logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 75 – czy oklejenie czarnym fornirem to dobry pomysł dla klasycznych kolumn?

slaxpopcorn 14 Kwi 2007 22:59 2529 21
REKLAMA
  • #1 3788388
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam dosyć nitypowy problem, nie wiem czy to włściwy dział, jeśl tak to prosze moderatorów o wyrozumiałość.

Moja dzieczyna chciała mieć w swoim pokoju mocne duże głośniki, kupiliśmy okazyjnie za 70 złotych altusy 75, ona chce żeby położyć na nie jakiś ciemny fornir, czy waszym zdaniem to nie bedzie jakaś profabacja, dewastacja? Wiecie o co chodzi bo to są przeciez altusy. Wydaje mi się ze gdyby ję obłożyć jakimś ciemnym fornirem topewnie ładnie by wyglądały, ale zostają ze tak powiem kwestie moralne...
    Ja poprostu wierzę w polskie audio, jst super!!! Ale czy tak można postąpić?
    Co o tym myslicie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3788409
    MichałKob
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Lepiej przenieś to do działu konstrukcje DIY - pomysły, problemy.
    Ja osobiście nic bym nie ruszał. Oryginalnie widać, że to Altus, po przeróbce już nie. Jeżeli są tam tuby, to warto wstawić dobrą kopułkę, aby złagodzić ostre i kierunkowe brzmienie.
  • #3 3788434
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    Zapmniałem dodać

Pudła są troche poobijane...

Tak ale wszystkie pierścienie zpstaą przełączniki i otwór stratny też
  • REKLAMA
  • #5 3788461
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    siemka

Sorka nie weim jak to przenieść...

A z tego co wiem to W altusach tą są otwory stratne a nie bass reflex, a altonach są bass reflex. Ale xpertem nie jestem, moze się mylę, jeśli tak to niech mnie ktoś uświadomi.
  • #6 3789980
    godel1
    Poziom 11  
    Siemka ja mam Mildtony 110 obite ;) pozakładałem grille i jakoś całkiem fajnie to wygląda. Jak chcesz to daj znać a zrobie fotke i Ci wyśle bedziesz maił jakieś porównanie ;P
  • #7 3791806
    godel1
    Poziom 11  
    Prosze o to fotki jednej kolumny druga jest taka sama <lol> miom skromnym daniem wyszło łądnie tylko grille na średniakch miałem inne założyć ale sie nie dało bo to są orginały tonsila i mają taki jakby zaokrąglone rogi i inne nie pasowały ;PP

ps. Sorki za jakość zdjęć ale aparat mi czuś nawala ;/
    Załączniki:
    • Altus 75 – czy oklejenie czarnym fornirem to dobry pomysł dla klasycznych kolumn? S5001451.JPG (182.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Altus 75 – czy oklejenie czarnym fornirem to dobry pomysł dla klasycznych kolumn? S5001450.JPG (183.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Altus 75 – czy oklejenie czarnym fornirem to dobry pomysł dla klasycznych kolumn? S5001449.JPG (188.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3791979
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    widze ze wysokie tony też są inne?

Kurcze nie powiem estetycznie wykonane, ale ja jeżeli już to tak bardzo nie bede zmieniał tych altusów. Szkoda bo to są bardzo dobre kolumny i wygląd też jakby kultowy... Aż sie fajniej na takich kolumnach muzyki słucha...

Ale tak jak wcześniej już powiedziałem, moja dzoiewczyna chce zeby je obić fornirem, próbowałem sobei to wyobrazić i to nawet ładnie by wyglądało wydaje mi się. Zwłaszcza że jest przecież wersja brązowa altusów 75, i one o niebo lepiej mi się podobają noż te czarne. Kurcze sam już nie wiem, loodzie piszcie co byście zrobili na moim miejscu!!!

Z jednaj strony to nie chciał bym ich ruszać bo wszytsko w nich originalne i wogóle to nasz stary tonsil. a z drugiej strony to jest zdanie moej dziewczyny, a ona nie przyjmuje takich argumentów ze to nasz stray tonsil do wiadomości. I jest jeszcze kwestia że kolumny są troche poobijane... niestety, i chyba to trzeba bardzo wziąć pod uwagę

tak czy inaczej potrzebuje pomocy bo mam problem z tym...

pozdro [/quote]
  • REKLAMA
  • #9 3792032
    godel1
    Poziom 11  
    Wysokie tony są inne bo takie były jak kupywałem a z reszta te szaro czerwone nie pasowały by do nich, przynajmniej nie podpsaowały mi w wyobraźni i kupiłem te ;P
  • REKLAMA
  • #10 3792798
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    no zgadza si ewyglądem to by nie pasowały, ale pewnie grają dużo lepiej...
  • #11 3805399
    Jake1
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Hmm, a niby czemu graja lepiej?? Obiciem kocykiem cos daje oprocz wygladu? :D Lubie te czerwone ramki i na tym kocyku ładnie by sie prezentowalo, no i kopulki sa lepsze niz tuby mniej ostre i niekirunkowe brzmienie. Ładnie i estretycznie odbite ale po co? :D

slaxpopcorn: Ja bym nic nie ruszal ale jak sa poobijane to mozna byloby obic fornirem ale to duzo pracy szpachlowanie tych rogow poobijanych i nkladanie forniru do prostych nie nalezy. Co do brazowych altusow to wygladaja ochydnie, jak starz szafa z lat 80-tych czarne sa ciemne ale za to wygladaja klasycznie i poprostu ładnie.
  • #12 3806676
    tomahawk_
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    dobre to one były 15 lat temu ... ;/

teraz są co najwyżej kiepskie

jak nie chcesz och zbytnio zmieniac to pomaluj je czarna farbą, będą wyglądać ok
  • #13 3806775
    godel1
    Poziom 11  
    Szanowny panie Jake1 kolega pisząc "grają lepiej " miał na myśli same wysokotonowe, jeśli nie chce sie Ci czyatć tematu to sie po prostu zwyczajnie nie udzielaj.
    Obicie kocem daje wygląd i to że jest (jak dla kogo) ładniejszy i całokształtnie fajnieszy efekt ;P
    Ty możesz lubić te szare ramki z czerwonym paskiem a ja moge ich nie lubić !!! A więc o co chodzi ??
  • #14 3807189
    Jake1
    Poziom 18  
    Szanowy kolego, przeczytalem caly temat przed napisaniem posta, tubowe glosniki poprostu nie graja ladnie, maja ostre dyskotekowe i kierunkowe brzmienie, (pod tym wzgledem mildtony byly lepsze od altonow). Jak wiadomo o gustach sie nie rozmaiwa, wyrazilem tylko swoje zdanie. Pozatym poprzedni post byl odpowiedza na to [quote=slaxpopcorn]no zgadza si ewyglądem to by nie pasowały, ale pewnie grają dużo lepiej..[/quote] :)
  • #15 3815935
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    Witam

Zrobiłem już ładnie kolumienki, zaszpachlowałem obite rogi, i nierównoścci i pomalowałem ładnie to wszystko na czarno i wygląda prawie jak oryginalne.

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie tych wysokotonowych tub, mianowicie jaką kopułkę byści epolecili do tych altusów?

pozdrawiam
  • #16 3817793
    godel1
    Poziom 11  
    EEEjj kolego to albo kopułka albo tuba, kopułki są w mildtonach a tubę to masz np. u mnie w kolumnie ;)

ps. Porób zdjęcia i si epochwal czego dokonałeś!!!

Pozdrawiam.
  • #19 3818344
    Jake1
    Poziom 18  
    @U.P. popieram te podane przez godel1 sa spoko, w moich mildtonach 70 siedza takie (z czerowna ramka) tylko membrany zmienione i ładne syczą to fakt :)
  • #20 3818570
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    siema

ok jutro wrzuce fotki, wiecie co wczoraj podłączyłem sobie korektor radmora 5471, i jak sie wszstko dobrze ustawi to te kolumny normalnie ak ładnie grają że hej, i basik ładnie stuka i nisko dosyć i już przy 2 na wzmaku słychać normalny bas a przedtem tego nie było i te tuby teraz całkiem całkiem grają. fajna sprawa taki korektor. tylko nie pasuje wymiarami to mojego wzmaka a mam fonice pw 9015, to by musial byc radmor 5472 co nie? Ale nie moge takiego nigdzie znalaźć. Może ktoś z was ma do sprzedania albo wie kto ma? byłbym wdzięczny za info.

pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

aha jeszcee powiem że dokleiłem do tych zaślepek od otworów stratnych rurki pcv tak że jest br mają ok 11-12 cm
  • #21 3818681
    Jake1
    Poziom 18  
    slaxpopcorny: Bylbym wdzieczny. Co do 5472 mam taki na sprzedarz w stanie idelanym zadnego obicia zadnej rysy itd. kolor szary z czerwonym pasuje do wiezy 9xxx. (srebrny to juz rarytas widzialem na allegro jeden) Jaka cene proponujesz? (ewentulanie zamiana za 5471 z doplata z twojej strony niestet 5472 jest drozszy)

EDIT: Znalazlem na elce twoj post wzmacniacz to PW9013 czy Pw9015 bo ta druga to zadkosc :] Jezeli to 9015 to mam pytanie jakiego koloru? I czy moglbys zamiescic zdjecia?
  • #22 3820172
    slaxpopcorn
    Poziom 12  
    siemka

Mój pw 9013 jest ciemny, nie czarny taki grafitowy z czerwonymi obwódkami wokół potencjometrów i przycisków. Przepraszam pomyliłem się wcześniej bo mam też do niego tuner on ma oznaczenie 9015, za pomyłke przepraszam. co do tego korektora to myśle ze się dogadamy, napisze do ciebie maila. Dziś niestety nie dam rady zamieści fotrk Altusów, postaram się jak najszybciej

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomysłu oklejenia klasycznych kolumn Altus 75 czarnym fornirem w celu poprawy ich estetyki, zwłaszcza że obudowy są lekko poobijane. Część uczestników zaleca zachowanie oryginalnego wyglądu ze względu na wartość kolekcjonerską i charakterystyczny design, inni sugerują, że jeśli obudowy są uszkodzone, fornir może być rozwiązaniem, choć wymaga to szpachlowania i precyzyjnej pracy. Poruszono także temat wymiany wysokotonowych tub na kopułki, które mają łagodniejsze i mniej kierunkowe brzmienie. Polecano kopułki Tonsil GDWK 9/80 i GDWK 9/120 jako kompatybilne zamienniki, które poprawiają jakość dźwięku. Autor zastosował korektor Radmor 5471, co znacząco poprawiło brzmienie basu i ogólną jakość dźwięku kolumn. Wymieniono także wzmacniacz Fonica PW 9013 oraz tuner PW 9015. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące różnic między otworami bass-reflex a otworami stratnymi w Altusach oraz estetyki różnych wersji kolorystycznych kolumn.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA