logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mio P350 - brak połączenia z PC przez USB, jak wgrać mapę?

cygan18 14 Kwi 2007 18:30 9633 12
REKLAMA
  • #1 3787371
    cygan18
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    witam kupilem dzisiaj p350 palmtopa i niemoge go zkomunikowac z pc może ktos pomoże właczam żeby mi go połączyło i pochwili pokazuje brak połaczenia mam go połaczonego przez USB chciałem wgrac mape która była w zestawie i nic niemoge zrobić moze ktos pomoze.może trzeba gdzies w palmtopie cos zmienic
    z góry dziekuje z pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3787411
    ArtiD2_21
    Poziom 11  
    ...a zainstalowałeś na stacjonarnym komputerze jakis program do komunikacji z palmtopem, np Microsoft AcyiveSync ?
  • #3 3787923
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Cytat:
    zainstalowałeś na stacjonarnym komputerze jakis program do komunikacji z palmtopem

dla jasności : TO JEST POCKET A NIE PALMTOP :!:

wspomniany program jest niezbędny
  • REKLAMA
  • #4 3788031
    macki
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Mam ten sam problem z MIO P550, nie tylko przez USB ale też przez bluetooth (zatem wykluczam problemy z kablem). Oczywiście ActiveSync zainstalowany i sprawdzone wszelkie możliwe konfiguracje. Na jakimś forum wyczytałem, że czasem pomaga twardy reset ale jakoś nie miałem siły się za to zabrać bo dostałem w zestawie IGO (nie wymaga instalacji). Daj znać gdybyś znalazł przyczynę.
  • REKLAMA
  • #5 3788050
    marek216
    Poziom 43  
    :arrow: macki

Jeśli IGO wraz z plikami instalacyjnymi masz na SD ( ja tak mam ) to po HR tylko nic się złego nie stanie - tylko wcześniej zrób sobie backup i zapisz na kartę. Po HR odpal przywracanie i powinno wszytsko działać

HR pomaga jeśli wcześniej ktoś coś poprzestawiał - najczęściej user sam szlag wiedząc po co konfiguruje sieć. Poustawianie tego spowrotem to kompletny cyrk
  • #6 3788069
    ArtiD2_21
    Poziom 11  
    marek216 napisał:
    Cytat:
    zainstalowałeś na stacjonarnym komputerze jakis program do komunikacji z palmtopem

dla jasności : TO JEST POCKET A NIE PALMTOP :!:

wspomniany program jest niezbędny

Jak poczytasz to dowiesz się że niektóre palmtop spełniajace wymagania firmy Microsoft tj. m.in.

* procesor kompatybilny z architekturą ARM w wersji 4 (dawniej były to też architektury MIPS i SH3)
    * możliwość uruchomienia Windows CE (wersji dla Pocket PC)
    * zawierać określony zestaw aplikacji w pamięci ROM
    * zawierać ekran dotykowy
    * zawierać wbudowany zestaw przycisków
    * posiadać co najmniej jeden głośnik
    * posiadać mikrofon

mogą określać się jako POCKET PC. W prasie fachowej te urządzenia MIO są określane zamiennie jako POCKET PC i PDA (Palmtop). Nie neguje tego co napisałeś, ale nie pisz głupot że to nie jest palmtop i to dodatkowo z zablokowanym CapsLockiem.
  • REKLAMA
  • #7 3788099
    macki
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    :arrow: marek216
    Nic złego, znaczy co ? Ja myślałem, że trza by tego śmiesznego windowsa jeszcze raz stawiać, czy też nie ? Jeśli tak to się boję, że gdyby problemy z komunikacją nie ustały to bez windowsa będę w d...e za przeproszeniem.
    Jeśli znasz to urządzenie to napisz mi proszę krok po kroku jak zrobić backup bo sobie takiej opcji nie przypominam.
  • #8 3788165
    marek216
    Poziom 43  
    W tych urządzeniach Windowsa sie nie "stawia" na nowo - po HR pozostaje ci właśnie sam Windows - goluteńki jak niemowlę :D.

Resztę softu trzeba dograć - jeśli zrobisz backup to nic nie stracisz - no może poza problemem z uruchamianiem programó, które są w całości ( prawie )zainstalowane na SD.

start→programy→backup dalej według komunikatów, zapisz na SD

:arrow: ArtiD2_21

proponuje pogłębienie wiedzy :!:

PALMTOP - urządzenie pracujące na systemie PalmOS - na nich nie da się instalować innego systemu :!:

POCKET - urządzenie pracujące na systemie Windows lub Symbian ( choć ten częściej występuje w telefonach i pamfonach )
  • #9 3788473
    ArtiD2_21
    Poziom 11  
    marek216 napisał:
    :arrow: ArtiD2_21

proponuje pogłębienie wiedzy :!:

PALMTOP - urządzenie pracujące na systemie PalmOS - na nich nie da się instalować innego systemu :!:

POCKET - urządzenie pracujące na systemie Windows lub Symbian ( choć ten częściej występuje w telefonach i pamfonach )

Jeżeli Twoja wiedza jest tak ogromna to wytłumacz mi dlaczego na stronie producenta MIO P350 (urządzenia o którego obsługę pytał kolega) jest napisane że jest to PDA Navigation System http://www.mio-tech.com.pl/products/pda/P350/default.asp

Dla ułatwienia drugi link http://pl.wikipedia.org/wiki/Palmtop z definicją słowa palmtop(PDA):!:
  • #10 3789387
    marek216
    Poziom 43  
    No właśnie PDA to Personal Digital Assistant

I te PDA rozdziela sie na Pocket PC i Palmtopy - w zależności od platformy na jakiej pracują.

Tak sie składa że ma oba typy PDA :

Palm m515 - palmtop pracujący na PalmOS 4.1 ( wyższego się nie da wgrać )

Mio 168 - Pocket PC z Windows Mobile 2003 ( tu ew. upgrade ROM do 2003 SE ale nie czuję potrzeby )

Jako ciekawostkę dodam, że mój Mio ma nad ekranem napisane jak byk - POCKET PC. Czy taki napis ma 350 nie wiem ,a nie chce mi sie szukać zdjęć

Dodano po 5 [minuty]:

wysiliłem się - kliknij powiększ zdjęcie i odczytaj co to za urządzenie ( pod ekranem )

http://www.ebzzo.pl/product_reviews_info/prod...lmtop-mio-350-pocket-pc-gps.html?reviews_id=7

To, że niektórzy ( niestety często osoby , które powinny być zorientowane ) określeń POCKET i PALMTOP używają zamiennie nie oznacza, że jest to poprawne :!:
  • #11 3789432
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    W mio 350 i 550 nie ma programu backup !!
    W odróżnieniu od 168 - oba modele po całkowitym zaniku zasilania nie tracą danych. Jednym z problemów
    z komunikacja z pc jest to ze użtkownik podłącza mio
    przed zainstalowaniem activesynca.
    Spróbuj zrobić hr - trzymasz joystik do góry i naciskasz
    reset.
  • #12 3789471
    marek216
    Poziom 43  
    przy braku zasilania nie tracą danych - ale przy HR już tak :D

Nie bawiłem sie 350 ale dla zainteresowanych :

program do backupu dla WM nazywa się spb backup.
    Kopie warto robić jak się zaczyna gmeranie w PDA - programy często sie ze sobą gryzą , czasem starczy SR a czasem trzeba sięgać po armatę ( HR )
  • #13 3802310
    cygan18
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    witam
    udało mi sie zkomunikowac P350 z pc ale na mojej dziewczyny kompie czyli coś mam zle w moim laptopie skonfigórowane mówili mi kumple że chodzi o outlooka trzeba go włączyć i trzeba miec nowsza wersje bo na tej starej on przeszkadza i nie będzie współpracowywało.
    życze cierpliwości i powodzenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z połączeniem Mio P350 z komputerem PC przez USB wynika najczęściej z braku zainstalowanego oprogramowania Microsoft ActiveSync, które jest niezbędne do komunikacji urządzenia Pocket PC z systemem Windows. Mio P350 to urządzenie klasy PDA (Personal Digital Assistant) działające na systemie Windows Mobile, często określane jako Pocket PC, a nie palmtop w ścisłym znaczeniu. W przypadku problemów z połączeniem zalecany jest twardy reset (HR) urządzenia, który przywraca ustawienia fabryczne bez utraty systemu operacyjnego, choć usuwa zainstalowane aplikacje. Backup danych można wykonać za pomocą wbudowanego narzędzia backup lub zewnętrznych programów, np. SPB Backup. Warto również zwrócić uwagę na konfigurację Outlooka na komputerze, gdyż starsze wersje mogą powodować problemy z synchronizacją. W przypadku Mio P350 i P550 brak programu backup w systemie, a urządzenia te nie tracą danych przy zaniku zasilania, jednak HR usuwa dane użytkownika. Do instalacji map, które często są dostarczane na karcie SD, nie jest konieczna instalacja dodatkowego oprogramowania, a po HR można przywrócić pliki z karty. Problemy z komunikacją mogą wynikać także z podłączania urządzenia przed instalacją ActiveSync lub nieprawidłowej konfiguracji systemu na komputerze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA