logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Manta 015 - po krótkim czasie "No disc"

Drzeń Rafał 13 Kwi 2007 07:41 2621 5
REKLAMA
  • #1 3782497
    Drzeń Rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Witam

Walcze z tym ustrojstwem. Trafił do mnie całkowicie martwy. Standardowo podstawiłem Q10. Dałem dużo mocniejszego niż trzeba TIP42C, ale DVD startuje, chwilę poczyta płytę i No DISK (tak około 30sek). Jak się wyłączy i ostygnie to znowu czyta i po chwili przestaje. Tranzystor gorący strasznie. Chyba go coś ponadprogramowo obciąża. Chyba sprobuję, jak przyczyny nie znajdę, zwiększyć rezystor tak do 3om 5W i może tranzystorowi radiator zamontować. Ale to trochę dziwne bo koledzy w postach pisali że dużo mniejszy tranzystor i jest OKI.
    Zdarzył się komuś podobny przypadek?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3785964
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Ja zawsze Q10 wymieniam na BD442, R170 na 3R/2W.Jaką masz wersje oprogramowania (v 1.8 uszkadza optyke Sanyo).Wgraj wersje którąś finalna ,np 1,5.Sprawdziłeś silnik napedu dysku?-też lubi padać.
    Jeżeli wszystko sprawdziłeś i nic się nie zmieniło to pozostaje optyka.

pozdrawiam

serwis_sat
  • REKLAMA
  • #3 3809293
    Drzeń Rafał
    Poziom 22  
    Witam

Wszystko wygląda na sprawne. A mimo to strasznie się grzeje i tranzystor i rezystor. Silnik zwarcia niema napewno. Procek też jest dość mocno ciepławy. Jak sprawdzić wersję firmware i skąd jakąś pewną wersję 1.5 ściągnąć? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3811602
    Mirek_D
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Wstaw org. tranzystor tj. MSS550 jest tani. Też wsadzałem inne ale po jakimś czasie nie startował a silnik musi się luźno kręcić.
    Sprawdź też tasmę.
  • REKLAMA
  • #5 3816159
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Ja stawiam na silnik płyty jeśli już wymieniłeś tranzystor
  • #6 3823980
    Drzeń Rafał
    Poziom 22  
    Witam

Ktoś się wcześniej musiał pastwić nad silnikiem kręcącym płytą bo ośka powyginana. Po dokładnej obserwacji zauważyłem minimalne bicie. Dziękuję za sugestie. Pozdrawiam
REKLAMA