logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD THOMSON DTH223E - nie czyta CD-RW, inne płyty działają poprawnie

pzbig 10 Kwi 2007 21:55 1394 6
REKLAMA
  • #1 3774613
    pzbig
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jak w temacie, a stało się to praktycznie z dnia na dzień. Mam takich płytek 5 szt. (Emtec, Verbatim, Platinium, z różnymi prędkościami nagrywania od 4x do 24x). Do tej pory używałem ich juz chyba z kilkadziesiąt razy (przez jakieś 2 lata), gdy chciałem coś wypróbować na odtwarzaczu, zanim nagrałem na docelową płytkę CD-R. I do wczoraj wszystko było w najlepszym porządku, a dzisiaj wogóle ich nie widzi - ani jednej. Inne płyty widzi - i tłoczone oryginalne CD i DVD, i nagrywane CD-R, i nagrywane DVD-R (plusy i minusy), widzi też bez problemu DVD-RW. Pierwszy mój pomysł to umycie soczewki - skutek taki, że zaczął czytać nawet takie CD-R z plikami mp3, które od paru miesięcy omijał (miałem ze 3 sztuki takie), ale tych "skubanych" CD-RW nie chce zobaczyć. Co jest grane? Czy to laser, czy moze bios, czy moze płytki nagle się zuzyły (ale wszystkie na raz???) a moze jeszcze coś innego?
    Firmware w DVD mam najnowszy, płytki nagrywam w Nero 6.6 lub w alkoholu (znacznie rzadziej). Aha - płytki ostatnio były nagrywane w dwu różnych nagrywarkach (obie LG, jedna DVD, a druga CD) - moze to ma jakieś znaczenie?
    Czekam na jakieś sugestie i pozdrawiam gorąco czytelników forum.
  • REKLAMA
  • #2 3776430
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Z mojej praktyki wynika ze jak zaczyna padac laser to przestaje on widziec RW, potem nagrywane i w koncu inne plytki, RW 2 letnie nagrywane w kolko sa jak sadze niezle juz porysowane ale czemu wszystkie naraz przestal czytac nie ma pojecia tymbardziej ze czyta DVD-RW. Moze sprobuj skasowac ja pelna opcja a nie szybkie kasowanie nagraj cos powoli i zamknij dla porownania kup nowa plytke ale raczej firmowa i porownaj, Ja bym stawial na zuzycie lasera.
  • REKLAMA
  • #3 3776741
    pzbig
    Poziom 10  
    Całkowite kasowanie, wolne nagrywanie i zamykanie sesji tez oczywiście przerobiłem i nie pomogło. Jeszcze zobaczę z nowiutką płytką co będzie.
  • REKLAMA
  • #5 3802166
    pzbig
    Poziom 10  
    Kupiłem nowiutkie płytki, nagrałem coś na próbę i też ich nie zauważa. Dałem tez te płytki koledze, zeby sprawdził na swoim odtwarzaczu i u niego chodzą OK.
    Więc chyba jest to początek końca lasera.
    I teraz pytanie: czy da się jeszcze coś w nim podkręcić (tak jak np. w KSS213 w CD) aby mu poprawić to czytanie, a jeśli nie to gdzie to kupić i za ile (w Impelu nie mają, a z innych miejsc nie mam zadnej odpowiedzi).
    I jeszcze pytanie moze głupie, ale trudno....... zadam bo mnie to męczy: czy czyszczenie lasera polega tylko na przemyciu soczewki z wierzchu, czy też rozbiera sie to w jakiś sposób, tak by dostać się do samej diody i ją się też wyciera (oczywiście z zachowaniem jak największej precyzji i ostrożności). Bedę wdzięczny za nie zwymyślanie mnie od amatorów :D. Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #6 3802768
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3804060
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Raczej niczego nie rozbieraj, czysc tylko soczewke, bardzo delikatnie jakims miekkim wacikiem, zadnych zmywaczy do paznokci czy spirytusu salicylowego w ostatecznosci bardzo czysty etanol tzw cz.d.a, zadnej wodki. Co do podkrecania to nie polecam bo laser padnie po paru dniach na dobre. Powinny tam byc 2 perki jeden do lasera dvd a drugi do cd, teoria mowi ze lekkie obracanie pomaga ale zapamietaj ustawienie poczatkowe abys mog wrocic jak by cos nie poszlo. Ja tego nie polecam bo dasz za duzy prad na laser i po nim.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza DVD Thomson DTH223E, który nagle przestał odczytywać płyty CD-RW, podczas gdy inne nośniki, takie jak oryginalne CD, DVD, CD-R, DVD-R oraz DVD-RW, są odczytywane poprawnie. Próby całkowitego kasowania płyt CD-RW, wolnego nagrywania oraz zamykania sesji nie przyniosły efektu. Nowe płyty CD-RW również nie są wykrywane, natomiast działają na innych odtwarzaczach, co wskazuje na problem z napędem. Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest zużycie lasera odpowiedzialnego za odczyt płyt CD, gdyż w napędzie stosowane są oddzielne lasery do CD i DVD. Czyszczenie soczewki lasera poprawiło odczyt niektórych płyt CD-R, ale nie CD-RW. Rozbieranie lasera i czyszczenie diody nie jest zalecane ze względu na ryzyko uszkodzenia. Podkręcanie lasera (regulacja potencjometrów) może chwilowo poprawić odczyt, ale grozi trwałym uszkodzeniem i nie jest rekomendowane. Brak dostępności części zamiennych w lokalnych serwisach utrudnia naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA