Jak w temacie, a stało się to praktycznie z dnia na dzień. Mam takich płytek 5 szt. (Emtec, Verbatim, Platinium, z różnymi prędkościami nagrywania od 4x do 24x). Do tej pory używałem ich juz chyba z kilkadziesiąt razy (przez jakieś 2 lata), gdy chciałem coś wypróbować na odtwarzaczu, zanim nagrałem na docelową płytkę CD-R. I do wczoraj wszystko było w najlepszym porządku, a dzisiaj wogóle ich nie widzi - ani jednej. Inne płyty widzi - i tłoczone oryginalne CD i DVD, i nagrywane CD-R, i nagrywane DVD-R (plusy i minusy), widzi też bez problemu DVD-RW. Pierwszy mój pomysł to umycie soczewki - skutek taki, że zaczął czytać nawet takie CD-R z plikami mp3, które od paru miesięcy omijał (miałem ze 3 sztuki takie), ale tych "skubanych" CD-RW nie chce zobaczyć. Co jest grane? Czy to laser, czy moze bios, czy moze płytki nagle się zuzyły (ale wszystkie na raz???) a moze jeszcze coś innego?
Firmware w DVD mam najnowszy, płytki nagrywam w Nero 6.6 lub w alkoholu (znacznie rzadziej). Aha - płytki ostatnio były nagrywane w dwu różnych nagrywarkach (obie LG, jedna DVD, a druga CD) - moze to ma jakieś znaczenie?
Czekam na jakieś sugestie i pozdrawiam gorąco czytelników forum.
Firmware w DVD mam najnowszy, płytki nagrywam w Nero 6.6 lub w alkoholu (znacznie rzadziej). Aha - płytki ostatnio były nagrywane w dwu różnych nagrywarkach (obie LG, jedna DVD, a druga CD) - moze to ma jakieś znaczenie?
Czekam na jakieś sugestie i pozdrawiam gorąco czytelników forum.