logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ z diodą LED 12V – jak zrealizować automatyczne gaśnięcie po 3-4 sekundach?

skwarkowski 17 Kwi 2007 18:37 1371 3
REKLAMA
  • #1 3795892
    skwarkowski
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam a zarazem mam do Was proźbę.

Potrzebuje zrobic mini układ, który to będzie działał na zasadzie:

Przyłożona do źródła napięcia dioda zaczyna świecić, jednak po 3-4 sekundach gaśnie, mimo tego, że napięcie jest dalej przyłożone i dalej przepływa prąd. Napięcie to 12V.

Co potrzebuję, żeby zrobic taki (działający :D ) układ (prosiłbym o wypisanie każdego elementu) i jak to ze sobą połączyć?

Liczę na Wasze odpowiedzi i pozdrawiam

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3795932
    chru
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam.poszukaj układu czasowego choćby na ne555[aplikacja monostabilna].Poszukaj w EdW najsłynniejsze aplikacje,choćby.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3795964
    skwarkowski
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    chru napisał:
    Witam.poszukaj układu czasowego choćby na ne555[aplikacja monostabilna].Poszukaj w EdW najsłynniejsze aplikacje,choćby.pozdrawiam

A mógłbys to objaśnić- właśnie zalogowałem się na forum, a elektryk ze mnie dośc mizenrny:| Muszę poprostu zbudować taki układ- coś na wzór opóźniacza wyłącznika światła w samochodzie- tyle, że on ma za zadanie po zamknięciu drzwi po kilku sekundach stopniowo ściemniać intensywnośc święcącego światła, aż do całkowitego jego zgaszenia.

Ja jednak muszę wykoanać coś takiego- układ ten byłby podłaczony do stacyjki samochodowej. W chwili przekręcenia kluczyka- zapłonu, pojawia się napięcie i dioda zaczyna świecić (zamiast żarówki jak w ściemniaczy oświetlenia przy zamykanie drzwi, u mnie byłaby dioda LED lub jakaś mniejsza żarówka), po 3-4 sekundach dioda przestaje świecić, mino tego, że dalej jest napiecie- samochód zapalony i jeździ. Masz jakiś pomyśł??:D

Pzdr.
  • #4 3795997
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
REKLAMA