logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz AT po przerobieniu na +/-18V jedno niestabilne?

macpalka 07 Paź 2003 16:07 2390 3
REKLAMA
  • #1 352084
    macpalka
    Poziom 11  
    Mam problem z zasilaczem AT.
    Udało mi się go przerobić na +/-18V ale nie mogę sobie poradzić z utrzymaniem napięcia na -18V (spada przy obciążeniu nawet 100Ω).
    Napięcie +18 jest OK., a podobno powinienem dorobić kontrolę na -18V tylko, że nie wiem za bardzo jak to zrobić?
    Zasilacz AT po przerobieniu na +/-18V jedno niestabilne?
  • REKLAMA
  • #2 352635
    GrzesieG
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Powodem jest prawdopodobnie to, że napięcia ujemne są brane z tego samego uzwojenia co napięcia dodatnie. W związku z tym jedno napięcie musi być dominujące - prąd czerpany z niego musi być większy.
    Może się mylę i to nie ten problem.
    Może dławik ma za dużą rezystancję, może kondensator wyjściowy za mały.
    Stabilizacja nic ci nie da - jak jedno ustabilizujesz, to drugie przysiądzie.
    Chyba, że podwyższysz jeszcze napięcia i zastosujesz oddzielne stabilizatory liniowe.
  • REKLAMA
  • #3 352663
    macpalka
    Poziom 11  
    Sęk w tym, że podwyższałem napięcia wyjściowe do +20V, ale ujemne nie chce wyżej niż -17V. Trochę pomogła wymiana druta na taki sam jak w uzwojeniu dodatniego napięcia na głównej cewce.
    Zauważyłem, że mogę nią nieznacznie regulować napięcie wyjściowe, ale nadal spada na ujemnym poniżej -15V.
  • #4 352671
    GrzesieG
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    To może nawiń oddzielne uzwojenie identyczne jak to dla +18V tylko w przeciwnym kierunku (znaczy lewe obroty :wink: ) i przepnij diody i kondensator.
REKLAMA