logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować kontaktrony w plastikowych oknach z metalowym stelażem?

Tomkii 14 Kwi 2007 22:26 3436 5
  • #1 3788264
    Tomkii
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Czy ktoś mógłby doradzić czy zastosować czujniki kontaktronowe w domku przy oknach (okna plastikowe)?
    Oprócz tego w pomieszczeniach będą czujki PIR (i dualne tam gdzie planowany jest kominek).

I czy ktoś ma jakieś pomysły na instalację kontaktronów na etapie wstawiania okien w taki sposób, aby były jak najmniej widoczne? Zrobiłem próby na jednym oknie - użyłem czujników do wbudowania (łapie niby do 2cm). Problem w tym że stelaż stalowy montowany w ramie okna skutecznie rozprasza pole i czujnik nie łapie (po zamknięciu okna przerwa między ramą a skrzydłem okna wynosi ok. 1cm) :(
  • #2 3788331
    nomad22
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam.
    Wydaje mi sie iz kontaktrony sa zbede:(. Uwazam ze jesli ktos przyjdzie robic wlam to rozwali okno i wejdzie bez jego otwierania. Czujnik ruchu w pomieszczeniu wystarczy. Mozna kontaktron zamontowac na drzwiach wejsciowych co uniemozliwi calkwicie proby manipulacji przy klawiaturze.
    POzdrawiam
  • #3 3788422
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 3788441
    nomad22
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Nadal uwazam ze kontaktron nie jest potrzebny:). Dla dobrego zlodzieja to nie jest utrudnienie.:)
  • #5 3788482
    Tomkii
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    No tak, można wykryć gdzie jest pole i...
    Sądziłem że mogą sie przydać np. przy uzbrajaniu systemu (żeby nie zostawić przypadkiem otwartych okien). Tyle że nie mogę się zdecydować czy wykrywać w stanie otwartym czy uchylonym (czujnik na dole czy u góry).

Okna będą niby z bolcami antywyważeniowymi (jakoś mnie to specjalnie nie przekonuje) ale bez okuć antywłamaniowych.

Polatam w poniedziałek za lepszymi kontaktronami i zobaczę co z tym da się zrobić.
  • #6 3788528
    TMC
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Poza tym jak będą kontaktrony to przy uzbrajaniu można sie będzie zorientować że jakieś okno nie zamkniete.
    Dość często przypadkowy złodziej korzysta z pozostawionego otwartego
    okna i okucia antywłamaniowe są tylko ozdobnikiem.
REKLAMA