logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta DVD-005 - przegrzewanie się tranzystora U4 i diody D18 po 30 min

merdock 20 Kwi 2007 00:16 2328 9
  • #1 3803840
    merdock
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Posiadam odtwarzacz jak w temacie.
    Ostatnio mam z nim problem gdyż po ok 30min oglądania zacina się, wiesza itp. Pomaga wyłączenie i włączenie ponownie ale następnie po ok 10 min. to samo.
    Na forum wyczytałem, że należy w takim przypadku wymienić U10 (tranzystor SS8050 w dekoderze) na większy. Jednak nigdzie nie mogę go znaleźć ;(.
    Zauważyłem że baaaardzo grzeje się układ (chyba tranzystor w obudowie leżącej lutowany do płytki-3 nóżki z jednej strony, jedna duża z drugiej napisane na nim jest H14A;)) oraz towarzysząca mu dioda. Ten tranzystor oznaczony jest jako U4 a dioda D18. Również procesor po dłuższym czasie znacznie się nagrzewa.

Proszę o pomoc
    z góry dziękuję
    Ps. Może jakiś schemat, może trzeba własnie ten tranzystor wymienić na większy.
  • #2 3804965
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Jeśli chodzi o tranzystor ss8050 to nie dotyczy dvd-05 tylko dvd 015 jeśli masz dvd 015 to wymień na bd442 tylko trzeba zamienić nóżki
  • #3 3805022
    merdock
    Poziom 11  
    Mam model DVD-005, może ma ktoś schemacik teko sprzętu,
    albo wie jaki to jest tranzystor (ten co się grzeje mocno).
    Jest to tranzystor w obudowie sot-223, niedaleko procesora.
  • #4 3805156
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ten tranzystor raczej nie będzie przyczyną,wymień silniczek płyty to na początek po wymianie jak nie będzie ok to pomyślimy o dalszych krokach
  • #5 3805230
    merdock
    Poziom 11  
    Hmm, dzisiaj nie mam możliwości by wymienić, jest jakiś sposób na stwierdzenie, ze to on jest na pewno przyczyną?
    Może można go jakoś "zregenerować"
  • #6 3805239
    SONIK1
    Poziom 24  
    100% pewności nigdy nie ma ale w bardzo wielu przypadkach jest przyczyną można częściowo zregenerować ale jest trochę zabawy ale tylko na priwa
  • #7 3814912
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 398
    Witam.
    Kolega (sonik1) może mieć rację, wymień silnik i powinno być dobrze - miałem taki przypadek. Możesz sprawdzić diody w przetwornicy.
  • #8 4251787
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Właśnie taki trafił i do mnie .
    Po wymianie silnika napędu płyty wystartował tylko czasami wskakują centki (zrywy obrazu) co jakiś czas na całej odległości płyty. Nie wiem na jakie napięcie jest silniczek, może to jest przyczyną bo wstawiłem na 5,6 volta.
    Proszę o podpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • #9 4251815
    SONIK1
    Poziom 24  
    Czy zrywa na vcd jeśli tak to wymiana lasera- rozumiem że przemyłeś laser

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada odtwarzacz DVD Manta DVD-005, który po około 30 minutach pracy przegrzewa się i zacina. Problem dotyczy silnego nagrzewania się tranzystora U4 w obudowie SOT-223 oraz diody D18, a także procesora. W dyskusji pojawiła się sugestia, że w modelu DVD-015 tranzystor SS8050 w dekoderze wymienia się na mocniejszy BD442, jednak nie dotyczy to DVD-005. Kilka odpowiedzi wskazuje, że przyczyną problemów może być uszkodzony silnik napędu płyty, którego wymiana często rozwiązuje problem. Zalecane jest także sprawdzenie diod w przetwornicy. W przypadku problemów z obrazem (zrywy, przeskoki) na płytach DVD i VCD sugerowano ewentualną wymianę lasera po jego oczyszczeniu. Nie ma jednoznacznej pewności, że przegrzewający się tranzystor jest przyczyną, ale możliwe jest jego częściowe „zregenerowanie”. Brak dostępności schematu dla modelu DVD-005 utrudnia dokładną diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA