logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik pola magnetycznego

mi_ma 11 Kwi 2007 17:22 23034 20
REKLAMA
  • Miernik pola magnetycznego

Rick Hoadley opisał prosty projekt miernika pola magnetycznego wykorzystujący czujnik efektu Hall'a do pomiaru wartości pola magnetycznego. Zamieszczony na stronie źródłowej film pokazuje dwa mierniki. Jeden zbudowany z wykorzystaniem mikrokontrolera PIC do pomiaru i wskazania wyników, a także uproszczony układ. Na stronie nie ma jednak schematów ani programu do wersji z wykorzystaniem PICa. Prawdopodobnie jeżeli pojawi się duża ilość zapytań o tą wersją, to autor może napisze jakiś artykuł na jego temat z udostępnionym programem.

Miernik pola magnetycznegoMiernik pola magnetycznego

Projekt prostszego miernika pola magnetycznego w założeniu miał być tani i nietrudny do zrobienia. Jedynym droższym elementem jest woltomierz, który pewnie i tak większość elektroników (nawet początkujących) posiada, więc nie powinno być z tym większych problemów. Zbudowane urządzenie wykorzystuje oprócz tego oczywiście czujnik efektu Hall'a (z liniową charakterystyką) i jakieś wzmacniacze operacyjne i rezystory, które są ogólnie dostępne.

źródło http://hackedgadgets.com/2007/04/11/build-a-hall-effect-gaussmeter/
    film http://www.youtube.com/watch?v=GawsyqOlvG8&eu...1%2Fbuild%2Da%2Dhall%2Deffect%2Dgaussmeter%2F

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mi_ma
    Tłumacz Redaktor
    Specjalizuje się w: elektronika wojskowa
    mi_ma napisał 831 postów o ocenie 815. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3777735
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    ale co to za wynalazek , nie widze nic szczegolnego w tym mierniku , AD22151 z kilkoma elementami zewnetrznymi tez tak moze jest liniowy i skompensowany termicznie w polowie napiecia zasilania jest zero a pole rozroznia bo w zaleznosci od jego kierunku napiecie rosnie lub maleje .
    Najwieksza jego zalta ze jest dostepny w samplach.
  • #3 3777821
    riodoro1
    Poziom 22  
    Ocena: 70
    a jak zdobyć ten czujnik. Projekt jest bardzo prosty i ciekawy
  • #4 3778252
    511311815
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    ciekawe jak reaguje z magnesem neodymowym? chciał bym zdobyć ten czujnik...:D
  • #6 3778427
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    No fajne,ale ja jakos nie widzie w tym praktycznego zastosowania. Moze ktos mnie oswieci do czego to moze sie przydac?
  • REKLAMA
  • #7 3778505
    didi71
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Pozwolę sobie zacytować ze strony firmy ASTAT.
    Dzisiaj nikt nie wyobraża sobie życia bez 24 godzinnego dostępu do sieci zasilającej, a prąd elektryczny nie jest dla nikogo czymś magicznym. Efektem ubocznym dla przepływu prądu i różnicy potencjałów jest powstawanie pól elektromagnetycznych o różnorodnym spektrum częstotliwości, charakterze i intensywności. Powstawania pól elektromagnetycznych nie można tylko sprowadzić do przesyłowych sieci elektroenergetycznych i instalacji przydomowych, bo to przede wszystkim urządzenia do niej włączone są ich źródłem. Urządzenia pobierające określoną porcję energii, dokonują jej przekształcania przy występowaniu strat, stają się dominującą grupą w analizie oddziaływań polowych. Promieniowane pola elektromagnetyczne (quasi stacjonarne, impulsowe) są z kolei źródłem obaw ludności o ich niekorzystny wpływ na organizmy żywe. W związku z tym wprowadzono ustawowo grupę rozporządzeń określających dopuszczalny poziom i czas oddziaływania pól na ludzi. Jednak tak skomplikowane zagadnienie jak określanie niekorzystnych, a może i korzystnych, zmian ciała człowieka w reakcji z polem elektromagnetycznym, wymaga analizy przez szereg pokoleń i analiza musi być prowadzona przez naukowców z dziedziny medycyny i techniki. Wprowadzone rozporządzenia określają wymagania w stosunku do aparatury wykorzystywanej do pomiaru, analizy i rejestracji pól elektromagnetycznych.
  • REKLAMA
  • #8 3778847
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Można też zbudować np. elektroniczny kompas. Czujniki halla są wykorzystywane do zliczania obrotów wałów.
  • #9 3779048
    arsadiusz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Można też wykorzystać to do pomiaru ilości gazu w butli samochodowej.
  • #10 3779057
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 3780476
    riodoro1
    Poziom 22  
    Ocena: 70
    danlancher napisał:
    No fajne,ale ja jakos nie widzie w tym praktycznego zastosowania. Moze ktos mnie oswieci do czego to moze sie przydac?

jak dla mnie zastosowanie jest proste lubię doświadczenia z fizyki i czasem nawet nie wiem gdzie położyłem magnes może niedaleko komputera a tak bym wiedział.
    A teraz trochę od rzeczy czy nie wie ktoś jak można by ten czujnik zamienić np: kontaktronami albo cewką indukcyjną ??
  • #12 3780537
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    :arrow: riodoro1, niestety jedyne czym można zamienić ten czujnik to inny czujnik wykorzystujący efekt Halla. Cewki i kontaktron nie zdadzą egzaminu.
  • #13 3780871
    submariner
    Poziom 32  
    ridoro1 latwiej magnes znajdziesz kompasem , czujniki hallotronowe sa raczej malo czole , znacznie lepiej wypadaja magnetorezystywne ale praktyczne wykorzystanie tego jako takiego wykrywacza pol jest pod znakiem zapytania , testowalem kilka typow czujnikow i zadem nie wykrywal malenkich magnesow (kilka gramow-neodymowych N52)w odleglosci wiekszej niz 10 cm.
  • #14 3781453
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    danlancher napisał:

A proszę bardzo.
    W medycynie fizykalnej stosuje się urządzenia do wytwarzania leczniczego pola magnetycznego o dość sporej mocy.
    Mając taki sprzęt można określić jego występowanie i odległość w jakiej działa pole na organizm (czy sprzęt wogóle działa hi hi).
    Oczywiście ma to charakter orientacyjny, nie służy do praktycznego pomiaru -bo tu to tylko profi sprzęt wchodzi w grę)
    W praktyce robi się to w ten sposób że wkładasz rękę trzymającą magnes to zwojnicy w jakiej umieszczasz pacjenta. Silne pole magnetyczne powoduje wibracje magnesu wraz z zmianą częstotliwości i mocy...
  • #15 3783021
    czarnokurz

Poziom 12  
    Ocena: 7
    Może nie doczytałem dobrze tematu ale myślę że większość administracji mieszkaniowych & deweloperów chciało by mieć taki miernik do zbadania czy najemca lokalu używał magnesu neodynowego do zatrzymania licznika(woda)-oczywiście starego typu :)
    Konto firmowe:
    Mabex Beata Mazierska
    ul.Czarnokurz 2A, Mosina, 62-050
  • #16 3783032
    submariner
    Poziom 32  
    masz etat w elektrowni , ze chcesz ludzi dreczyc?:) Zreszta jak ktos inteligentnie podejdzie do tematu to i tak nikt nie zauwazy - fakt , ze wtedy bedzie potrzebowal taki miernik .
  • #17 3790072
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Czy ktos wie jakie SS49 czujnik ma wyprowadzenia, nie moge znalezc nigdzie HE3503 a chce zbudowac wlasnie taki mierniki. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
  • #18 3790195
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Brauniack
  • REKLAMA
  • #19 3790301
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Dziekuje kol.ryborz dopiero pozniej dopatrzylem sie opisu wyprowadzen SS49 ale dziekuje.
  • #20 3802496
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego projektu miernika pola magnetycznego opartego na czujniku efektu Halla, opisanego przez Ricka Hoadleya. Projekt przewiduje dwie wersje: uproszczoną z analogowym wskazaniem oraz bardziej zaawansowaną z mikrokontrolerem PIC, jednak schematy i oprogramowanie dla wersji PIC nie są dostępne. Wśród omawianych czujników wymieniono modele AD22151 oraz SS49, przy czym SS49 jest dostępny w Polsce, cechuje się lepszą czułością i niższą ceną. Czujniki Halla są wykorzystywane m.in. do budowy elektronicznych kompasów, zliczania obrotów wałów czy pomiaru pola magnetycznego w medycynie fizykalnej. Wskazano, że czujniki te nie są łatwo zastępowalne przez kontaktrony czy cewki indukcyjne. Dyskutowano także praktyczne zastosowania miernika, takie jak wykrywanie magnesów neodymowych przy licznikach wody czy orientacyjne pomiary pola magnetycznego w urządzeniach medycznych. Użytkownicy podkreślili ograniczenia czujników Halla w wykrywaniu małych magnesów na większych odległościach. Na koniec zaproponowano bardziej rozbudowany gaussmeter dostępny do pobrania za darmo na stronie internetowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA