logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć informacje o siłownikach elektrycznych: klasyfikacja, budowa, zasada?

Sanjuro 12 Kwi 2007 08:46 6304 4
REKLAMA
  • #1 3779248
    Sanjuro
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam

Mam zrobić krótką prezentacje z tematu "Siłowniki elektryczne" i tu mam problem bo jak narazie to informacji mam jak na lekarstwo :( Gdzie szukać informacji o siłownikach elektrycznych? Chodzi mi przedewszystkim o klasyfikację, budowe i zasadę działania (najlepiej linki do stron polskich).
  • REKLAMA
  • #2 3779358
    tomo88
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Grzegorz Płoszajski "automatyka" w tej ksiązce coś jest ale nie za wiele:) na allego kupiłem za 2 zł:)
  • REKLAMA
  • #3 3789287
    Sanjuro
    Poziom 18  
    tomo88 napisał:
    Grzegorz Płoszajski "automatyka" w tej ksiązce coś jest ale nie za wiele:) na allego kupiłem za 2 zł:)

No właśnie... jak już jest to nie za wiele :(

Ale może ktoś wie:
    1) Jak do siłowników ma się silnik liniowy?
    2) Czy podnośnik śrubowy to też można podpiąć pod siłowniki? Jeśli tak to jako co? Siłownik silnikowy liniowy czy poprosty siłownik silnikowy śrubowy?
  • REKLAMA
  • #4 3789311
    Yakhub
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Sanjuro napisał:
    tomo88 napisał:

No właśnie... jak już jest to nie za wiele :(

Ale może ktoś wie:
    1) Jak do siłowników ma się silnik liniowy?
    2) Czy podnośnik śrubowy to też można podpiąć pod siłowniki? Jeśli tak to jako co? Siłownik silnikowy liniowy czy poprosty siłownik silnikowy śrubowy?

Silnik liniowy to rodzaj silnika krokowego, w którym wirnik jest "rozwinięty" na płasko... (głupio to wygląda, doczytaj sobie tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_liniowy ). Czy to ma związek z tematem Twojej prezentacji - to już Twoja decyzja.
  • #5 3790596
    Sanjuro
    Poziom 18  
    Yakhub napisał:
    Silnik liniowy to rodzaj silnika krokowego, w którym wirnik jest "rozwinięty" na płasko... (głupio to wygląda, doczytaj sobie tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_liniowy ). Czy to ma związek z tematem Twojej prezentacji - to już Twoja decyzja.

Jak wygląda i działa silnik liniowy to się uczyłem. Wg działania silnik liniowy mogłby się nadać trochę do siłownika silnikowego liniowego, ale nie wiem czy jest gdzieś stosowany jako siłownik :/

Za bardzo nie wiem jak sklasyfikować siłowniki elektryczne i co pod nie podpiąć :|

Tzn klasyfikację mam ze starej książki "Elementy, urządzenia i układy automatyki" Jerzego Kostro i wygląda to tak:

Siłowniki elektryczne:
    1) Silnikowe:
    a) liniowe (silnik napędza przez kilka przekładni zębatych napędza przekładinę śrubową, na której jest trzpień poruszający się prostoliniowo)
    b) korbowe (tu nie mam pojęcia co dać :( tzn jak to ma wyglądać i k to to ma w ofercie)
    2) elektromagnetyczne (czyli poprostu elektromagnes z ruchomym rdzeniem)

Zastanawiam się gdzie dać te dzwigniki śrubowe (te po prawej stronie) i czy wogóle je klasyfikować do siłowników :| Niby podobne do siłowników liniowych, ale może to się równiedobrze nazywać siłownik śrubowy :P
REKLAMA