logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie Moeller Easy 822-DC-TC: sekwencyjne sterowanie elektrozaworami

LAMBDA 13 Kwi 2007 10:51 2453 8
  • #1 3783012
    LAMBDA
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    ..Witam...jestem Automatykiem jednej z firm i mam do napisania dosc prosty projekt programu na tym "sterowniku" ...nie mam zbytnio praktyki w pisaniu programow choc jestem po kursie GE Fanuc....

Prosze o pomoc w zaprogramowaniu tego Sterowniczka...

..ma to działac następująco:

po włączeniu maszyny...czyli po podaniu 24vdc na I1 sterownik ma sterowac 8 elektrozaworami...po 5min. od wlaczenia ma uruchomic elektrozawor na 1sekunde...po nastepnych 5min. kolejny elektrozawor znowu na sekunde i tak pokolei wszystkie a jak dojdzie do 8 ma znowu zaczac od pierwszego....

...mam problem z doborem odpowiedniego bloku funkcyjnego...

Typ Sterowniczka to 822-DC-TC
  • #2 3783243
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Zainstaluj easySofta i do dzieła.

Chyba, że to my mamy za Ciebie zrobić :?:
  • #3 3783298
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ...nie badz taki do przodu ....

Easy Soft mam zainstalowany..a pomoc chcialem uzyskac czy idzie taki uklad zrobic przy pomocy jakiegos konkretnego bloku czy tylko timery...
  • #4 3783317
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    witam
    Tak konkretnie to jeden timer , jeden licznik i 8 komparatorów analogowych.
    No i trochę logiki ale niewiele.
    Coś podobnego już na forum przesyłałem.
    Pozdrowienia
    PS w razie problemów podeślę gotowca
  • #5 3783340
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ..Dzieki serdeczne Roks za normalna odpowiedz...jakby co to sie odezwe...
  • #6 3784435
    daro_127
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, może taka wersja Ci się spodoba, program jest napisany dla MicroLogix 1500 (bo akurat na takim teraz pracuję) ale składa się z podstawowych bloków. Jest prosty i krótki i masz możliwość sterowania czasem pomiędzy załączeniami elektrozaworów (T4:0) jak i czasem samego załączenia (T4:1). W tym przykładzie to 5s i 1s. Program ten to krążąca 1, mnożąc binarnie przez 2 przesuwasz bity w lewo i tak sobie to krąży aż nie dojdzie do 10000000 (binarnie) - reset i od nowa.

Właśnie sprawdziłem, program działa i mam nadzieję, że się spodoba.
    Pozdrawiam,
    Programowanie Moeller Easy 822-DC-TC: sekwencyjne sterowanie elektrozaworami
  • #7 3786900
    as4s
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja polecałbym odpuścić sobie komparatory jak na wyjście licznika podasz znacznik MB1
    To przy pomocy znaczników
    m1-m8 (to poszczególne bity bajtu mb1)

Będziesz mógł swobodnie wybrać wyjście
    Może nie będzie działać lepiej niż komparatory, tylko ta samo ale w wypadku usterki w działaniu łatwiej ci będzie ją namierzyć
    Pozdrawiam

Załączam pliczek to nie jest tak trudne żeby to ukrywać
    Załączniki:
    • taki sobie.zip (2.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3788200
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Pewnie , że można i tak .
    Ale z tym "łatwiejsze do diagnozy " to już przesada.
    No i kwestia idei -> np. dla 9 i więcej wyjść
    Pozdrowienia
  • #9 3793248
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ...as4s Dzieki Bardzo....o takie cos wlasnie chodzilo...moze jeszcze nie dokonca ale bardzo podobnie...mianowicie....nie załącza Q8...w symulacji widac ze załączy ale dosłownie na ulamek sekundy....na sterowniku wogole....i chcialbym by po ostatnim zalaczeniu Q8 zaczal ponownie naliczac bo tak program sie zakonczy a chcialbym by ponownie zaczal program pracowac po czasie zadanym na T1...czasy byly nieco inne niz chcialem ale to akurat nie problem przestawic.....

Prosil bym gdybys mial chwilke o wytlumaczenie mi na jakiej zasadzie dzialaja te znaczniki ...bo nie mialem z tym do czynienia a chcialbym zrozumiec caly program...

z góry serdeczne dziekuje...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programowania sterownika Moeller Easy 822-DC-TC do sekwencyjnego sterowania ośmioma elektrozaworami. Zadaniem jest uruchamianie kolejnych elektrozaworów co 5 minut na 1 sekundę, po podaniu 24 V DC na wejście I1. Wskazano, że do realizacji takiego programu można użyć jednego timera, licznika oraz ośmiu komparatorów analogowych lub alternatywnie znaczników bitowych (m1-m8) w bajcie MB1, co ułatwia diagnostykę i sterowanie wyjściami. Zaproponowano prosty algorytm z przesuwaniem bitów w lewo, który cyklicznie aktywuje wyjścia Q1-Q8 i resetuje się po osiągnięciu ostatniego bitu. Przykład programu napisano również dla sterownika MicroLogix 1500, wykorzystujący podstawowe bloki funkcyjne i timery do sterowania czasem załączenia i przerw między elektrozaworami. Autor prosił o wyjaśnienie działania znaczników bitowych, aby lepiej zrozumieć program. Wskazano, że program można dostosować do różnych czasów i że rozwiązanie jest stosunkowo proste do implementacji w środowisku EasySoft.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA