logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić układ opóźnionego wyłączania diod w samochodzie?

Maq134 03 Cze 2011 16:13 1489 16
REKLAMA
  • #1 9573076
    Maq134
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, na wstępie jeżeli już był taki temat chciałbym przeprosić, ale nie znalazłem go dlatego pisze (a jestem tutaj nowy więc prosiłbym o wyrozumiałość). Mam pewien problem, potrzebuje układ podtrzymania napięcia (albo dokładniej mówiąc opóźnionego wyłączania) do samochodu. Niestety nie za bardzo mam pomysł jak go zrobić. Przedstawię może pomysł jak by to miało wyglądać.

Mam w samochodzie zamontowane 4 diody (po 1 na klamkę) i chciałbym zrobić tak, aby po zgaszeniu silnika zostało podtrzymane napięcie na tych właśnie diodach przez jakiś czas załóżmy 3 minuty. Znalazłem układ podtrzymania do lampki podsufitki, tylko że on działa po otwarciu i zamknięciu drzwi (na zasadzie stycznika drzwiowego), a ja właśnie potrzebuje zrobić to w sposób bezpośredni.
    Najlepiej by było to chyba zrobić na przekaźniku jakimś, żeby na wyjściu było te 12V. Diody są połączone równolegle.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #2 9573139
    Dundee
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Możesz użyć np. przekaźnika czasowego wyzwalanego zboczem opadającym.
  • REKLAMA
  • #3 9573179
    Maq134
    Poziom 10  
    Myślałem też nad czymś takim: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    (układ stworzony intuicyjnie przez kolege) pytanie czy to zadziała, no i jak mam dobrać wartości. Wartości podane na schemacie są tylko przykładowe nazwy elementów również.
  • #4 9573219
    Dundee
    Poziom 12  
    Na moje to Ci się ten układ nie wyłączy nigdy. Chyba że rozładujesz akumulator :)
  • #5 9573236
    Maq134
    Poziom 10  
    No ok, masz może jakiś pomysł jak go zrobić inaczej?
  • #6 9573259
    Dundee
    Poziom 12  
    Bez tego węzła między R2 a D1 powinno być ok.
  • #7 9573274
    Javoreczek
    Poziom 22  
    Ocena: 113
    Tylko żeby świeciło 3 min. to kondensatory zajmą cały bagażnik :wink:
  • REKLAMA
  • #8 9573299
    Maq134
    Poziom 10  
    Tzn jakiej pojemności by musiały być? jak sie domyślam chodzi tu o stałą czasową RC tak?
  • #9 9573304
    Dundee
    Poziom 12  
    Dlatego proponowałem cyfrową czasówkę. Można też zastosować układ czasowy 555.
  • REKLAMA
  • #10 9573315
    Maq134
    Poziom 10  
    No tak tylko pytanie czy układ ten będzie tak działał. Bo ma to wyglądać tak, że odpalam samochód układ zaczyna działać, gaszę i układ ma podtrzymanie kolo 3 minut.
  • #11 9573324
    Javoreczek
    Poziom 22  
    Ocena: 113
    Maq134, piszesz, że znalazłeś układ potrzymania do lampki podsufitki. W jakiej formie? Gotowy układ, czy schemat do samodzielnego montażu? bo jesli schemat, to wrzuć go tutaj. Może się go uda zmodyfikowac do Twoich potrzeb.
  • #12 9573350
    Maq134
    Poziom 10  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Ten układ był w innym temacie na forum.
  • #13 9573401
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Myślę że 3 minuty są realne po wybraniu odpowiedniego tranzystora (np. układ darlingtona z pierwszym tranzystorem o dużym wzmocnieniu, lub jakiś mosfet) i z kondensatorem o sporo większej pojemności. Dla niedowierzających - polecam google lub jakieś starsze ksiażki i hasła typu "tranzystorowy minutnik", "tranzystorowy przekaźnik czasowy" itp. Bez problemu osiągnie się opóźnienie rzędu kilkudziesięciu minut.

Natomiast są dwa inne problemy: zwłoka czasowa będzie zależeć od temperatury (zmiana wartości RC i pływanie parametrów tranzystora) jak i od aktualnego napięcia akumulatora.
  • #14 9573450
    deksta84
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Wystarczy zastosować tranzystor Mos-Fet i nawet bez kondensatora będzie dalej przewodził.
    A tak na poważnie, to wystarczy wpiąć... daję schemat:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Szczegóły pozostawiam Wam, szanownym Kolegom.
  • #15 9573652
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2300
    Czy diody mają się świecić po włączeniu zapłonu i w czasie jazdy /pracy silnika/ , czy tylko po wyłączeniu zapłonu / wyłączeniu silnika/? W pierwszym wypadku narysowany przez Ciebie pierwszy układ , z modyfikacją "węzła" i zastosowania MOSF -eta w gałęzi masy cewki przekaźnika , będzie "napędzał" LEDY w czasie pracy silnika i nawet 20 minut po wyłączeniu zapłonu / dobranie kondensatora elektrolitycznego / ,zgodnie z tym , co pisze Kolega GrandMasterT. W drugim przypadku , możesz wykorzystać schemat z linku wykorzystując jednak wyłącznik drzwiowy.
  • #16 9574182
    Maq134
    Poziom 10  
    Tak diody mają świecić od włączenia zapłonu ( czyli też zapalenia silnika) aż do jego zgaszenia i następnie około 3 minut :) nie obrażę się jak by więcej ;)
  • #17 9574198
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Użyj funkcji SZUKAJ.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu układu podtrzymania napięcia dla diod LED w samochodzie, które mają świecić przez około 3 minuty po wyłączeniu silnika. Proponowane rozwiązania obejmują użycie przekaźnika czasowego, tranzystora MOSFET oraz układu 555. Dyskutanci zwracają uwagę na konieczność doboru odpowiednich wartości elementów, takich jak kondensatory, aby osiągnąć pożądany czas świecenia. Istnieją również sugestie dotyczące modyfikacji istniejących schematów, aby dostosować je do wymagań użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA