logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi Trium Eclipse - jak naprawić błąd skontaktuj się z operatorem?

gregory 08 Paź 2003 01:16 5770 37
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić Mitsubishi Trium Eclipse, który po nieudanym zdjęciu simlocka pokazuje „skontaktuj się z operatorem” i zaraz się wyłącza?

Da się go postawić programem „alltriumunlock&repaircp” (All Trium Unlock Repair Contact provider) ze strony `http://sites.estvideo.net/divers/trium_soft.htm`, a przy okazji trzeba trochę pokombinować z kablem [#365751] W wątku podkreślono też, że zwykłe narzędzia do unlocka mogą go dobić, więc lepiej użyć procedury naprawczej niż ponawiać sam unlock [#353855][#354774] Jeśli telefon wejdzie w menu serwisowe, pojawiła się też sugestia próby odblokowania po NCK, ale autor rozwiązania finalnie naprawił go właśnie tym programem [#353753][#365751]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 352885
    gregory
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kumpel dostarczył mi ten telefon (kolorowy wyświetlacz) i mem taki problem. Ktoś chciał nim zdjąć simlock'a i teraz telefon włącza się na chwile, pokazuje komunikat "skontaktuj się z operatorem ..." i wyłcza się . Próbowałem poczytać na forum, ale prawie nic nie znalazłem na ten temat. Po podłączeniu do kompa włącza się tryb testowy i nic więcej nie można z tym zrobić. POMOCY!!!!
  • REKLAMA
  • #3 353753
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Czy jak naciśniesz i trzymając gwiazdkę a następnie 787090 wchodzi w menu serwisowe?
  • #4 353843
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    skoro program od marsa (workshop ) robi simlocki z niego wiec moze go rowniez naprawia. Do marsów jest jak najbardziej soft o usuwania tego komunikatu ale czy to zadziała na eclipse?
  • REKLAMA
  • #5 353855
    FranekDolas
    Nie zadziała.Jak klikniesz unlock to powalasz go natychmiast.Ten pod DOSa też nie.Jak mu wejdzie w menu serwisowe to może spróbować odblokować po NCK może pójdzie ale ja szczerze wątpię :(
  • #6 353861
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    działa, zczytujesz kody i wpisujesz, nie probwałem mu machnac unlock pod workshopem bo po co? bezpieczniej po kodzie marsy tez tak robie
  • #7 353865
    FranekDolas
    Zgadza się,nawet lepiej jest użyć do Eclipse'a Wray'a ale nie ma do naprawy.Niestety.Dzisiaj miałem jednego i poszedł bez bólu ale trzeba uważać bo jak padnie to masakra.Może Blue Flower postawi ale ja nie znam nikogo kto ma z donglem.
  • #8 354774
    tengu
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    Na 99% ktoś kto tym się bawił, nacisnął UNLKOCK. Teraz nie daje się wejść z klawiatury w menu serwisowe i nie daje się wgrać eeprom'a (chyba). Przynajmniej ja nie znam takiego softu. W serwisie to zrobią?
  • #9 355156
    gsmline
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Jedno powiem ja mam takie cudo podobny objaw weź poprostu wyczyść płyte. Miałem też inny nie działał zegar ani nie dało się go ustawić - zawieszał sie na ust. - pomogło czyszczenie pcb !!! naprawde to dziadostwo troche syfu i leży!!!
  • #10 355513
    sledzik6
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    co czyszczenia to nie byl bym taki pewnien sam mam aparat i ze sciagnietym simem...na samym poczatku jak zanioslem do sicagniecia sima to tez bly problemy pozniej z tel. wlaczal sie na chwile i poznij juz nic...ciemnosc niestety tel...musial byc od nowa restartowany co zrobili chlopcy z serwisu tego nie wiem ale jest wtej chwili bez sima i dziala ale czyszczenie to napewno nie bylo Pozdrawiam
  • #11 356409
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    Powiem Wam tak, mitsubishi sa to telefony BARDZO wrazliwe na soft, rozmawialem z pewna osoba co sie tym zajmuje od lat i ... NIE RADZI bawic sie tym telefonem , poniewaz maja tak specyficzne softy,m ze w zasadzie nawet wyswietlacze sa w sofcie "zaprogramowane " sam sprowadzilem wyswietlacz okazalo sie. ze mial inaczej styki i co i nic poszedlem wgralismy jakis soft (nie chciał mi pokazać :-) jaki ) i wyswietlacz working! a soft do wgrywania to oryginalny mitsubishi tyle ze flashe nie wiem skad zdobyc ! a eclipsa najbezpieczniej po kodzie - z tym sie zgadzam !
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • #12 356909
    arti123
    Ocena: 96
    armacomp napisał:
    Powiem Wam tak, mitsubishi sa to telefony BARDZO wrazliwe na soft, rozmawialem z pewna osoba co sie tym zajmuje od lat i ... NIE RADZI bawic sie tym telefonem , poniewaz maja tak specyficzne softy,m ze w zasadzie nawet wyswietlacze sa w sofcie "zaprogramowane " sam sprowadzilem wyswietlacz okazalo sie. ze mial inaczej styki i co i nic poszedlem wgralismy jakis soft (nie chciał mi pokazać :-) jaki ) i wyswietlacz working! a soft do wgrywania to oryginalny mitsubishi tyle ze flashe nie wiem skad zdobyc ! a eclipsa najbezpieczniej po kodzie - z tym sie zgadzam !

a jaki ten mitshubishi ??
    bo powiem ci jedno były marsy z eepromem 16k oraz z 32k, jeżeli był inny flash co do eepromu , to wyświetlacz nie działał :), a skąd wziąść flashe ??
    http://www.gengheraenga.net
    sekcja mitshubishi- flashe
  • #13 357911
    tengu
    Poziom 21  
    Ok, wszystko dobrze, ale co ja mogę teraz z tym badziewiem zrobić?
  • #14 358472
    tengu
    Poziom 21  
    Na 100% nikt nie dotykał się do flash'a :D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 358556
    arti123
    mam takiego jednego badziewiaka, chodził i... nagle zwis , niestety dotąd go nie można zrobić :( nie ma softu co potrafiłby zapisać i odczytać eeprom ( telefon się włącza, ale tylko początek, później zwis )
  • #16 365751
    tengu
    Poziom 21  
    Dobra, poradzilem sobie. Wielkie dzięki Wszystkim za pomoc.
    Postawilem go przy pomocy "alltriumunlock&repaircp"(All Trium Unlock Repair Contact provider) ze stronki http://sites.estvideo.net/divers/trium_soft.htm
    Trzeba też trochę pokombinować przy kablu.
    Pozdrawiam.
  • #17 609580
    kyle87
    Poziom 2  
    wie ktoś może gdzie można znależć soft do ściągania simlocków z marsa?
  • #18 609688
    arti123
    a post wyżej czytałeś ??
  • REKLAMA
  • #19 654574
    gixafe
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!

Mam pytanko: czy wie ktoś może z jakies stronki wziąć program do ściągania simlocka w Mitsubishi Trium Eclipse. Zależy mi na tym, żeby odbyło się to "bezkablowo". Jeżeli macie taki programik, prześlijcie mi go na krisos2(_at_)interia.pl Z góry dziękuję
  • #20 658310
    tengu
    Poziom 21  
    Niestety, nieda rady. Z tego co wiem to potrzebny jest kabel :(
  • #21 659578
    infobis
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    mam prośbe prosze o program do fleszowania i naprawy Eclipse - ten link podany w poście nie działa - mam jedngo eclipse co wąłcza sie i zawiesza sie na logu "trium" a po chwili wyskakują trybiki i tak się kręcą :lol: nie wchodzi w testmode zadnym dostepnym, mi programem .

info dodane dn.30-06 juz dawno ustaliłem - jeśli fon nie przyjmuje kodu, ze wystarczy 3x wyjąc beterie i ponownie włączyć potem dać w/w kod zadnego fleszowania nie potrzeba ..... ale widze ze tu nie czyta sie starych postów
  • #22 713605
    Mishot
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    gsmline napisał:
    Miałem też inny nie działał zegar ani nie dało się go ustawić - zawieszał się na ust. - pomogło czyszczenie pcb !!!

Też miałem ten przypadek zaniosłem na gwarancji do serwisu... reset by pomógł?!? jak tak to czemu tu nie trafiłem już bym go miał a tak to jeszcze czekam...
    Pozdrawiam
  • #23 717833
    ms_tech
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Mialem taki problem ,wystarczy zresetowac eprom,

przytrzymaj * 65512890 - eeprom reset

i bedzie ok :wink:
  • #25 1682116
    yozka1
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Chyba tutaj dobrze trafiłem z pytaniem. Prośba do wszystkich o jakiś soft z polskim wraz z epromem do w/w telefonu Eclipse MT-450. Na początku wyswietlała się apteczka, potem bawiłem się jakimś softem :( telek zaczął wgrywac a ja mu przerwałem teraz wgrywałem jakiś eclipse_pl_path_l10_4raqa060 ale niemam do niego epromu. Telefon się nie włącza, reaguje na ładowarkę (świeci czerwona, po naładowaniu zieleona dioda) po podłączeniu do kabla (Trium, Mars flash w telefonie świeci czerwona dioda. Proszę o pomoc.
  • #27 1684975
    yozka1
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    FranekDolas napisał:
    Vygis toto naprawi w locie.

Nie rozumiem jest to urządzenie czy tylko program?
  • #28 1729114
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2490
    mam tez taka padline ( eclipse ) na poczatku byla apteczka po resecie dzialal pare dni teraz znow wariuje po wlaczeniu lapie zasieg po 30 -40 sekundach niby wszystko dziala ale przy probie dzwonienia gubi zasieg
    ( reset epromu * 65512890 robilem ) czy to soft czy telefon sie uszkodzil ?
  • #29 1943794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 1943842
    nitzsche
    Poziom 11  
    w zalaczniku program do simlocka z wszystkich triumow, w eclipsie najprosciej zresetowac w sposob nastepujacy...
    1. wlaczamy telefon,
    2. wyjmujemy baterie po jakis 2 sekundasz od wlaczenia
    3. wlaczamy ponownie, jak pojawia sie apteczka wyjmujemy jeszcze raz baterie wlaczasz i pojawiaja sie puzle..
    4. telefon zrobiony
    Załączniki:
    • all.rar (694.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Mitsubishi Trium Eclipse po próbie zdjęcia simlocka wyświetla komunikat "skontaktuj się z operatorem" i wyłącza się, uruchamiając się tylko na chwilę. Telefon wchodzi w tryb testowy po podłączeniu do komputera, ale nie reaguje na standardowe metody odblokowania. Próby użycia oprogramowania Mars Workshop lub DOS-owego unlocka nie przynoszą efektu, a bezpieczniejszą metodą jest odblokowanie po kodzie NCK. Resetowanie EEPROM-u kodem *65512890 pomaga w niektórych przypadkach, podobnie jak procedura resetu polegająca na wyjmowaniu baterii podczas uruchamiania, co powoduje pojawienie się "puzzli" – formy formatu bez utraty danych. Czyszczenie płyty PCB może pomóc przy problemach z zegarem i zawieszaniem się telefonu, jednak w przypadku Eclipse jest to rzadziej skuteczne. Soft do wgrywania i flashowania jest specyficzny i trudny do zdobycia, a telefony Mitsubishi są wrażliwe na nieoryginalne oprogramowanie i części, np. wyświetlacze. Najskuteczniejszym rozwiązaniem okazało się użycie programu "alltriumunlock&repaircp" dostępnego na stronie estvideo.net, wymagającego odpowiedniego kabla. Wymiana baterii i sprawdzenie zasilania również są istotne, gdyż uszkodzona bateria lub problemy z ładowaniem mogą powodować podobne objawy. W serwisach często resetują EEPROM lub wykonują flashowanie, jednak brak jest uniwersalnego softu do pełnej naprawy Eclipse po nieudanym unlocku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA