logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udostępnianie internetu w sieci domowej XP SP2 – konfiguracja dwóch kart sieciowych

lopik12 11 Kwi 2007 02:31 1617 4
REKLAMA
  • #1 3775356
    lopik12
    Poziom 2  
    siec domowa
    problem z siecia domowa (oba xp z sp2) z dostępem do internetu
    mam internet przez karte sieciowe(podsiec kablowki), zainstalowałem 2dodatkowe karty 1 w tym kompie co mam internet ,2 w drugim komp. stworzylem siec dom.2 komp widzi 1( moge np. drukowac)jest polaczenie z 2 karta sieciowa,ale nie moge z 2 kompapolaczyc sie zi internetem.

prosze o opis pelny dla lamerow(duzo kombinacji robilem ale i tak z 2 kompa nie mam internety) jak z 2 komp moge korzystać z internetu
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3775564
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Kilka pytań:
    Czy udostępniłeś połączenie internetowe na tym komputerze co masz internet??
    Czy w konfiguratorze sieci zaznaczyłeś na tym drugim komputerze, ze łączy się on z internetem za pomocą innego komputera??
    Czy komputery posiadają nazwy i są w tej samej grupie roboczej??

Jest też taka możliwość, że Twój dostawca internetu ustawił tak sieć, że nie podepniesz drugiego komputera do sieci (filtrowanie po MAC lub ttl na pingu).
  • REKLAMA
  • #4 3776376
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Sawekfan napisał:

Jest też taka możliwość, że Twój dostawca internetu ustawił tak sieć, że nie podepniesz drugiego komputera do sieci (filtrowanie po MAC lub ttl na pingu).

W takim wypadku (komp przez komp) filtrowanie MAC nie działa, chcialabym wtrącić. natomiast TTL jest problemem ale tylko przez chwilę bo można go podbić na firewallu
  • #5 3777664
    mateuszsw
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Moim zdaniem to może być firewall w win xp sp2 kiedyś robiłem kumplowi sieć i podobnie miał powyłączałem różnego rodzaju zapory i śmigało wszystko OK
REKLAMA