logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[6610] Po konkretnym zamoczeniu, bardzo dziwny przypadek!

KanekS 14 Kwi 2007 14:22 1431 13
  • #1 3786670
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Witam, mam duzy problem z Nokią 6610.
    Jest to telefon mojego sąsiada, wpadł mu do studni, gdy się nad nią nachylił. xD
    Przeleżała tam dobre 1.5 godziny, zanim wypopmowali wodę i wydostali telefon.
    Niestety zanim telefon do mnie trafił, to przeleżał kilka dni u niego na pólce, i to z włożoną baterią na dodatek, która się nie rozładowała nawet.
    Gdy rozebrałem telefon, to był cały skorodowany, wszedzie osad, kąpałem go w wannie i izopropanolu przez jakieś 24 godziny, następnie wygrzałem płytkę, ale telefon dalej nie włącza się. :(

Czy będzie coś jeszcze z tego? Skoro cały czas bateria naładowana siedziala, to mogło powstać większe zwarcie, tak, żeby spalić układ? Np UEM? UPP?

Pozdrawiam i prosze o odpowiedz!
  • Pomocny post
    #2 3786710
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    ja kiedyś dostałem nokią 3100 po koknretnym zalaniu:d znaczy jak go otworzyłem to jeszcze woda z niego wylała mi się na spodnie:d płytka była mokra co prawda korozji nie było ale telefon się nie włączał.. bateria też nie była rozładowana więc pomyślałem że popaliło co nie co.. jednak po podniesieniu i postawieniu na nowo kilku układów telefon ożył.. więc u Ciebie skoro telefon lezał kilka dni na półce to na pewno masz syf pod układami którego ultradźwięki nie wymyły.. zacznij podnoscić tam chyba nie ma nic klejonego więc poprostu bedziesz miał trochę wiecej pracy ale i w 100% że telefon nawet pod układami jest czysty.. jeśli Ci się chce pobawić to rób a jak nie masz czasu to oddaj i powiedz że naprawa pracochłonna i jak dla niego nieopłacalna..
    pozdrawiam
    Michał
  • #3 3786729
    KanekS
    Poziom 29  
    Ale ja nie mam sit do tego modelu, nawet pasta lutownicza się mi skonczyła, wiec nici ze stawiania. wkoncu nie prowadze serwisu gsm i nie mam wszystkich akcseosrii do kazdego modelu, bo po prostu nie mam kasy. :)

Jak na razie to podnioslem flasha, fartownie bo wszystkie kulki zostały na plycie, wiec poczyscilem i przylutowalem spowrotem,
    A tak btw to koszmarny rozstaw tych kulek.

Dodano po 1 [minuty]:

A jest jakas metoda stawiania bez sit?
  • #4 3786758
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    KanekS, odnośnie stawiania kulek to można bez sit ale jest to na tyle pracochłonne, iż nie ma się co dziwić, że sita sie sprzedają ;) Na układ (wcześniej "wyrównany") delikatnie od spodu nakładamy topnik, potem kolejno kładziemy kulki i grzejemy aby roztopiły się "przylgnęly" do pól lutowniczych. Było chyba sporo o tym w rpzyklejonym temacie o BGA.

Natomiast odnośnie telefonu to dziwna sprawa, zwlaszcza zastanawiające z tą baterią. Czy masz możliwośc sprawdzenia telefonu pod boxem ? jesli tak, zobacz czy w ogóle jakieś oznaki życia daje.
  • #5 3786848
    KanekS
    Poziom 29  
    Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia telefonu pod żadnym urzadeniem, a co do Twojego opisu to rzeba jeszcze te kulki miec. :(
  • #6 3786964
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Moje doświadczenia w tej dziedzinie też sa (co najmniej) małe, ale niestety według mnie bez kulek wręcz niemożliwe będzie uzyskanie takiej samej ich wielkości a przecież o to chodzi, inaczej niektóre pola nie będą zwierać. Poza tym powyższa metoda nadaje się raczej tylko do małych układów ale zostawmy już to.
    Ja radze żebyś przeszedł się do jakiegoś znajomego który może sprawdzić telefon pod boxem, często nie dają oznak życia a po SW wstają, zwłaszcza zalańce. Choć jeśli nie masz RAMu to na wiele SW się nie przyda ;)
  • #7 3979169
    KanekS
    Poziom 29  
    Witam, postawiłem na nowo wszystkie układy, UEM, UPP, FLASH, RAM, Helgo, PA, ale telefon nawet nie pierdnie. :|

Co sie dowiedzialem od sasiada, to to ze po tym jak wyciagnal tego fona ze studni, to podsuszyl go na sloncu, a potem wsadzil naladowana baterie i jeszcze probowal ladowac telefon.
    Wiec pewnie układy juz popalone... ???
  • #8 3979213
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    a probowales flashowac go, sprawdzales czy go pod boxem wogole widzi ???, czy pomiedzy + a minusem zasilania nie ma zwarcia????
  • #9 3979382
    KanekS
    Poziom 29  
    Pomiedzy + a - jest 340 ohmow - tyle samo bylo takze przed stawianiem kulek jak i po. Z wyjetym PA i z wlutowanym.

Niestety nie mam zadnego BOX-a jeszcze, ale skoro telefon dzialal idealnie przed zalaniem to teraz soft nic nie ma do rzeczy. :(
  • #10 3979434
    Repciu
    Poziom 27  
    wlasnie po zalaniiu czesto pomaga przeflashowanie
  • #11 3979498
    KanekS
    Poziom 29  
    Wiem, czytalem cos o tym na forum, ze flashowanie pomaga na fony po zalaniu i upadku, ale jakos w to nie wierze. Czyzby woda uszkadzala soft? :}
    Nie mam jej czym przeflashowac niestety. :(
  • #12 3979525
    Endriu64
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    KanekS napisał:
    Wiem, czytalem cos o tym na forum, ze flashowanie pomaga na fony po zalaniu i upadku, ale jakos w to nie wierze. Czyzby woda uszkadzala soft? :}
    Nie mam jej czym przeflashowac niestety. :(

A jak jest w komputerach ? czasami zabranie prądu lub restart i kom tez się psuje, tzn. system pada,bo sa różne błędy. Tak samo z telefonami, tylko przy zwarciu. Tracisz dane lub błędy sie robią i koniec. Ale po zalaniu ja powiedziałbym, że w tym telu teraz nie masz żadnego softa, a jak grzejesz to przynajmniej używasz topnika ?
  • #13 3979527
    Repciu
    Poziom 27  
    mialem kiedys 3310 ze 2 sztuki po zalaniu i od razu pomagalo, wystarczylo wygrac plyte, i flashowac

Dodano po 1 [minuty]:

oprócz pt 852 to przydalby sie box bez tego ani rusz
  • #14 3979591
    KanekS
    Poziom 29  
    Endriu64 napisał:
    a jak grzejesz to przynajmniej używasz topnika ?

Bardziej do tego się nadaje masło... :}
    Nie no oczywiscie ze uzywam topnika i to dużo.

Przy najblizeszj okazji sprobuje wgrac softa, udam sie do komisu czy cos. :]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Nokia 6610 uległ zalaniu po wpadnięciu do studni i długim kontakcie z wodą. Po kilku dniach leżenia z włożoną baterią, która nie rozładowała się, telefon był skorodowany i nie włączał się mimo czyszczenia izopropanolem i wygrzewania płyty. Próby ponownego montażu układów BGA (UEM, UPP, FLASH, RAM, Helgo, PA) nie przyniosły efektu. Dyskusja dotyczyła metod naprawy zalanych telefonów, w tym konieczności podnoszenia i czyszczenia układów pod BGA, stosowania topnika, oraz problemów z brakiem odpowiednich narzędzi, takich jak sita do stawiania kulek BGA czy box serwisowy do testów i flashowania. Użytkownicy sugerowali, że często po zalaniu pomocne jest przeflashowanie oprogramowania, choć w tym przypadku brak dostępu do boxa i narzędzi utrudnia diagnozę. Pomiar rezystancji między biegunami zasilania wykazał 340 omów, co nie wskazuje na zwarcie. Próby suszenia telefonu z włożoną baterią i ładowania mogły spowodować uszkodzenia układów. Wskazano, że brak softu lub uszkodzenie oprogramowania jest możliwe po zalaniu, a wygrzewanie i stosowanie topnika jest standardową praktyką przy naprawach. Ostatecznie zalecane jest skorzystanie z usług serwisu wyposażonego w box do testów i flashowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA