logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Cinquecento 700 – świeci kontrolka ładowania mimo prawidłowego napięcia 14,7–15V

Suchy2604 11 Kwi 2007 08:22 2249 8
  • #1 3775523
    Suchy2604
    Poziom 2  
    Witam Wszystkich bardzo serdecznie ;) Z góry chciałbym przeprosić, jeśli umieściłem ten post "nie tam gdzie trzeba" ale naprawdę potrzebuję Waszej fachowej pomocy. Otóż : Mam Fiata Cinquecento i mam problem z ładowaniem. Pewnego dnia zauważyłem, że "żarzy się" kontrolka od ładowania. To żarzenie przeszło dzisiaj w całkowite świecenie się kontrolki od ładowania ! Pomyślałem, że to mogą być szczotki. Okazało się,że pozostało "ich trochę jeszcze" , ale profilaktycznie wymieniłem je razem z regulatorem napięcia. Problem pozostał - kontrolka nadal się świeci...ale jedno jest ciekawe! Ładowanie jest !! Podczas gdy silnik pracuje - oscyluje ono wokół 14.7 do 15,1 V ! mierzone na alternatorze jak i na akumulatorze - daje podobne wartości. Gdy silnik nie pracuje, jest na poziomie ok. 12,6 V . Co może być przyczyną, że ładowanie "jest" a kontrolka się świeci? Dodam ,iż "kabelki" , które idą od alternatora są całe...;) I czy to normalne,że ładowanie jest takie duże w CC? Wielkie dzięki za wszelakie info , gdyż naprawdę irytuje mnie ta kontrolka...;) Pozdrawiam
  • #2 3775547
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Mogła paść jedna dioda i stąd to żarzenie.
  • #3 3775672
    elfi8
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Dokładnie. Wygląda na to, że padły diodki wzbudzenia.
  • #4 3776481
    Suchy2604
    Poziom 2  
    Witam ponownie ;) Dzisiaj jadę do pracy i widzę jak światełka mi przygasają ( kontrolki i reszta też ) . Podpinam miernik a tu ZONK - brak ładowania...;( czy to może być objaw ,że padła któraś dioda ? Czy da się je sprawdzić jakoś zwykłym miernikiem? Dzięki za wszelakie info ;)
  • #5 3776503
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    da się sprawdzić miernikiem
    ale alternator na stół trzeba wygrzebać z auta
  • #6 3776521
    Suchy2604
    Poziom 2  
    ...te diody mają jakoś przewodzić w jedną stronę tylko , tak ?
  • #7 3776540
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    dokładnie tak jak myślisz
  • Pomocny post
    #8 3778307
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    Podaj maila wysle ci plik z rysunkami kiedyś robiłem dla kolegi bo mu pało ładowanie w CC
  • #9 3838504
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W Fiacie Cinquecento 700 pojawił się problem z kontrolką ładowania, która świeci mimo prawidłowego napięcia ładowania na poziomie 14,7–15,1 V mierzonego na alternatorze i akumulatorze. Wymieniono szczotki i regulator napięcia, jednak kontrolka nadal się świeci. Przyczyną może być uszkodzenie jednej lub kilku diod prostowniczych (diod wzbudzenia) w alternatorze, które można sprawdzić miernikiem, jednak wymaga to demontażu alternatora z pojazdu. Dioda powinna przewodzić prąd tylko w jedną stronę, a jej uszkodzenie może powodować świecenie kontrolki mimo obecności napięcia ładowania. Wskazano również konieczność wymiany całego tria prostowniczego, co jest typowym rozwiązaniem w takich przypadkach. Dodatkowo, zauważono chwilowy brak ładowania i przygasanie świateł, co potwierdza uszkodzenie elementów prostowniczych alternatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA