logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Deskjet 400 - migające diody po ponownym podłączeniu, brak reakcji

mrcmnht 12 Kwi 2007 00:18 2701 10
REKLAMA
  • #1 3778929
    mrcmnht
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam. czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi daczego moja drukarka nie działa?? Drukowała ładnie dopóki nie odłączyłem jej i nie sprawdziłem innej. Po ponownym podłączeniu mojej włączam jej i wszystkie diody zaczynają migać i nic nie chce drukarka wykonać. Żadnego polecenia, strony testowej, nic. Tusz w drukarce jest, papier jest. Odłączona była tylko na jeden dzień. Obraziła się czy co?? Pomóżcie, please:cry:
  • REKLAMA
  • #2 3781084
    minio1
    Poziom 12  
    Jeśli masz możliwość to podłącz ją pod inny komputer z systemem XP.
    Najlepiej pod taki na którym nie była jeszcze instalowana żadna drukarka.
    Ewentualnie zrób jej reset.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 3781328
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    A czy drukarka uruchamia się prawidłowo, gdy jest odłączona od komputera?
  • REKLAMA
  • #4 3781528
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    zacznij od odinstalowania drukarki, restart i ponowna instalacja
  • #5 3782024
    mrcmnht
    Poziom 10  
    niestety gdy drukarka jest odłączona od komputera to zachowuje się tak samo (migają wszystkie diody), próbowałem odinstalować sterowniki i zainstalować ponownie ale to nic nie zmieniło. instaluje te windowsowe. a może są inne ?? lepsze??
  • #6 3782140
    shadow125
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    sprawdź czy prowadzenie głowicy masz nasmarowane. (ten metalowy pręt :)
    ręcznie (przy wyłączonej drukarce możesz (ale bardzo ostrożnie!!) przesunąć głowicę na środek i włączyć potem drukarkę
    czy czasami nie pozostał Ci gdzieś kawałek papieru blokujący czujnik?

napisz czy poza migotaniem lampek coś jeszcze się dzieje
  • #7 3782141
    konmaj
    Spec od drukarek
    Miałem niedawno do czynienia z identyczną drukarką, która po włączeniu lub potem po wykonaniu wydruku, zaczynała migać diodami - jak się okazało, któraś zębatka w stacji serwisowej była wyrobiona i często mechanizm nie mógł się prawidłowo ustawić w określonym czasie. Przeważnie po wyłączeniu i włączeniu już "zaskakiwał". W tym przypadku może być podobnie, a że pojawiło się to po użyciu innej drukarki na tym samym komputerze to tylko zbieg okoliczności...
  • REKLAMA
  • #9 3783353
    mrcmnht
    Poziom 10  
    żaden papier nigdzie nie ugrzązł prowadnice są nasmarowane a czy jakaś zębatka się uszkodziła to ciężko stwierdzić. przyznam się szczerze że nie jest łatwo tą drukarkę rozebrać i zajrzeć do środka :) niestety nie mogę sprawdzić co ona "miga do mnie" bo mam za mało punktów żeby pobrać tego pdf'a :) ironia losu

Dodano po 9 [minuty]:

zauważyłem że gdy ją włączam i kartridż jest ustawiony nad tym miejscem gdzie pod nim obraca się ten element i czyści chyba głowice (nie znam się na tym nie mam pojęcia jak to się nazywa :P) to zaczyna przez moment drukarka chrobotać a później zaczyna przesuwać kartridż lecz on nie wraca na swoje miejsce tylko zostaje gdzieś na środku i za każdym razem jak ją ponownie włącze to on przesuwa się dalej ale nigdy nie wraca nawet jak dojdzie do końca. i zaczynają migać diody wszystkie naraz równocześnie
  • #10 3783629
    konmaj
    Spec od drukarek
    Wygląda to właśnie na problem ze stacją serwisową. Być może jej rozebranie i wyczyszczenie pomoże, ale rozmontowanie tego to nie jest prosta sprawa... Jeżeli znasz angielski, to ściągnij i poczytaj to: http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/bpd06316.pdf , piszą tam również o migających diodach.
  • #11 3786183
    mrcmnht
    Poziom 10  
    Niestety w załączonych instrukcjach wiele mi nie wyjaśniono. "Jeżeli migają wszsytkie diody to sprawdź czy nie zaciął się papier lub wyłącz drukarkę i włącz ponownie, jeśli to nie pomaga to oddaj drukarkę do naprawy" czy coś w tym stylu :( chyba będe musiał pomyśleć nad nową. ale dzięki serdeczne wszsytkim za pomoc. jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje lub jest z Łodzi i wie gdzie mogę to naprawić (i czy wogóle się opłaca) to niech napisze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka HP Deskjet 400 po odłączeniu i ponownym podłączeniu zaczyna migać wszystkimi diodami i nie wykonuje żadnych poleceń, mimo obecności tuszu i papieru. Problem występuje zarówno przy podłączeniu do komputera, jak i po odłączeniu od niego. Próby reinstalacji sterowników systemowych Windows nie przyniosły efektu. Sugerowano podłączenie do innego komputera, reset urządzenia oraz sprawdzenie mechanicznych elementów, takich jak nasmarowanie prowadnicy głowicy i obecność zaciętego papieru. Opisano również możliwą usterkę stacji serwisowej, gdzie zużyta zębatka uniemożliwia prawidłowe ustawienie mechanizmu, co objawia się miganiem diod i zatrzymaniem kartridża w połowie drogi. Rozebranie i wyczyszczenie stacji serwisowej może pomóc, jednak jest to trudne zadanie. Dokumentacja HP wskazuje migające diody jako sygnał błędu, często związany z zacięciem papieru lub koniecznością serwisu. Ostatecznie rozważana jest wymiana drukarki, a także poszukiwanie lokalnego serwisu w Łodzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA