logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FIAT CINQUECENTO 900 1996 - Kontrolka ładowania świeci mimo prawidłowego napięcia

gruberek11 19 Kwi 2008 22:35 11348 8
REKLAMA
  • #1 5055411
    gruberek11
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Witajcie
    Problem jest taki że w fiacie cc 900cm3 1996 rok swieci sie kontrolka ładowania a właściwie "ledwie swieci" po przygazowaniu przygasa po opadnieciu obrotów znów zapala się. Niby normalka - alternator, szczotki ale problem jest taki ze ładowanie cały czas jest i to wzorcowe - 14.30 - 14.44 - i to z obciązeniem i bez .

Prosze o pomoc co moze byc przyczyna?

Regulamin, p.11. Proszę poprawić. [MS]
  • REKLAMA
  • #2 5055478
    esiuabek
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    niestety musisz wyjąć alternator i sprawdzić diody. miałem kiedyś coś takiego i okazało się że był pęknięty lut na diodzie 3A (małej)
  • #3 5055493
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    Ja bym jeszcze poprawił przewód dodatni od akumulatora do rozrusznika i z rozrusznika na alternator, masę pomiędzy akumulatorem a karoserią i akumulatorem a silnikiem. Może alternator JESZCZE będzie OK.
  • REKLAMA
  • #4 5055508
    Elektron1234
    Poziom 20  
    Ocena: 100
    esiuabek napisał:
    niestety musisz wyjąć alternator i sprawdzić diody. miałem kiedyś coś takiego i okazało się że był pęknięty lut na diodzie 3A (małej)

Nie ma co szukac alternator do gory sprawdzic diody i wymienic Najprawdopodobniej poszla jedna z wzbudzajacych Koszt ok 10 zl P
  • #5 5634983
    kkamil82
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Fiat CC 900 gaźnik Weber, alternator Iskra AAK 4167-14V-45A.
    Problem jest taki że świeci się ciągle kontrolka ładowania. Mimo tego ładowanie jest powyżej 14.2V. Szczotki wraz z regulatorem wymienione. Żłobienia powstałe po poprzednich szczotkach nie przekraczają 0.6mm. Jeden z dwóch elektryków zdjął przewód wzbudzenia lecz kontrolka nie zgasła przy włączonym zapłonie jak i włączonym silniku. Stwierdził że to musi być gdzieś zwarcie. Kilka dni temu przed tą usterką miałem problem z rozruchem czego powodem był urwany przewód czerwony na wsuwkę z automatu. Przy włączaniu rozrusznika "coś stukało" jak przy nie dokręconej klemie. I teraz pytanie gdzie szukać tego zwarcia lub jak je w szybki sposób zlokalizować?
    Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #7 5636241
    kkamil82
    Poziom 11  
    Póki zupełnie się nie ściemniło po przewodzie fizycznie dotarłem pod akumulator i nic nadzwyczajnego nie zwróciło mojej uwagi.
    Cytat:
    carrot
    dioda w zestawie wskaźników

Tylko jak mam ją znaleźć i która to??
    Na licznik wchodzą trzy kostki, a w około są tylko ścieżki kontrolka ładowania
    to ta niebieska 2 od prawej patrząc na zdjęcie /które zresztą zostało zapożyczone poglądowo/.
    Proszę o dalsze sugestie bo mi już ręce opadają a za wszelkie bardzo dziękuję.
    Załączniki:
    • FIAT CINQUECENTO 900 1996 - Kontrolka ładowania świeci mimo prawidłowego napięcia Licznik CCS -tył.jpg (137.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FIAT CINQUECENTO 900 1996 - Kontrolka ładowania świeci mimo prawidłowego napięcia Schemat CC900.JPG (45.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 5636979
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3570
    Przepraszam, myślałem o seicento, w Twoim aucie nie ma nic poza kontrolką i kabelkiem łączącym ją z alternatorem, jeśli po zdjęciu konektora z alternatora żarówka świeci, to kabel musi mieć gdzieś zwarcie do masy, nie ma innej możliwości
  • REKLAMA
  • #9 5654094
    kkamil82
    Poziom 11  
    carrot nic się nie stało.
    Ostatnie dni jeździłem z drugim naładowanym akumulatorem w bagażniku tak na wszelki wypadek. Sprawę rozwiązałem trochę po swojemu tzn. usunąłem stary a w wiązkę wplotłem nowy i problem ustał. Natomiast stary po dokładnym obejrzeniu miał nieznacznie przetartą izolację na odcinku znajdującym się pod licznikiem a przegrodą i gdzieś z czymś zwierał.
    Dzięki z zainteresowanie :)

Podsumowanie tematu

✨ W Fiacie Cinquecento 900 z 1996 roku świeci się kontrolka ładowania mimo prawidłowego napięcia ładowania (14,3–14,44 V) zarówno pod obciążeniem, jak i bez. Problem objawia się delikatnym świeceniem kontrolki, która przygazowaniu przygasa, a po spadku obrotów zapala się ponownie. Wymieniono szczotki i regulator napięcia, a żłobienia po szczotkach nie przekraczają 0,6 mm. Sugerowano sprawdzenie alternatora, zwłaszcza diod prostowniczych, gdzie wykryto pęknięty lut na diodzie 3A. Zalecane jest także sprawdzenie przewodów: dodatniego od akumulatora do rozrusznika i dalej do alternatora oraz masy między akumulatorem a karoserią i silnikiem. Jeden z elektryków zasugerował zwarcie w przewodzie wzbudzenia, ponieważ odłączenie go nie gasiło kontrolki. Wskazano również na możliwość uszkodzenia diody w zestawie wskaźników. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę uszkodzonego przewodu w wiązce pod licznikiem, który miał przetartą izolację i powodował zwarcie do masy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA