logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak narysować przebieg dla dzielnika częstotliwości 3/2?

frankiebs 14 Kwi 2007 11:18 1671 5
REKLAMA
  • #1 3786208
    frankiebs
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam Serdecznie!
    Mam taki problem jak w temacie tj. zaprojektować dzielnik częstotliwości przez 3/2. Układ dam radę zrealizować problem w tym, że nie mam pojęcia jak rozrysować dla niego przebieg w stosunku do sygnału zegarowego tak żeby taktycznie dzielił częstotliwość na 3/2
    Proszę o pomoc z tymi przebiegami
  • REKLAMA
  • #2 3786235
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    frankiebs napisał:
    Witam Serdecznie!
    Mam taki problem jak w temacie tj. zaprojektować dzielnik częstotliwości przez 3/2. Układ dam radę zrealizować problem w tym, że nie mam pojęcia jak rozrysować dla niego przebieg w stosunku do sygnału zegarowego tak żeby taktycznie dzielił częstotliwość na 3/2

taaaa... a znasz cyfrowy dzielnik częstotliwości który potrafiłby dzielić przez liczbę niecałkowitą?
    Ja osobiście nie znam...
    Dlatego też, najpierw przebieg o częstotliwości wejściowej należy odpowiednio pomnożyć, by potem można go było podzielić przez dwa.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3786904
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    frankiebs napisał:
    Witam Serdecznie!

Rozumiem, że nie masz wymagania, aby przebieg wyjściowy mial wypełnienie ½? Wtedymoże to wyglądać tak:

_--__--__--__--__--__--__--__--__--__--
    _--____--____--____--____--____--____

Układ nawet prosty do zrobienia.
  • REKLAMA
  • #4 3786946
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    tszczesn napisał:
    [ ... ]

Rozumiem, że nie masz wymagania, aby przebieg wyjściowy mial wypełnienie ½? Wtedy może to wyglądać tak:

_--__--__--__--__--__--__--__--__--__--
    _--____--____--____--____--____--____

Układ nawet prosty do zrobienia.

taaa... prawda, ale w wyżej podanym przebiegu czasowym istnieje bezwględny wymógł, by przebieg wejściowy miał wypełnienie 50%.
    Innymi słowy; musi być symetryczny, by spełniona była podstawowa zależność dla dyskutowanego tu dzielnika częstotliwości:
    fwe/fwy = 3/2, ale spełnienie warunki symetrii dla przebiegu wejściowego może być bardzo trudnym wymogiem...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3787417
    frankiebs
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    bardzo dziękuję za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu
  • #6 3788423
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Quarz napisał:

taaa... prawda, ale w wyżej podanym przebiegu czasowym istnieje bezwględny wymógł, by przebieg wejściowy miał wypełnienie 50%.
    Innymi słowy; musi być symetryczny, by spełniona była podstawowa zależność dla dyskutowanego tu dzielnika częstotliwości:
    fwe/fwy = 3/2, ale spełnienie warunki symetrii dla przebiegu wejściowego może być bardzo trudnym wymogiem...

Czemu symetryczny? Zadziała z każdym przebiegiem, z tym, że im bardziej będzie wejściowy odległy od protokąta to wyjściowy też. Nie wiadomo jakie sygnały ma to przeliczać, zawsze można za krótkie impulsy wydłużać uniwibratorem.
REKLAMA