logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor CTX PR500T - Znikający obraz, podejrzenie transformatora wn

Wojtek Łuszczki 07 Paź 2003 08:31 1424 4
REKLAMA
  • #1 351668
    Wojtek Łuszczki
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam !
    Monitor CTX PR500T na chwile pojawia się wn i znika. Napiecie żarzenia kineskopu jest.Sygnał sterujący tranzystor linii jest.Napięcie na kolektorze tranzystora linii jest rzędu 80V. Podejrzewam transformator wn - czy słusznie . Nie mam schematu .
    Bedę wdzięczny za każdą rade.
    Pozdrawiam - Wojtek z Lublina.
  • REKLAMA
  • #2 351768
    Emilus20
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Mam dokladnie taki sam monitor z identyczna usterka. Na forum elektordy znajduje sie schemat ale nie wiem dlaczego on jest zupelnie inny niz to co siedzi w monitorze. Z identyczna usterka spotkalem sie w monitorze SONY CPD100 ktorym prawdopodobnie jest oparty ten CTX. Prosze o jakis fragment schemtau albo sugestie co to moze byc.
    Z gory dziekuje.
    Ps czy ten monitor to CTX1569UA ? takie oznaczenie tez znalazlem na obudowie a trafo wlasnie od tego modelu siedzi.(trafo orginal)
  • REKLAMA
  • #3 351898
    krzysztof krakowiak
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    niestety bardzo często uszkadzają się w tym monitorze trafaw.n
    jeśli będziesz miał trochę szczęścia będzie to tylko zimny lut
    odłącz dren mosa który zasila to trafo i zobacz czy nie ginie to napięcie,jeśli nie znaczy ,że masz uszkodzone trafo i włącza się uklad zabezpieczenia
  • REKLAMA
  • #4 353497
    Emilus20
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Tak uszkodzone jest trafo zamowilem nowe i czekam na listonosza
  • #5 353520
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Może być, że po wymianie będziesz miał taki sam efekt. Trzeba wtedy nieco przeaplikować układ. Jak wstawisz nowe, to sprawdź też jak zachowuje się przy teście białego pola! :)
REKLAMA