logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć LAN (2 PC) i Internet - Net jest a Kompy się nie widzą?

Xmat 20 Kwi 2007 18:45 2468 16
REKLAMA
  • #1 3805554
    Xmat
    Poziom 10  
    Witam.

Mam internet z kablówki. Mój komputer jest połączony z innym komputerem za pomocą karty sieciowej (ja udostępniam internet). Wszystko wygląda na ok, karty sieciowe się łączą, oba komputery mają dostęp do internetu ale... nie widzą się wzajemnie - w sensie, że nie możemy nawzajem udostępnić sobie żadnych danych.

Pierwszy komputer (mój)
    IP: 192.168.0.1
    Maska podsieci: 255.255.255.0

Drugi komputer (który łączy się z moim)
    IP: 192.168.0.233
    Maska podsieci : 255.255.255.0
    Brama domyślna : 192.168.0.1

Próbujemy sobie nawzajem udostępnić jakiekolwiek foldery i nic z tego nie wychodzi.

Z góry dziękują za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3805623
    manek855
    Poziom 1  
    Zobacz we właściwościach połączenia czy masz zainstalowane "udostępnianie plików i drukarek w sieciach microsoft n...."
  • #3 3805716
    swaldeks
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Sprawdź we właściwościach połączeń sieciowych czy masz doinstalowane odpowiednio: Klient Sieci Microsft Network, Protokół NetBeui/NetBios, Udostępnianie plików i drukarek w sieci Microsoft Network.
  • REKLAMA
  • #4 3805768
    Xmat
    Poziom 10  
    @U.P. mam:

Hmm, poza NetBIOSem którego właśnie doinstalowałem. Zaraz sprawdzę.

EDIT: Doinstalowany na obu kompach ale dalej nie widzimy się nawzajem.
  • #5 3805781
    swaldeks
    Poziom 14  
    Dodaj jeszcze protokół o którym pisałem, tj. NetBeui/NetBios i udostępnij coś na jednym albo drugim komputerze ?
  • #6 3805804
    Xmat
    Poziom 10  
    Tak, udostępniam:
    Całą partycje, albo folder i nic.
  • REKLAMA
  • #7 3805821
    swaldeks
    Poziom 14  
    Komputery mają ustawioną tą samą grupę roboczą ? Spróbuj wyszukać drugi komputer poprzez Start -> Wyszukaj -> Pliki lub foldery -> Komputery lub ludzie -> Komputery w sieci
  • #8 3806018
    Xmat
    Poziom 10  
    Mają tą samą MSHOME. Natomiast w wyszukiwaniu też nic nie pokazuje.
  • #9 3807058
    swaldeks
    Poziom 14  
    Szczerze to już nie mam pojęcia. U mnie taka konfiguracja zawsze działa bez stresu. Ostatnie co mi przychodzi do głowy to jakaś zapora sieciowa. Jeżeli więc masz włączonego Firewalla to spróbuj na chwilę go wyłączyć.
  • #10 3807965
    Xmat
    Poziom 10  
    Heh, też już próbowałem wyłączać i nic... Najśmieszniejsze jest to, że Internet jest na obu kompach a same nawzajem się nie widzą...
    Ostatecznością chyba jest reinstall sysa ale i to może nie przynieść skutku.
  • #11 3807994
    swaldeks
    Poziom 14  
    A komputery się pingują ? Następna rada może się wydać trochę bez sensu bo skoro działa Ci komunikacja po TCP/IP to powinno wszystko być OK ale tak na próbę doinstaluj protokół IPX/SPX
  • #12 3808689
    Xmat
    Poziom 10  
    Mam doinstalowany, w poście wyżej napisałem i dałem screena.

Komputery nie mogą się z pingować (tzn. upłynoł limit żądania)
  • REKLAMA
  • #13 3809703
    swaldeks
    Poziom 14  
    A tak na marginesie. W screenach jest "Połączenie lokalne 2". Jesteś pewien że zmieniasz właściwości tego połączenia o które Tobie chodzi ? Aby dać lepszy obraz jaką masz konfigurację na obu komputerach wykonaj w "trybie ms-dos" polecenia ipconfig >> NAZWA_PLIKU. W wyniku tego polecenia otrzymasz 2 pliki tekstowe. Dołącz je do swojego posta.
  • #14 3812186
    Xmat
    Poziom 10  
    Hmm, reinstalacja systemu na drugim PC sprawiła, że teraz ja widzę jego w sieci natomiast on mnie nie widzi. Zresztą ja nie widzę sam siebie. Co teraz ?? Czy również mam zrobić reinstall sytemu ??
  • #15 3813130
    promyk79
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Ale Cię poprzednicy w maliny wpuszczają nic nie musisz doinstalowywać...

Komputer nie odpowie na pingi jeśli masz włączonego Firewall-a to po pierwsze.

po drugie trzecie i piąte :

Czasami by być widzianym w Otoczeniu sieciowym trzeba włączyć konto Gość
    (Panel sterowania\Konta użytkowników)

Windows XP jest wbudowany Firewall ("Zapora połączenia internetowego"), należy pamiętać o
    udostępnieniu poprzez niego odpowiednich portów lub po prostu go wyłączyć. Czyli przejdź do
    "Panelu sterowania" >> "Połączenia sieciowe" >> "Właściwości" swojego połączenia, wybieramy zakładkę "Zaawansowane". Tutaj odznaczamy ptaszek przy ustawieniach zapory.

W Windows XP jest coś takiego jeszcze jak odmowa dostępu do komputera.... Czyli przejdź do
    "Panelu sterowania" >> "Narzędzia administracyjne" >> "Ustawienia zabezpieczeń lokalnych" i wybieramy w nowo otwartym oknie "Zasady lokalne" i "Przypisywanie praw użytkownikom". Teraz odszukujemy z prawej "Odmowa dostępu dla tego komputera z sieci" i na tej liście nie może być
    użytkowników uprawnionych do dostępu z sieci czyli m.in. w większości wypadków nie powinno
    być tu konta "Gość".

po dziesiąte:

Udostępnianie katalogów na hasło
    Proste:
    Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Użytkownicy i grupy lokalne -> Użytkownicy - > prawym przyciskiem myszy na Gość -> ustawianie hasła i wpisujemy hasło. Teraz jak ktoś przez sieć będzie chciał się dostać na nasz komputer, będzie musiał wpisać użytkownika Gość i ustawione przez nas hasło. Wadą tej metody jest tylko jedno hasło, tak więc po jego wpisaniu dana osoba będzie miała dostęp do wszystkich udostępnionych przez nas zasobów.

Bardziej skomplikowane, ale lepsze :
    1/ Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Użytkownicy i grupy lokalne -> Użytkownicy, z menu Akcja -> Nowy użytkownik. Tworzymy tylu użytkowników, ilu będzie korzystać z naszych katalogów na hasło, wypełniamy wszystkie potrzebne nam pola (najważniejsze są Nazwa użytkownika oraz Hasło i Potwierdź hasło) i odznaczamy opcję Użytkownik musi zmienić hasło przy następnym logowaniu. Każdego użytkownika robimy członkiem grupy Goście (można też stworzyć dowolną grupę).
    2/ Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zasady zabezpieczeń lokalnych -> Zasady lokalne -> Opcje zabezpieczeń -> Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych ustawiamy na Klasyczny - uwierzytelnianie użytkownikó lokalnych, jako samych siebie.
    3/ j.w., tylko że Zasady lokalne -> Przypisywanie praw użytkownika:
    a/odmowa logowania lokalnego - dodajemy tutaj wszystkich stworzonych wcześniej użytkowników (nie można dodać grupy, bo nie działa, należy wszystkich wymienić),
    b/Logowanie w trybie wsadowym - dodajemy tutaj naszą grupę (Goście).
    4/i teraz każda osoba chcąca wejść na nasz komputer musi podać swojego
    użytkownika oraz ustawione przez nas hasło. No i najważniejsze: klikamy prawym na wybrany katalog -> Właściwości -> Udostępnianie, wpisujemy to co chcemy, -> Uprawnienia i tutaj ustawiamy dostęp tylko dla tego użytkownika(ów), który ma mieć dostęp do danego katalogu. I jeszcze jedna uwaga, jeżeli katalog znajduje się na partycji NTFS, to
    tutaj ustawiamy pełny dostęp dla grupy Goście, a szczegółami można się pobawić już w Zabezpieczeniach danego folderu.

BTW użytkownik chcący wejść do katalogu, który udostępniliśmy powinien się zalogować do sieci przy uruchamianiu systemu (Microsoft Network) na haslo jakie mu ustawiliśmy u siebie przy zakladaniu jego konta.

po czternaste:

Kreator konfiguracji sieci .
  • #16 3814334
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Włącz kreatora sieci i ustaw że kompy pracują w sieci bez domen w tej samej grupie roboczej pod innymi nazwami komputerów. I nie zmostkowałeś przypadkiem kart sieciowych na swoim kompie??
  • #17 3823431
    Xmat
    Poziom 10  
    @promyk79
    Zrobiłem wszystko co napisałeś, trochę to trwało ale niestety nie przyniosło rezultatu.
    Obecnie widzę jego komputer i wszystko co udostępnia ale on nie widzi mnie i moich zasobów.

@suchy22
    Hmm, nie widzę takiej opcji w konfiguratorze sieci.
    Nie, nie zmostkowałem kart sieciowych.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sieci LAN z dwoma komputerami połączonymi kartami sieciowymi, gdzie oba mają dostęp do internetu, ale nie widzą się wzajemnie ani nie mogą udostępniać plików. Komputery mają adresy IP z tej samej podsieci (192.168.0.x) i tę samą grupę roboczą (MSHOME). Sprawdzono obecność i instalację protokołów i usług sieciowych takich jak NetBEUI, NetBIOS, IPX/SPX, Klient sieci Microsoft oraz udostępnianie plików i drukarek, jednak problem nadal występuje. Komputery nie odpowiadają na polecenie ping, co wskazuje na blokadę komunikacji na poziomie sieci. Wyłączano zapory sieciowe (firewall) bez efektu. Po reinstalacji systemu na jednym z komputerów sytuacja uległa częściowej poprawie – jeden komputer widzi drugi, ale nie odwrotnie. Zalecane jest sprawdzenie ustawień zapory systemowej Windows XP, w tym wyłączenie wbudowanej zapory połączenia internetowego oraz konfiguracja uprawnień dostępu w "Ustawieniach zabezpieczeń lokalnych" (odmowa dostępu z sieci). Sugerowano także uruchomienie konta Gość oraz użycie kreatora sieci do poprawnej konfiguracji sieci bez domeny i w tej samej grupie roboczej. Należy upewnić się, że nie jest zastosowane mostkowanie kart sieciowych. Wskazano również na konieczność dokładnego sprawdzenia, czy właściwości sieci dotyczą właściwego połączenia (np. "Połączenie lokalne 2"). Pomimo wykonania tych kroków problem częściowo ustąpił, lecz nadal jeden komputer nie widzi zasobów drugiego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA