logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyrównać głośność kanałów we wzmacniaczu Technics SU-V560?

Flanker 14 Kwi 2007 12:47 1680 6
REKLAMA
  • #1 3786423
    Flanker
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!
    Mam problem z przedmiotowym wzmacniaczem, lewy kanał gra wyraźnie głośniej od prawego, oczywiście że można ustawić balans pokrętłem, ale ja używam wzmacniacza jako końcówki mocy a wówczas korekcja nie działa. Nie wiem czy tak było od początku bo kolega który był jego poprzednim właścicielem trzymał wzmacniacz na kolumnach więc nie było mowy o rozróżnianiu kanałów. Czy można w jakiś inny sposób wyregulować kanały nie używając pokrętła balansu?
    Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 3786432
    pirius58
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mysle ze zalezy to do czego go masz podlaczonego np. miksera. W mikserze mozesz sobie bez problemu wyregulowac balans i mam nadzieje ze problem zniknie.
  • REKLAMA
  • #3 3786451
    Flanker
    Poziom 11  
    Mam podłączonego do korektora, ale bardziej zależy mi na tym by wyregulować kanały w obszarze wzmacniacza, gdzieś na drodze wejście sygnału - końcówka mocy.
  • #4 3786476
    pirius58
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No ale co masz podlaczone pod wejscie Power Amp?? chyba nie korektor prawda??
  • REKLAMA
  • #5 3786514
    Flanker
    Poziom 11  
    Właśnie korektor,
    TV, SAT, CD, Tuner do wzmacniacza, przełącznikiem wybieram źródło, a przyciskiem "power amp direct" puszczam na korektor bądź nie. Jeśli puszczę na korektor wówczas balans jest zachwiany, jeśli nie idzie na korektor wówczas mogę wyregulować balans pokrętłem we wzmacniaczu.
  • REKLAMA
  • #6 3788893
    andrew54
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    W wielu wzmacniaczach oraz amplitunerach technicsa spotkałem się z czymś podobnym, powód to kiepskiej jakości podwójny potencjometr głośności, po prostu jeden kanał wzmacniany jest minimalnie wcześniej od drugiego za co jest winna mechaniczna budowa potencjometra. Radze wymienić potencjometr na jakiś markowy, np: ALPS.
  • #7 3789140
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Pomysł z wymianą na ALPS`a jest raczej kiepski : przy czterech sekcjach i nietypowych wartościach trudno będzie dostać go od ręki , a sprowadzony na zamówienie będzie kosztował majątek . Poza tym w starszych modelach Technicsa montowano całkiem przyzwoite potencjometry . Po drugie : nie ma pewności czy to faktycznie potencjometr , trzeba wcześniej podstawić byle jaki na samą sekcję direct . Warto też prześledzić drogę sygnału , połączenia pomiędzy poszczególnymi blokami i przełącznik direct .

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wzmacniacza Technics SU-V560, w którym lewy kanał gra głośniej niż prawy. Użytkownik używa wzmacniacza jako końcówki mocy, więc regulacja balansu pokrętłem nie działa. Podłączony jest korektor, a sygnały z różnych źródeł (TV, SAT, CD, tuner) przełączane są do wzmacniacza. Przy włączeniu korektora balans jest zaburzony, natomiast bez korektora można go regulować pokrętłem. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z nierównomiernej pracy podwójnego potencjometru głośności, typowego dla wielu wzmacniaczy Technicsa, gdzie mechaniczna budowa powoduje wcześniejsze wzmocnienie jednego kanału. Proponowano wymianę potencjometru na markowy, np. ALPS, jednak zwrócono uwagę na trudności z dostępnością i koszty takiej wymiany oraz na konieczność dokładnego sprawdzenia ścieżki sygnału, połączeń między blokami oraz działania przełącznika "power amp direct" przed podjęciem decyzji o wymianie elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA