logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Grunding 72 FLAT MF 72-2401/7 TOP - zwężony obraz.

jacok 14 Kwi 2007 00:50 2130 6
REKLAMA
  • #1 3785612
    jacok
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    witam wszystkich ,mam problem z tym tv a wiec .... telewizor w pewnym momencie zwezał sie w poziomie pomagalo wył i wł tv (tak opisuje znajomy) teraz juz tv padł, jest start wchodzi wysokie(słychac) lecz zaraz sie wyłancza.Okazuje sie ze byl zimny lut na wtyczce od cewek odchylania poziomego ,lecz poprawienie lutu nic nie daje .Prosze o jakies wskazówki z góry dzieki.

Moderowany przez Jaś Kula:

Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php zwłaszcza punkt 11. Tytuł poprawiłem.

• REKLAMA
  • #2 3785643
    tylpol60
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam. Jakie masz napięcie na kolektorze tranzystora kluczującego. Najlepiej odłącz kolektor tego tranzystora i podłącz żarówkę 60W.
  • REKLAMA
  • #3 3785664
    jacok
    Poziom 14  
    tylpol60 napisał:
    Witam. Jakie masz napięcie na kolektorze tranzystora kluczującego. Najlepiej odłącz kolektor tego tranzystora i podłącz żarówkę 60W.
    132v z zarówka
  • #4 3785692
    tylpol60
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Czy zawężanie po bokach występuje zaraz czy po czasie? Napięcie jest prawidłowe, podstawiałeś trafopowielacz? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3785698
    jacok
    Poziom 14  
    jacok napisał:
    witam wszystkich ,mam problem z tym tv a wiec .... telewizor w pewnym momencie zwezał sie w poziomie pomagalo wył i wł tv (tak opisuje znajomy) teraz juz tv padł, jest start wchodzi wysokie(słychac) lecz zaraz sie wyłącza.Okazuje sie ze byl zimny lut na wtyczce od cewek odchylania poziomego ,lecz poprawienie lutu nic nie daje .Prosze o jakies wskazówki z góry dzieki.
    zwezenie doprowadzilo do tej usterki a powodem bylo pewnie zimny lut na wtyczce odchylania poziomego.teraz jest tak ze tv startuje slychac WN i po 2 sekundach standby . G2 dalem na max i wlanczajac kilka razy pod rzad widze jak kineskop swieci (elipsa ) zwezony .
    ---
    Jak odepne korekcje od trafo to tv startuje,oczywiscie z obrazem wiadomo jakim...uszkodzony jest BDX53C wymienilem na nowy lecz dalej z korekcja jest start i po 2 sek sie wyl ,czy mozliwe jest uszkodzenie trafa jak byl zimny lut na wtyczce odchylania H ??? gdzie znajde takie trafo 003321164 Beko 058.321-TR1 ? z góry dzieki,pozdrawiam
    ---
    Trafo zmienione lecz bez rezultatu dalej to samo ,startuje i sie wylancza.jakie napiecie powinno byc na przetwornicy wg schematu 145v u mnie jest 132 ....czy mozliwe ze wten sposób reaguje na niskie napiece ??? o ponad 20v

Moderowany przez _PREDATOR_:

Scalono 3 posty, przycisk zmień/ edytuj, następnym razem karteczka!

• REKLAMA
  • #6 3800954
    jacok
    Poziom 14  
    Mam problem z tv grundig Arcance 72 Flat MF 72-2410/7 Top (100Hz)jest w nim taka usterka ze tv próbuje wystartowac jest wysokie lecz po 2 sec stanby ,jak odepne mu korekcje od trafa (pin 2) tv startuje oczywiscie bez korekcji.Juz wszystko przerylem i mysle ze moze cewki odchylania H sa walniete ---- u mnie maja ok 0,5om a indukcyjnosc 360uH.Kineskop samsung A68QCP993X509.Czy móglby ktos zmierzyc ile powinny mnie wiecej miec? Wczesniej byl zimny lut na gniezdzie odchyl.H i ktos uparcie przy zwezonym obrazie ogladal .....prosze o pomoc.
    Moderowany przez Jaś Kula:

Scaliłem. :arrow: _PREDATOR_ proszę nie karać.

• #7 3816891
    jacok
    Poziom 14  
    Tv naprawiony,uszkodzonya cewka 150uH L505 ,choc indukcyjnosc miala taka jak trzeba ,temat zamykam, pozdrawiam!!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Grundig 72 FLAT MF 72-2401/7 TOP miał problem ze zwężonym obrazem poziomym, który początkowo ustępował po wyłączeniu i włączeniu urządzenia. Po czasie telewizor nie uruchamiał się poprawnie – słychać było wysokie napięcie, lecz po około 2 sekundach przechodził w tryb standby. Przyczyną usterki był zimny lut na wtyczce cewek odchylania poziomego. Po naprawie lutu problem nie ustąpił. Sprawdzono napięcie na kolektorze tranzystora kluczującego (132 V z żarówką zamiast obciążenia), a także wymieniono uszkodzony tranzystor BDX53C, jednak telewizor nadal się wyłączał. Odłączenie korekcji od transformatora pozwalało na uruchomienie telewizora, ale bez korekcji obrazu. Podejrzewano uszkodzenie cewek odchylania poziomego – pomiary wykazały rezystancję około 0,5 Ω i indukcyjność 360 µH. Ostatecznie usterka została zlokalizowana w cewce L505 o indukcyjności 150 µH, która mimo prawidłowej indukcyjności była uszkodzona. Po wymianie cewki telewizor został naprawiony i działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA