logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marvin IM767B CRT - jak poprawić ostrość obrazu?

NelQ 16 Kwi 2007 06:48 1068 10
REKLAMA
  • #1 3791106
    NelQ
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam monitor CRT Marvin IM767B, wszystko jest z nim ok, nie licząc tego, że ma już kilka lat o stał się trochę nieostry. Czy jest na to jakaś rada? Czy tylko wymiana monitora?
  • REKLAMA
  • #2 3791120
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Należy na początek zdjąć tylną ściankę i pokrętłem / tłami / na trafopowielaczu ustawić nową wartość napięcia Us2 co w znacznym stopniu przywróci pierwotną ostrość w monitorze.
  • #3 3791140
    NelQ
    Poziom 11  
    Czy możesz mi to trochę przybliżyć? Jeżeli chodzi o to, to jestem kompletnym laikiem.
    A może prościej zawieźć do serwisu RTV? Ile może kosztować taka regulacja?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3791145
    bemo1
    Poziom 25  
    Do serwisu najlepiej . Masz gwarancję właściwej diagnozy i naprawy.
  • REKLAMA
  • #5 3791160
    NelQ
    Poziom 11  
    Ile to może kosztować? Mniej więcej.
  • REKLAMA
  • #6 3791195
    bemo1
    Poziom 25  
    W autoryzowanym najdrożej.Jeżeli jest to twój monitor, nie firmowy to warto jednak zdjąć tylną obudowę i trochę się potrudzić. Podpowiemy.
  • #7 3791456
    NelQ
    Poziom 11  
    A w takim zwykłym, niefirmowym serwisie?
    Jakoś mam obawy co do grzebania w monitorze kompletine się na tym nie znając.
  • #8 3791854
    bemo1
    Poziom 25  
    Popieram takie postępowanie. Co do ceny to trudno ocenić . Zależy to od lokalizacji . W stolicy najwięcej. Im dalej tym taniej . Myślę ,że 30-60 pln powinno wystarczyć.
  • #9 3791899
    NelQ
    Poziom 11  
    Być może nie będzie to jednak potrzebne. Monitor stał nieużywany przez prawie pół roku. Teraz po kilkunastu godzinach zaczyna się wyostrzać :)
  • #10 4275107
    hugoo
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    te monitory mają słabe kineskopy
  • #11 4276312
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    To raczej nie kineskop miałem kiedyś ten sam model dostałem używany obraz był przyciemniony i nie ostry jednak spowodowane to było spuchniętymi kondensatorami.

Możesz je wymienić sam koszt praktycznie żaden.

Niestety długo się nim nie nacieszyłem bo po pół roku poleciało trafo:(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor CRT Marvin IM767B po kilku latach użytkowania może tracić ostrość obrazu. Jednym ze sposobów poprawy jest regulacja napięcia Us2 na trafopowielaczu, co wymaga zdjęcia tylnej ścianki i dostępu do pokrętła regulacyjnego. Osoby bez doświadczenia powinny rozważyć oddanie monitora do serwisu RTV, gdzie koszt takiej regulacji w zależności od lokalizacji może wynosić około 30-60 zł. Warto jednak spróbować samodzielnej regulacji, jeśli monitor nie jest firmowy. Dodatkowo, problemy z ostrością i przyciemnionym obrazem mogą wynikać z uszkodzonych kondensatorów, które można wymienić samodzielnie przy niskim koszcie. Niestety, w niektórych przypadkach uszkodzeniu ulega także transformator, co może wymagać poważniejszej naprawy. Monitor ten posiada słabe kineskopy, co również wpływa na jakość obrazu. Po dłuższym nieużywaniu obraz może się stopniowo wyostrzyć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA