logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić nagrywarkę DVD NEC 3520A po odwrotnym podłączeniu zasilania?

kabturek 11 Kwi 2007 11:37 1403 2
REKLAMA
  • #1 3775975
    kabturek
    Poziom 10  
    Witam
    Mam nagrywarkę dvd NEC 3520A. Niestety w pośpiechu przy wymianie zasilacza odwrotnie włożyłem molex ( tak, to jest możliwe w tej nagrywarce - co więcej dość częste jako, że nagrywarka ma gniazdo zasilania prawie kwadratowe... no ale rutyna też swoje robi ;) ) jak sie domyślacie 12v poszło w miejsce 5v i magiczny dymek się ulotnił... no a bez magicznego dymku urządzenie działać nie będzie ;)
    Poszedł chyba jakiś regulator? ( na zdjęciu zaznaczony czerwoną strzałką) niestety lekko wybuchł;) i jedyne co mogę odczytać to w górny rządek oznaczeń - "993" a w dolnym tylko ostatnią literę - "W" - macie może jakieś pomysły ? Może ktoś ma taką nagrywarkę i mógłby sprawdzić ? reszta elektroniki wygląda dobrze :)

pozdrawiam,
    Marcin Domański

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3776286
    shaun_bejker
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    sprawdź miernikiem czy czasem nie ma przejścia między zaznaczonymi przeze mnie na zielono punktami, jeżeli są to wg. noty katalogowej flasha powinno tam się normalnie 2,5V znajdować:-) a ten element to wtedy by był stabilizatorem LDO 2,5V zapewne na wejściu miał normanie 5V a w tego typu stabilizatorach bodajże Vmax-7V nie więcej.Ze znalezieniem zamiennika nie powinieneś mieć kłopotu ale troszkę będzie trzeba poszukać.
  • #3 3783995
    kabturek
    Poziom 10  
    Witam.
    Dzięki za pomoc! Rzeczywiście jest przejście między tymi punktami. Postaram się czegoś poszukać - jakbyś miał jakieś sugestie to byłbym wdzięczny. Z tego co widziałem jest dużo tak uwalonych NECow więc może komuś jeszcze to się przyda ;)

pozdrawiam,
    Marcin Domański
REKLAMA