logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz gitarowy bzyczy, przesterowanie w końcówce mocy? Co sprawdzić?

pawelpps 13 Kwi 2007 18:46 1575 14
REKLAMA
  • #1 3784351
    pawelpps
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    A więc sprawa wygląda następująco: Wzmacniacz do gitary podczas grania wyraźnie choć niegłośno bzyczy, nie chodzi tu o przydźwięk sieciowy. po podłączeniu generatora zamiast gitary w sinusie na wyjściu pojawia się brzmienie troszkę podobne do prostokąta więc podejzewam ze gdzieś jest przesterowanie. wykluczyłem już na 100% głośnik oraz przedwzmacniacz. Zostaje tylko końcówka mocy . W końcówce wymienione są elektrolity zasialania, elektrolity pozostałe, diody prostownicze tranzystory końcowe mocy TIP 142 i TIP 147, tranzystory z pary różnicowejk jak się domyślam BC547. czyli prawie wszystko a to ustrojstwo nadal pobzykuje. Tranzystor steryjący to 2SA1306 którego akurat nie mam więc został stary oraz ten na radiatorze bc547 zapewne od zabezpieczenia termicznego. Dodam jeszcze że owo bzyczenie występuje przy kazdym poziomie sygnału wejściowego, jego poziom jest proporcjonajny do sygnału. Na słuchawkach wydaje się niesłyszalny a z głośnikiem jest dość irytujący.
    Spotkał się ktoś z czymś takim już??

dzięki
    Załączniki:
    • Wzmacniacz gitarowy bzyczy, przesterowanie w końcówce mocy? Co sprawdzić? Untitled-1.jpg (47.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3784366
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Czy wszystkie połączenia niskosygnałowe są poprowadzone przewodami ekranowanymi? Może gdzieś ukruszyło się połączenie ekranu. Sprawdź zwłaszcza połączenie gniazda gitarowego z przedwzmacniaczem. Może trzeba będzie zaekranować płytkę przedwzmacniacza.
    Pozdrawiam.
  • #3 3784388
    malyjasiu
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Jeżeli pozio przydźwięku rośnie ze wzrostem siły głosu ( a tak zrozumiałęm) , to przedwcześnie wykluczyłeś przedwzmacniacz. Wynika stąd, że przyczyny należy szukać przed potencjometrem głośności.
  • REKLAMA
  • #4 3784484
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Nie wykluczyłem przedwzmacniacza. Najczęstsza przyczyna powstawania przydźwięku, zniekształceń itp, to układy niskosygnałowe. Przydźwięki i wzbudzenia w nich najczęściej pochodzą z braku ekranów, złej jakości napięcia zasilającego (np. po wyschnięciu kondensatorów elektrolitycznych), powstawaniu sprzężeń pasożytniczych wewnątrz układu (znowu najczęściej uszkodzone kondensatory) lub zbyt małej odległości od trafa zasilającego. Możesz też spróbować połączyć wszystkie masy w jednym wspólnym punkcie (gwiazda) i ważne aby było to połączenie grubym drutem i jak najbliżej zasilacza (np. na wspólnym punkcie mostka prostowniczego i kondensatorów filtrujących)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3784611
    pawelpps
    Poziom 15  
    wykluczyłem przedwzmacniacz bo efekt nie ustąpił op wpięciu ygnału bezpośrednio do płytki końcówki mocy, tak więc kwestie wszystkich połączeń i ekranów odpadają, równiez to nie gitara bo podpinałem generayor tez bezpośrednio do końcówki. Z ekranowanego kablla wchodzę od razu na końcówkę więc to nie kwestia połączeń
  • REKLAMA
  • #6 3786068
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    jeśli masz oscyloskop i generator to zrób z nich użytek i punkt po punkcie szukaj gdzie pojawi sie zniekształcenie.
  • #7 3786551
    pawelpps
    Poziom 15  
    właśnie to zrobiłem i widzę że na wyjściu układu różnicowego pojawia się dość ciekawy sygnał, na pewno okresowy ale jego przebieg odpowiadałby dźwiękowi słyszalnemu, Ten sygnał idzie już na sterownik końcówki i końcówkę. Co coekawe po duzym wzmocnieniu znów przypomina sinus ale przebieg jest dość rozmazanyco wskazywałoby na obecność innych przebiegów. Problem w tym że wymieniłem już oba tranzystory z układu różnicowego i dalej nic. Jest to najprostszy układ bez źródeł prądowych ma tylko rezystory kolektorowe a w połączonych emiterach rezystoi i zenerkę na - 15v. Na kolektorach jest 40V, na rezystorze emiterowym odkłada się te 15V z zenerki. układ banalny i nie mam już pomysłu jakim cudem aż tak zniekształca mając wzmocnienie może ze 3 razy ?? Nawet nie ma co tam wymienić, trochę trudno mi uwierzyć że to jest jakiś błąd konstrukcyjny.
  • #8 3786648
    chaka
    Na wejściu różnicówki jest czysto? Dorzuć 150p na kolektor pierwszego tranzystora roznicówki i minus zasilania, jak najbliżej tranzystora stopnia napięciowego. To najprawdopodobniej nie rożnicówka tylko stopień wzmocnienia napięciowego.
  • #9 3786686
    pawelpps
    Poziom 15  
    brak zmian po tym zabiegu. Aha Bazy są spięte kondensatorem 2n2 i rezystorem od spodu płytki ale usunięcie tego też nie wnosi zmian

Dodano po 8 [minuty]:

moze ułatwieniem będzie to że spięcie baz kondensatoerm 47n spowodowało silniejsze przesterowanie
    Niestety całkowita likwidacja pojemności między bazami nie likwiduje go całkowicie

Normalnie ręcew opadają mogę tylko kondensatorami pasmo obciąć żeby nie było tego bzyczenia ale nie o to chodzi
  • #10 3786967
    chaka
    Może dorzuć po 220uF i 220nF na szyny zasilania blisko końcówki mocy jeśli zasilacz nie jest bezpośrednio przy niej. Możesz też wymienić tranzystor stopnia napięciowego na jakiś spokojniejszy(o mniejszym wzmocnieniu) Czy na rezystorze ustalającym sprzężenie zwrotne (miedzy wyjściem mocy a baza drugiego tr z pary różnicowej ) jest równolegle wpięta mała pojemność?
  • #11 3787067
    pawelpps
    Poziom 15  
    jest tam pojemność 68p ale po wyj ęciu jej jest trochę lepiej
  • #12 3787113
    chaka
    A może kondensator dzielnika sprzężenia zwrotnego jest suchy? Wymień go dla spokoju.
  • #13 3788733
    pawelpps
    Poziom 15  
    wygląda to na właśnie stopień wejściowy poki co zastosowałem głębsze sprzęzenie zwrotne, straciłem trochę na mocyt ale jest sporo lepiej, niestety z tego co widzę po dokładniejszych oględzinach trzeba będzie dobrać inne tranzystory do stopnia wejściowego bo właśnie tu tkwi problem, są nieoryginalne BC549B z kondensatorem ograniczającym pasmo, tak ktos przede mną to rozwiązał, teraz jest jako tako(bez ograniczenia i z innym sprzęzeniem), choć pzy chwili wolnego czasu zaprojektuję nowy stopień w PSpice , dzięki za pomoc i naprowadzenie na temat sprzęzenia bo jakoś o tym nie myslałem.
    Jak widac nie wszystkie problemy są kwestią kłopotów z ekranem.
  • #14 3789314
    chaka
    Hmm wątpię aby to był stopień pary różnicowej.. ale nie mialem tego w rekach wiec nie wykluczam takiej możliwości..
    Tu by sie przydał super Janek :D Janku gdzie jesteś?:)
  • #15 3790117
    gregxp
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    skoro zmniejszenie pojemności pomiędzy bazami pary różnicowej zmniejsza zniekształcenia i przy zmniejszeniu wzmocnienia też maleją to szukałbym w stopniu sterującym
    sprawdzałeś tranzystor od kompensacji termicznej - jakie masz napięcie między bazami tranzystorów mocy i prąd spoczynkowy jeśli są zerowe to jak najbardziej mogą powodować takie zniekształcenia i właśnie na to by wskazywało

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz gitarowy generuje bzyczenie proporcjonalne do sygnału wejściowego, niezależnie od poziomu głośności, co wyklucza przydźwięk sieciowy i problemy z głośnikiem oraz przedwzmacniaczem. Testy z generatorem sygnału wskazują na przesterowanie w końcówce mocy. Wymieniono elektrolity zasilania, diody prostownicze, tranzystory końcowe TIP142 i TIP147 oraz tranzystory pary różnicowej (prawdopodobnie BC547), jednak problem pozostał. Podejrzenia padły na stopień wejściowy (różnicowy) i stopień wzmocnienia napięciowego, gdzie zauważono zniekształcenia sygnału. Zmniejszenie pojemności między bazami tranzystorów różnicówki (np. usunięcie kondensatora 68pF) poprawiło sytuację, podobnie jak głębsze sprzężenie zwrotne, choć kosztem mocy. Wskazano na konieczność wymiany tranzystorów stopnia wejściowego na oryginalne BC549B bez kondensatora ograniczającego pasmo oraz na sprawdzenie tranzystora kompensacji termicznej i prądu spoczynkowego tranzystorów mocy. Zalecano także poprawę filtracji zasilania (dodatkowe kondensatory 220uF i 220nF blisko końcówki mocy) oraz zwrócenie uwagi na połączenia masy w układzie. Ostatecznie problem tkwił w stopniu wejściowym i sprzężeniu zwrotnym, a nie w ekranowaniu czy przedwzmacniaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA