logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować miernik do pomiaru stałego pola magnetycznego? Schematy i czujniki

user33 13 Kwi 2007 11:21 9957 8
  • #1 3783079
    user33
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam
    Poszukuję wszelkich informacji związanych z budową miernika do pomiaru stałego pola magnetycznego. Schematy ,rysunki, elementy,czujniki,i wszelkie sugestie mile widziane.
    Pozdrawiam
  • #2 3783128
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    W załączniku przesyłam ci troche teori i schemat z programem.Może ci sie przyda
    Załączniki:
    • Earth Field Magnetometer.rar (562.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3783404
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    jakiego pola, o jakiej wartości? Zupełnie inna technika jest potrzebna do pomiaru natężenia pola magnetycznego w szczelinie magnesu stałego, poprzez pomiary ziemskiego pola magnetycznego, a zupełnie inna jeśli chcesz mierzyć natężenia pola pochodzącego od prądów naczyniowych, np. w sercu człowieka.
    Natomiast rozpiętość wartości w/w pól sięga rzędu 10 do potęgi 12.

Pozdrawiam
  • #4 3783748
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Pomiary pola prądów naczyniowych jeszcze mnie nie interesują moze troszkę póżniej choć przypuszczam że zasada pomiaru mogła by być do wykorzystania do pomiaru pola o wyzszym nztęzeniu natomiast odwrotnie juz nie. mnie interesuje pomiar promieniowania magnetycznego ziemskiego oraz pomieniowania magnetycznego w poblżu urządzeń wyposażonych w magnesy stałe.
    pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Pewnie z kolegą user myślimy o tym samym projekcie
  • #5 3783892
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    ksiks napisał:
    Pomiary pola prądów naczyniowych jeszcze mnie nie interesują moze troszkę póżniej choć przypuszczam że zasada pomiaru mogła by być do wykorzystania do pomiaru pola o wyzszym nztęzeniu natomiast odwrotnie juz nie.

niestety, ale nie. Pomiar za pomocą SQUIDa, pracującego na dodatek w temperaturze bliskim zera bezwględnego (ciekły hel), możliwy jest tylko dla b. małych natężeń pola magnetycznego.

ksiks napisał:
    mnie interesuje pomiar promieniowania magnetycznego ziemskiego oraz pomieniowania magnetycznego w poblżu urządzeń wyposażonych w magnesy stałe.

Tu polecam przegląd literatury i publikacji w specjalistycznych czasopismach powstałych przed 1970 rokiem.
    "Sztandarowe podręczniki" to:
    1. Nałęcz M., Jaworski J.: "Miernictwo magnetyczne" WN-T, Warszawa 1967
    2. Kuryłowicz J.: "Badanie materiałów magnetycznych" WN-T Warszawa 1961
    Z czasopism zagranicznych:
    Archiv für Technische Messen (obecnie Technische Messen),
    Archiv für Elektrotechnik,
    IEEE Transactions on Magnetics,
    IEEE Transactions on Instrumentation and Measurement,
    Izmeritelnaja Technika.
    Z periodyków polskich:
    Archiwum Elektrotechniki,
    Rozprawy Elektrotechniczne,
    PAK, Pomiary, Automatyka, Kontrola.
    Wszędzie szukaj pod hasłami: magnetometers, magnetometr, magmetic field meter, gaussomierz, gaussotron, przetwornik transduktorowy, tranductors

Mógłbym jeszcze wiele, ale od czego są Google...

Późniejsze opracowania, to z reguły "reprinty" z "klasyki", która powstała przed 1970 rokiem.

Pozdrawiam
  • #6 3787427
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Quarz wielkie dzięki szczególnie za informacje tłustym drukiem bo nie wiadomo było pod jakim hasłem tego szukać .
    pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. nie mogę kliknąć w pomógł bo to nie mój temat .
  • #7 4916706
    rogos
    Poziom 12  
    ksiks napisał:
    Quarz wielkie dzięki szczególnie za informacje tłustym drukiem bo nie wiadomo było pod jakim hasłem tego szukać .
    pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. nie mogę kliknąć w pomógł bo to nie mój temat .

Witam

w jaki sposób zakończyły się Twoje prace? Zainteresował mnie ten pomysł i także spróbuje wykonać takową aparature, oto informacjie jakie udało mi się zdobyc na temat, magnetometru protonowego

Forum http://thunting.com/geotech/forums/forumdisplay.php?s=b80db4144fc8e286a0fdea275a582d65&f=9

Książka
    http://www.exstrom.com/magnum.html

Artykuł
    http://www.portup.com/~dfount/proton.htm#info
    http://www.elektor-electronics.co.uk/magazines/2007/may/magnetometer.91512.lynkx jest na torrentach.
  • #8 5764009
    bożena sosnowska
    Poziom 1  
    proszę państwa mam bardzo pilną sprawę jak i czym zdiagnozować fakt obecności magnesu w brzuchu małego dziecka
  • #9 5764080
    Quarz
    Poziom 43  
    bożena sosnowska napisał:
    proszę państwa mam bardzo pilną sprawę jak i czym zdiagnozować fakt obecności magnesu w brzuchu małego dziecka
    Za pomocą kompasu - Busola Adrianowa :!: :!: :idea:
    Przy zbliżaniu do lokalnego magnesu nastąpi zmiana kierunku wychylenia wskazówki kompasu - przy braku lokalnych zakłóceń ziemskiego pola magnetycznego igła kompasu wskazuje kierunek biegunów magnetycznych Ziemi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy miernika do pomiaru stałego pola magnetycznego, obejmując schematy, elementy i czujniki. Wskazano różne techniki pomiarowe zależne od zakresu i źródła pola magnetycznego, np. pomiar pola ziemskiego lub pola wytwarzanego przez magnesy stałe. Zwrócono uwagę, że pomiar bardzo małych natężeń pola wymaga specjalistycznych urządzeń, takich jak SQUID, działających w ekstremalnych warunkach (np. niska temperatura). Podano literaturę fachową i periodyki do dalszych poszukiwań, m.in. „Miernictwo magnetyczne” Nałęcza i Jaworskiego oraz czasopisma IEEE Transactions on Magnetics. Wskazano hasła kluczowe do wyszukiwania: magnetometers, magnetometr, gaussomierz, transduktor. Podano także informacje o magnetometrze protonowym wraz z linkami do artykułów i forów tematycznych. W dyskusji pojawiła się także praktyczna metoda wykrywania magnesu za pomocą kompasu (Busola Adrianowa).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA