logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz do Palma. Ładowanie bez konieczności włączania PC.

shizy 13 Kwi 2007 09:58 1511 10
  • #1 3782887
    shizy
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    hej
    Mam kabel do ladowania/synchronizacji palmtopa z komputerem (uzywany tez do ladowania z USB w komp.). Chcialbym jednak moc ladowac palmtopa bez koniecznosci wlaczania komputera.Oryginalne zasilacze do palmtopa daja na wyjsciu 5V, 1000mA. Mam zasilacz od:
    1. sluchawki BT-5,7V, 800mA
    2. ericssona 5V, 650mA
    3. modemu 9V, 5,4VA
    Daloby rade ktorys dostosowac?

dodam, ze w urzadzeniu jest akumulator 850mA

---
    Sprecyzuje pytanie: Jak obnizyc napiecie w zasilaczu nr 1.Podejrzewam, ze przez mniejszy prad wydluzy sie tylko czas ladowania.
  • #2 3783115
    pfl75
    Poziom 13  
    O pierwszych dwóch po prostu zapomnij - nie dość że słaba wydajność prądowa to jeszcze pewnie tandetne, najprostsze rozwiązanie typowe dla telefonów komórkowych i tegoż osprzętu. Co do drugiego urządzenia no cóż, skoro jest to modem to najpierw upewnij się czy aby na pewno napięcie wyjściowe jest stałe a nie zmienne, poza tym - jeśli już jest stałe czyli takie jak powinno być to warto je zmniejszyć (a raczej powinieneś je zmniejszyć, coć mnie by się nie chciało i podejrzewam że na tym napięciu też by się spokojnie ładował ale jest ono prawie 2x większe od nominalnego!) i tu nie obędzie się chociażby bez prostego układu 7805 (tanie bydlę, aplikacja tutaj: http://static2.instructables.com/ID/FHI/2ZCF/MZEEP27X9UW/C457CF70241F1029BC6B001143E7E506.pdf bardzo prosta - właściwie to "od biedy" można by podłączyć go nawet bez kondensatorów ale... :D - oczywiście jeśli już ten układ to taki na conajmniej 1A - czyli wymagania prądowe palma). I to wszystko :) Pozdrawiam i życzę przyjemnego "grzebania" :)

Dodano po 2 [minuty]:

ps. pisząc w popście "co do drugiego urządzenia" - miałem na myśli rzecz jasna ten trzeci zasilacz - do modemu :) apologize :)

Dodano po 11 [minuty]:

ps. pisząc w popście "co do drugiego urządzenia" - miałem na myśli rzecz jasna ten trzeci zasilacz - do modemu :) apologize :)
  • #4 3784431
    pfl75
    Poziom 13  
    7805F, 7805KC, L7805ACD2T, L7805CV, MC7805ACTG itp... czyli jak mówiłem wszystkie o prądzie >=1A- różnica w tych scalakach polega głównie na montażu i obudowie - twoja decyzja, pamiętaj jednak że może warto by do tego jakiś mały radiatorek dołączyć - choć nie jest to konieczne :) Pozdro :)
  • #5 3786658
    bi4ly
    Poziom 11  
    I chcesz akumulator 850mA ładować prądem 1A, czyli ok 1h. Nie obawiasz sie szybkiego ich wyeksploatowania?? Otrzywiście każdy by chciał ładować akumulatory jak najszybciej, ale coś za coś. Albo szybkośc ładowania albo żywotność.
  • #6 3787493
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    za grosze da sie kupić takie coś
    http://allegro.pl/item185755887_sieciowa_ladowarka_usb_palm_mp3_ipod_i_inne_zb.html

samodzielne zrobienie tego też nie wymaga doktoratu z elektroniki

Cytat:
    Ten zasilacz od modemu ,podalem nieprawdziwe dane,ma takie:
    9V, 600mA 5.4VA

czas ładowania na tym będzie dość długi
  • #7 3789430
    bi4ly
    Poziom 11  
    marek216 napisał:
    za grosze da sie kupić takie coś
    http://allegro.pl/item185755887_sieciowa_ladowarka_usb_palm_mp3_ipod_i_inne_zb.html

samodzielne zrobienie tego też nie wymaga doktoratu z elektroniki

Cytat:
    Ten zasilacz od modemu ,podalem nieprawdziwe dane,ma takie:
    9V, 600mA 5.4VA

czas ładowania na tym będzie dość długi

W takim razie na tej ładowarce co proponujesz jeszcze wolniej bo max daje 400mA
  • #8 3789453
    marek216
    Poziom 43  
    kurka, faktycznie - nie zwróciłem uwagi na zdjęcie ;(
  • #9 3793577
    shizy
    Poziom 22  
    Czy taki zasilacz jest rozbieralny?
    Nie ma żadnej śrubki (przynajmniej nie widze).
    Może jest śrubka pod etykieta z danymi?
    W co wątpię ...
    Zasilacz do Palma. Ładowanie bez konieczności włączania PC.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #10 3794148
    marek216
    Poziom 43  
    Takie zasilacze są klejone - rozbiera się to za pomocą noża do tapet
  • #11 3794252
    shizy
    Poziom 22  
    Zastanawiam sie czy mozna mu zwiekszyc wydajnosc pradowa do 1 A na wyjsciu?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości ładowania palmtopa bez konieczności włączania komputera, wykorzystując dostępne zasilacze o różnych parametrach. Oryginalny zasilacz do palmtopa ma wyjście 5V, 1000mA. Proponowano użycie zasilaczy z innych urządzeń: słuchawki Bluetooth (5,7V, 800mA), telefonu Ericsson (5V, 650mA) oraz modemu (9V, 600mA). Zasilacze od słuchawki i telefonu są niewystarczające pod względem prądowym i jakościowym. Zasilacz od modemu ma zbyt wysokie napięcie (9V), które należy obniżyć do 5V za pomocą stabilizatora napięcia 7805 o wydajności co najmniej 1A, najlepiej z radiatorem. Ładowanie akumulatora 850mA prądem 1A jest możliwe, ale może skrócić jego żywotność. Alternatywnie można kupić gotową ładowarkę USB o niższym prądzie ładowania, co wydłuży czas ładowania. Zasilacze sieciowe często są klejone i wymagają ostrożnego rozebrania. Pytano również o możliwość zwiększenia wydajności prądowej zasilacza od modemu, co jest ograniczone przez jego parametry fabryczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA