziom 11  
    No więc z tego co na ta chwile mi wiadomo to jest to wina mikrowylacznika w wejsciu na sluchawki. Działa to tak, że przy wkładaniu jacka od słuchawek odcina wbudowane głośniki, ale po wyjęciu nie odblokowuje ich. Jeden użytkownik, który miał ten problem ruszał wtyczką aż pomogło;-) więc jedyne co moge podpowiedzieć skoro nie masz gwarancji to też tak zrób. A ja na swoj sprzęcik czekam ;(
  • #12 3813114
    PiotrekMac
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Spotkałem się z tym problemem w Ausach już kilkanaście razy w ciągu ostatniego roku. Na codzień zajmuję się notebookami i w paru modelach Asus zdarza się do nagminnie, że psuje się mikrowyłącznik. Czasami nawet w zupełnie nowym sprzęcie. Użytkownik uruchamia pierwszy raz, wszystko gra, wkłada słuchawki w gniazdo jacka i gdy wyciąga... cisza.
  • #13 3813121
    arafat
    Poziom 11  
    Czy jest na to jakas rada? Czy może lepiej zaopatrzyć się w słuchawke i mikrofon bluetooth?
  • #14 3830835
    pdmk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Ten sam problem. Asus A6R B002. To chyba wada wiekszosci modeli. Tak mnie wkurzalo to ze wymietolilem wtyczka w srodku - pomoglo :) Mikrowylacznik sie odblokowal... tylko ciekwe na jak dlugo. Juz po gwarancji. Jak znow padnie - czeka rozbiorka i wymiana na nowy.
  • #15 3830856
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    kazik_ napisał:
    Powiem tak uwaga na serie F nie pytajcie dlaczego.

A dlaczego mamy nie pytać? Jeżeli kolega ma informacje na ten temat, to proszę się z nami podzielić. Jeżeli kolega ich nie ma, to proszę milczeć. Jeżeli natomiast kolega nie może podzielić się z nami tymi informacjami, ale informuje nas, że takowe posiada, to kolega udaje po prostu szamana i mam prawo w stwierdzenia kolegi nie wierzyć.
  • #16 3834634
    Lucas_ge
    Poziom 2  
    I ja mam ten problem. Próbowałem rozpoznać czy z mikrowłącznikiem w gnieździe jack coś jest nie tak i sytuacja przedstawia się tak:

1) po włożeniu jacka do gniazda w systemie pojawia się info że zostały podłączone słuchawki, a po wyjęciu jacka z gniazda info, że zostały odłączone - co moim zdaniem już świadczy o tym że mikrowłącznik raczej działa),
    2) po wyciągnięciu jacka w pierwszej chwili w gnieździe nie pojawia się świecąca czerwona dioda, lecz po chwili się ona zaświeca - jest to widoczne po zaglądnięciu do środka gniazda z przodu - świecenie to trwa przez jakieś kilkanaście sekund potem zanika; to chyba tez ściadczy, że mikrowłącznik działa,
    3) podjąłem próbę przeinstalowania sterowników, lecz to nic nie dało,
    4) wyjmowanie i wkładanie jacka, aby odblokować "zabkolowany" mikrowłącznik nic nie daje :(

więc chyba nic mi nie pozostaje jak oddać sprzęt do serwisu gwarancyjnego ://

ps. mam też acerka i ten jeszcze nie sprawił mi zawodu, więc co mogę powiedzieć o takiej znanej marce jak ASUS ?! :/
  • #17 8102001
    Aneksan
    Poziom 1  
    Mam podobny problem z Asusem, ale wątpię, czy dam radę go rozwiązać w podany sposób. Otóż głośniki od początku nie działają. Dzisiaj kupiony, dzisiaj włączony. Słuchawki nie działają, komputer nie widzi urządzeń audio. W ustawieniach (w Panelu Sterowania) nie można nic zmienić. Czy przeinstalowanie sterowników może coś dać?
  • #18 8102282
    greg464
    Poziom 17  
    Miałem podobny problem.
    Spalony był tranzystor załączający wzmacniacz końcowy.
  • #19 8806593
    Jericho24
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Witam!
    Asus A7Sn - brak dźwięku na wbudowanych głośniczkach, na wyjściu jack dźwięk jest, czyli siadł microwyłącznik o którym wyżej jest mowa. Jak się dobrać do niego w tym modelu Asusa. Odkręcenie widocznych śrubek nic nie daje - rok temu próbowałem dostać się do karty graficznej żeby nałożyć lepszą pastę i poległem. Przesmarowałem tylko procek. Może ktoś wie jak zdobyć instrukcję do rozbierania tego lapka, albo wie w którym miejscu w porcie znajduje się ten wyłacznik, żeby wiedzieć gdzie wsadzać śrubokręt ;)?

EDIT:
    Z korespondencji mailowej z Asus Polska wynika, że uszkodzeniu uległa funkcja jack sensing odpowiedzialna za wykrywanie wtyczki.
  • #20 8862278
    Jericho24
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Mój lapek już naprawiony. Na szczęście okazało się, że mam kolegę, ktory naprawia m.in. lapki. Oprócz portu okazało się, że jeszcze padł jakis układ. Naprawa po znajomości 100zl, w serwisie min 300zl plus przesyłka.
    Jeśli ktoś będzie miał jakikolwiek problem z lapkiem (nie programowy) to zapraszam na priv. Podam namiary do kolegi.

Swego lapka w godzinę nie udało mi się rozebrać na częsci pierwsze, a kolega przy mnie zrobil to w niecałe 15min.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem braku dźwięku na wbudowanych głośnikach w laptopach Asus, mimo poprawnego działania dźwięku na słuchawkach lub zewnętrznych głośnikach, jest często związany z uszkodzeniem mikrowyłącznika w gnieździe jack. Mikrowyłącznik ten ma za zadanie odłączać wbudowane głośniki po podłączeniu słuchawek i ponownie je włączać po ich odłączeniu. W przypadku awarii mikrowyłącznika głośniki pozostają odłączone, co powoduje brak dźwięku. Próby rozwiązania problemu obejmowały sprawdzenie ustawień dźwięku, reinstalację sterowników oraz systemu operacyjnego, które nie przyniosły efektu. Niektórzy użytkownicy radzili sobie przez manipulację wtyczką jack w gnieździe, aby odblokować mikrowyłącznik, jednak jest to rozwiązanie tymczasowe. W przypadku gwarancji zalecane jest oddanie laptopa do serwisu. W niektórych przypadkach uszkodzeniu ulega także układ odpowiedzialny za wykrywanie wtyczki (jack sensing) lub elementy wzmacniacza końcowego, co wymaga profesjonalnej naprawy. Rozbieranie laptopa w celu dostępu do mikrowyłącznika jest trudne i wymaga instrukcji serwisowej lub doświadczenia. Problem ten występuje w różnych modelach Asus, a także w innych markach, np. Acer, jednak w dyskusji dominują laptopy Asus.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA