Mam zrobić krótką prezentacje z tematu "Siłowniki elektryczne" i tu mam problem bo jak narazie to informacji mam jak na lekarstwo Gdzie szukać informacji o siłownikach elektrycznych? Chodzi mi przedewszystkim o klasyfikację, budowe i zasadę działania (najlepiej linki do stron polskich).
Grzegorz Płoszajski "automatyka" w tej ksiązce coś jest ale nie za wiele:) na allego kupiłem za 2 zł
No właśnie... jak już jest to nie za wiele
Ale może ktoś wie:
1) Jak do siłowników ma się silnik liniowy?
2) Czy podnośnik śrubowy to też można podpiąć pod siłowniki? Jeśli tak to jako co? Siłownik silnikowy liniowy czy poprosty siłownik silnikowy śrubowy?
Grzegorz Płoszajski "automatyka" w tej ksiązce coś jest ale nie za wiele:) na allego kupiłem za 2 zł
No właśnie... jak już jest to nie za wiele
Ale może ktoś wie:
1) Jak do siłowników ma się silnik liniowy?
2) Czy podnośnik śrubowy to też można podpiąć pod siłowniki? Jeśli tak to jako co? Siłownik silnikowy liniowy czy poprosty siłownik silnikowy śrubowy?
Silnik liniowy to rodzaj silnika krokowego, w którym wirnik jest "rozwinięty" na płasko... (głupio to wygląda, doczytaj sobie tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_liniowy ). Czy to ma związek z tematem Twojej prezentacji - to już Twoja decyzja.
Silnik liniowy to rodzaj silnika krokowego, w którym wirnik jest "rozwinięty" na płasko... (głupio to wygląda, doczytaj sobie tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_liniowy ). Czy to ma związek z tematem Twojej prezentacji - to już Twoja decyzja.
Jak wygląda i działa silnik liniowy to się uczyłem. Wg działania silnik liniowy mogłby się nadać trochę do siłownika silnikowego liniowego, ale nie wiem czy jest gdzieś stosowany jako siłownik :/
Za bardzo nie wiem jak sklasyfikować siłowniki elektryczne i co pod nie podpiąć
Tzn klasyfikację mam ze starej książki "Elementy, urządzenia i układy automatyki" Jerzego Kostro i wygląda to tak:
Siłowniki elektryczne:
1) Silnikowe:
a) liniowe (silnik napędza przez kilka przekładni zębatych napędza przekładinę śrubową, na której jest trzpień poruszający się prostoliniowo)
b) korbowe (tu nie mam pojęcia co dać tzn jak to ma wyglądać i k to to ma w ofercie)
2) elektromagnetyczne (czyli poprostu elektromagnes z ruchomym rdzeniem)
Zastanawiam się gdzie dać te dzwigniki śrubowe (te po prawej stronie) i czy wogóle je klasyfikować do siłowników Niby podobne do siłowników liniowych, ale może to się równiedobrze nazywać siłownik śrubowy