logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać przyłącze energetyczne do działki z garażem? Koszty i warunki

Jasiek690 12 Kwi 2007 22:25 7769 12
REKLAMA
  • #1 3781980
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Witam.
    Posiadam działeczkę na niej mam garaże w jednym mały warsztacik. Do tej pory z prądu korzystałem od sąsiada. Miałem założony podlicznik i na podstawie niego się rozliczałem. Niestety sąsiad mi się zmienił i taki układ nie wchodzi w grę.
    Moje pytanie: jak zorganizować sobie prąd od ZE ?.
    Koszt jakiej wielkości wchodzi w grę jeśli chodzi o sprawy organizacyjne?
    Odległość od słupa do garaży to jakieś 50m.
    Jakie są warunki uzyskania takiego przyłącza?

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie.
    Jarek

Jeśli napisałem nie w tym temacie to proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3782210
    delgo
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Jak każdy Z.E. ma swoje prawa ale ogólnie to zgłaszasz się do rejonu Z.E. po warunki, takiego przyłącza , a to że blisko na słupie to może nic nie znaczyć, *bo całego miasta tam nie podłączysz* a to wtedy inne koszta. Przy odbiorze warunków będziesz już coś wiedział co do ceny. Prąd jak mało kw. wpiszesz we wniosku i nie na warsztat -( nie na działalność ), 1_faza to może być znośnie .
  • REKLAMA
  • #3 3782238
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Właśnie o tą odległość się obawiam, czy nie nakażą mi postawienie na działce słupa?
    Warsztacik jest na moje własne potrzeby, jedna faza wystarczy. Abym mógł podłączyć małą sprężareczkę i migomat.
  • #4 3782270
    delgo
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Słupa jak słupa każdy kabel czy linia napowietrzna na swoje możliwości ale Z.E. to wyjaśni morzna przy pobieraniu wniosku przed jego złożeniem wypytać no nie każdy klient to magnat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3782428
    crafenberg
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Kabel w ziemi to spore koszta , przynajmniej na przykładzie mojegop ZE. Obawiam się że są dwie możliwości lini napowietrznej:
    1) wysoka sztyca na garażu -przewód musi wisieć co najmniej 3,5 m nad ziemią(dokładnie nie pamiętam)
    2) słup na którym będzie wisięć skrzynka z licznikiem
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 3783806
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    No cóż Będziesz zmuszony napewno wystapić do miejscowego ZE o
    warunki techniczne zasilania ,podając we wniosku moc jaka jest Ci do
    Swojej działalnosci potrzebna najlepiej Postaraj sie o trójfazowe przyłacze
    bo zawsze lepiej cokolwiek zrobic majac 3 fazy pod dachem.Wazne jest tez
    czy Jesteś włascicielem tej działki bo w innym wypadku niezbedna bedzie
    zgoda własciciela,niewien jak w Twoim terenie jest czy niebedzie potrzebny
    jakis malutki projekt /najlepiej aby sie bez tego obeszło/.Odległośc 50 m
    może byc czasem problematyczna bo przyłacze napowietrzne przewodem
    samonosnym AsXSn 2x....lub 4z... mogą energetycy zarzyczyć sobie
    słupa,ale wczesniejsza wizyta w miejscowym ZE lub posterunku energet.
    cokolwiek Ci wyjasni.Życze powodzenia.
  • Pomocny post
    #7 3784014
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Tak jak już tu Koledzy napisali, praktycznie wszystko zależy do ZE w Twojej miejscowości i właśnie od udania sie do nich bym zaczynał. Nie polecam przyłącza jednofazowego. Koszt to około 120 zł za 1kW mocy przyłączeniowej.
  • #8 3794274
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Dzięki za pomoc. U mnie koszt 120zł/kW za napowietrzne, 160zł/kW za ziemne. Żeby miało to na przyszłość jakiś sens wypadałoby zamówić przyłącze 3-fazowe i jakieś 13kW. Odległość tej jest do przejścia skrzynka licznikowa w linii ogrodzenia, a reszta - to już moje ziemią.
  • #9 3796656
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Kol.JASIEK 690 jeżeli jesteś właścicielem działki na której są garaże to występujesz do ZE o przydział mocy .Po ok 2ch tygodni powinienes otrzymać odpowiedz a w warunkach bedzie wszystko napisane co należy do ciebie.O odległośc się nie martw bo to jest sprawa ZE.Gdy otrzymasz warunki to musisz iść do ZE opłacić , wykonać swoja instalację tnz. skrzynka ZL i odejście na twój teren do garaży.Uprawniony elektryk wykona pomiary, wystawi protokół, podpisze i do ZE o założenie licznika.ZE ma ok. 9 m-cy no wykonanie przyłącza.I to jest wszystko.Pozdro

Dodano po 8 [minuty]:

Jeżeli chcesz przyspieszyć / to te 9 mcy / musisz na własny koszt wykonac projekt zasilania i przedstawic do ZE.Oni reszte muszą wykonac sami.Pozdro
  • #10 3801665
    michal197410
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ja tez zalatwiam podlaczenie do dzialki i u mnie jest tak ze jak chce szybciej to bedzie to linia napowietrzna tzn stawiam slup w lini ogrodzenia skrzynke przezucam kabel(oczywiscie zalatwiajac wrzystkie pozwolenia projekty mapy) wszystko to na wlasny koszt i wtedy oni przyjda i tylko sprawdza i podepna na slupie i ewentualnie cos gdzies w rozdzielni zmienia. dluzsza metoda czas oczekiwania do 18 miesiecy to przylacze kablowe i tu oni robia plany mapy projekty itp na wlasny koszt kabel klada na wlasny koszt do miejsca w lini plotu w ktorym i tu do konca nie wiem na czyj koszt powstanie skrzynia ( czy calkowicie na moj czy ich czy moze oni cos postawia i ja tez musze cos postawic). a na terenie dalej czyli u ciebie to wszystko jest na twoj koszt. linia napowietrzna jest jakos 20-30 zl tansza na kazdym kilowacie mocy przylaczeniowej choc widze ze o tym juz wiesz bo bylo pisane.
  • #11 3801874
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Do złącza licznikowego ZE wykonuje wszelkie prace w ramach opłaty o przesył energii.Ale już od złącza ZL koszty w całości ty ponisisz.Pozdro
  • #12 3801890
    michal197410
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    przy instalacji ziemnej tak ale przy napowietrznej to wyraznie mi powiedziali ze jam wszystko na swoj koszt zrobic wlacznie z projektami a oni tylko podlacza wiec dales se spokuj z napowietrzna na czasie mi nie zalezy i za rok bedzie prad
  • REKLAMA
  • #13 3802047
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Koszty projektu musiałbyś ponieś gdybyś chciał to wszystko przyspieszyć.Ale do złącza licznikowego to ZE ma doprowadzić ci prąd i ponieść wsystkie koszty i nie ważne jest czy kablowe, czy napowietrzne.Przecież chłopie ty za każdy kW mocy przyłączeniowej płacisz i ta opłata to jest na poczet doprowadzenia linii do ZL.Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Aby uzyskać przyłącze energetyczne do działki z garażem i warsztatem, należy zgłosić się do lokalnego Zakładu Energetycznego (ZE) i złożyć wniosek o warunki techniczne zasilania, podając wymaganą moc przyłączeniową. W przypadku odległości około 50 m od najbliższego słupa, możliwe są dwie formy przyłącza: linia napowietrzna lub kablowe przyłącze ziemne. Linia napowietrzna wymaga postawienia słupa lub wysokiej sztycy na garażu, z przewodem zawieszonym minimum 3,5 m nad ziemią, natomiast przyłącze kablowe jest droższe i wymaga wykonania projektu oraz zgód. Koszt przyłącza wynosi około 120 zł za 1 kW mocy dla linii napowietrznej i około 160 zł za 1 kW dla przyłącza kablowego. Zaleca się rozważenie przyłącza trójfazowego (np. 13 kW) dla większej elastyczności, nawet jeśli obecnie wystarczy jedna faza. Po uzyskaniu warunków technicznych i opłaceniu przyłącza, inwestor musi wykonać instalację wewnętrzną (skrzynka ZL, przewody do garaży) na własny koszt, a uprawniony elektryk powinien wykonać pomiary i protokół. ZE odpowiada za doprowadzenie energii do złącza licznikowego i montaż licznika, co może trwać do 9 miesięcy, chyba że inwestor przyspieszy proces wykonując projekt i prace na własny koszt. Koszty i szczegóły mogą się różnić w zależności od lokalizacji i wymagań ZE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA