logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty głównej: MSI K7N2 Delta czy EPOX EP-8KRAI dla AthlonXP 2500+?

maciek11 21 Kwi 2007 14:54 2352 21
REKLAMA
  • #1 3807806
    maciek11
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!

Dysponuje dwiema płytami głównymi:
    1) MSI K7N2 Delta
    - NVIDIA N-Force2 SPP
    - FSB 400MHz
    - DDR 400
    - AGP x8
    - USB 2.0
    - ATA 133
    - LAN
    - AC97

2) EPOX EP-8KRAI
    - KT600
    - FSB 400MHz
    - DDR 400
    - AGP x8
    - USB 2.0
    - ATA 133
    - LAN
    - S-ATA
    - AC97 Realtek ALC655

Ma na tym chodzić: AthlonXP 2500+, 2x256MB RAM i GeForce3 Titanum.

Jak sądzicie, która z tych płyt będzie sprawowała się lepiej w powyższym zestawie?
  • REKLAMA
  • #2 3808130
    opiate
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam

Jeśli jeszcze nie kupiłeś płyty, to w tym przedziale cenowym polecałbym raczej Abita NF7. Miałem kiedyś MSI K7N2 i z jakiegoś nieznanego powodu padła, może dlatego że grzebałem w BIOS-ie. Podobno te płyty są bardzo wrażliwe na próby podkręcania. Co do EPOX-ów to słyszałem że są kiepskie, gorsze od MSI. Abit jest raczej niezniszczalny bo gdy coś przesterujesz to komputer się poprostu nie uruchomi, a po kilku próbach BIOS wróci do fabrycznych ustawień.
  • #3 3808382
    apple_rom
    Poziom 12  
    nVidia nForce2 jest bardziej szybki.
    VIA KT600 jest bardziej niezawodny (i "niesprzeczny").
  • REKLAMA
  • #4 3812237
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Na EPOXie masz SATĘ więc raczej EPOX.
  • REKLAMA
  • #5 3819499
    maciek11
    Poziom 17  
    Zależy mi zarówno na szybkości i na niezawodności płyty. SATA z EPOX-a by się przydała, a nForce2 jest szybszy. Sam juz nie wiem która lepsza :|
  • #6 3837407
    opiate
    Poziom 17  
    Kup płytę na Nf2 z SATA, np. Abit NF7-S.
  • #7 3837497
    marcin1700
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    To nic ze jest szybszy... Na Epoxie bardzo dobrze mozesz podkrecic procesor i ma ona swietne wyniki w odczycie i zapisie pamieci - to tez bardzo wydajna plyta. Ja zdecydowanie wzial bym Epoxa
  • #8 3837987
    lukkil
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    opiate napisał:
    Miałem kiedyś MSI K7N2 i z jakiegoś nieznanego powodu padła, może dlatego że grzebałem w BIOS-ie. Podobno te płyty są bardzo wrażliwe na próby podkręcania.

taka moja rada, ni epodawaj nie sprawdzonych informacji. Ja posiadam juz od 3ech lat plytke MSI K7N2 Delta-L i sprawuje sie znakomicie. Chodzi na niej Athlon 1700+ podkrecony na grubo ponad 3200+ i wszytsko OK! plytka jest naprawde dobrze wykonana, MSI to b.dobra firma, plytka posiada radiatpry na stabilizatorach napiecia i bardzo dobrze znosi podkrecanie. Do podkrecania musisz miec stabilny i mocny zasilacz ale to inna historia.
    opiate napisał:
    Co do EPOX-ów to słyszałem że są kiepskie, gorsze od MSI. Abit jest raczej niezniszczalny bo gdy coś przesterujesz to komputer się poprostu nie uruchomi, a po kilku próbach BIOS wróci do fabrycznych ustawień.

tu sie zgadzam po czesci. kolega tak sie napalil na 8RDA3+ i kupil ja bo miala byc super extra do podkrecania. Ma podobny procek do mojego 1700+ z odbl. mnoznikiem i nawet po zmianie Bios'u by Marvin nie moze uzyskac tego samego wyniku co ja w podkrecaniu. Po za tym nie jest za stabilna ta plyta, czasem dziwne resety ma. Choc ma fajny bajer w postaci tych wyswietlaczy ktore jak sie cos zlego dzieje z plyta jakies bledy itp to pokazauje dany kod bledu, choc MSI ma diody LED ktore dzialaja w podobny sposob.

Tedij napisał:
    Na EPOXie masz SATĘ więc raczej EPOX.

co to za argument? jesli Autor ma dysk SATA to jeszczce..ale ja mam dysk Maxtora ATA133 i chodzi tak samo jak to SATA.

apple_rom napisał:

ze jak slucham? niezawodny? poczytaj to co napisalem wyzej. To sie nazywa niezawodnosc. Poza tym z czym Ci sie tak gryzie nForce? mam karte DVB, karte TV, przejsciowke na PCMCIA takze FireWire i co myslisz ze mi sie cos kiedykoliwek gryzlo ze soba? ponadto mam karte ATI, nie mowie o tym bez powodu bo kiedys kiedys ktos rozpuszczal plote ze niby karty ATI nie chodza prawidlowo na chipach nVidii.

opiate napisał:
    Kup płytę na Nf2 z SATA, np. Abit NF7-S

ta plyta to nic specjalnego. napewno lepsza od Epox'a. ale czy lepsza od MSI? polemizowalbym..widzialem ja w akcji, procki ladnie sie kreca, ale czesto w Abitach tych straszych padaly sloty pamieci. Jesli ABIT to AN7 ale to jest drogie i praktycznie nieosiagalne. Tak samo jak DFI na NF2.

marcin1700 napisał:
    To nic ze jest szybszy... Na Epoxie bardzo dobrze mozesz podkrecic procesor i ma ona swietne wyniki w odczycie i zapisie pamieci - to tez bardzo wydajna plyta. Ja zdecydowanie wzial bym Epoxa

NF2 jest ZDECYDOWANIE szybszy i wydajniejszy od Kt600. Nie ma co porownywac. Mowisz swietne wyniki w odczycie i zapisie? popatrz na wyniki tej MSI. O podkrecaniu na Epox'ie juz sie wypowiedzialem gdzies wyzej...

Reasumujac zdecydowanie MSI i NF2.

Pozdrawiam!
  • #9 3838036
    siwkins
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Jak poprzednik polecam MSI na nf2, mialem epoxa na kt880 i same problemy, niestabilna,czesto komp sie wieszal a na koniec padl kontroler dyskow twardych i wymienilem na asus'a a7n8x-e dlx. Przez rok czasu nie mialem najmniejszego problemu stabilna jak skala i mozliwosci OC tez calkiem spore.
  • #10 3838170
    marcin1700
    Poziom 17  
    lukkil nie wypisuj bzdur!

Cytat:
    co to za argument? jesli Autor ma dysk SATA to jeszczce..ale ja mam dysk Maxtora ATA133 i chodzi tak samo jak to SATA

Napewno tak samo? Skad to wiesz ze dysk sata chodzi podobnie skoro Twoja plyta nawet go nie obsluguje? Chociaz nie wybrazam sobie jak moglby chodzic "inaczej". Nie probuj tylko wmowic ze wydajnosc HDD na sata i ata133 jest taka sama.

Cytat:
    apple_rom napisał:

ze jak slucham? niezawodny? poczytaj to co napisalem wyzej. To sie nazywa niezawodnosc. Poza tym z czym Ci sie tak gryzie nForce?

Dobrze powiedziane niezawodny - VIA jest duzo bardziej stabilne i lepiej dopracowane. Co z tego ze mam nForce jest wydajna plyta ale jest ona niestabilna. Poza tym te uklady okropnie sie grzeja a KT600 bez problemu bedzie pracowalo na pasywnym chlodzeniu.

Cytat:
    marcin1700 napisał:

NF2 jest ZDECYDOWANIE szybszy i wydajniejszy od Kt600. Nie ma co porownywac. Mowisz swietne wyniki w odczycie i zapisie? popatrz na wyniki tej MSI. O podkrecaniu na Epox'ie juz sie wypowiedzialem gdzies wyzej...

Sprawdzimy to? Specjalnie dla Ciebie podlacze i zloze ta plyte, zrobimy test odczytu, zapisu i czasu oczekiwania pamieci przekonamy sie ktora plyta zwyciezy.

Kolego lukkil chwalisz ta plyte tylko dlatego ze sam ja masz. I nie opieraj sie na opowiadaniach typu "ktos mial i.." lub "kolega kupil i mowil ze..." bo to sa plotki!

Pozdrawiam
  • #11 3838276
    lukkil
    Poziom 20  
    marcin1700 napisał:
    lukkil nie wypisuj bzdur!

taaak?

marcin1700 napisał:
    Napewno tak samo? Skad to wiesz ze dysk sata chodzi podobnie skoro Twoja plyta nawet go nie obsluguje? Chociaz nie wybrazam sobie jak moglby chodzic "inaczej". Nie probuj tylko wmowic ze wydajnosc HDD na sata i ata133 jest taka sama.

eeeeeeeeh wypisujesz takie herezje ze nie da sie tego czytac. Wiem jak co chodzi bo mam drugi komputer z SATA kolego sympatyczny. Oczywiscie ze SATA150 chodzi tak samo jak ATA133 i to Ty nie wypisuj bzdur!! obale Twoje zdanie w piec minut.

marcin1700 napisał:
    Dobrze powiedziane niezawodny - VIA jest duzo bardziej stabilne i lepiej dopracowane. Co z tego ze mam nForce jest wydajna plyta ale jest ona niestabilna. Poza tym te uklady okropnie sie grzeja a KT600 bez problemu bedzie pracowalo na pasywnym chlodzeniu.

uklady sie grzeja? moja MSI pracuje na pasywnym chlodzeniu popatrz kolego, popatrz na efekty w podkrecaniu-temp chipsetu jaka jest max to 38st. i to jest duzo? przy pasywnym chlodzeniu? bredzisz i tyle.

marcin1700 napisał:

Sprawdzimy to? Specjalnie dla Ciebie podlacze i zloze ta plyte, zrobimy test odczytu, zapisu i czasu oczekiwania pamieci przekonamy sie ktora plyta zwyciezy.

hmm, po co bedziesz sobie czas marnowal, nie lepiej poczytac testy w necie ktorych na stronkach jest multum??? zaoszczedz sobie czas na cos bardziej pozytecznego, mamy weekend majowy.. :)

marcin1700 napisał:
    Kolego lukkil chwalisz ta plyte tylko dlatego ze sam ja masz. I nie opieraj sie na opowiadaniach typu "ktos mial i.." lub "kolega kupil i mowil ze..." bo to sa plotki!

nic nie rozumiesz. nie wiesz czym sie zajmuje i ile plyt glownych mialem w reku. nie widze w tym nic zlego aby nie polecac czegos co jest b.dobre i sprawdzone i przy okazji posiadac takowy sprzet. ale chyba kazdy dazy do tego zeby miec super sprzet i wydac swoje godnie zarobione lub ciezko uzbierane pieniadze. Do tego takze sluzy to forum. Zeby dawac rzetelne porady, a nie bredzic. Potem zdziwnienie ze elektroda ma taka opinie jaka ma.. jedno jest pewne, dla mnie nie jestes wiarygodny a swoimi opiniami nie pomagasz.
    Chcesz ze mna dyskutowac to podaj wreszcie konkretne argumenty.

Pozdrawiam!!

Pozdrawiam[/quote]
  • #12 3838411
    marcin1700
    Poziom 17  
    Cytat:
    Wiem jak co chodzi bo mam drugi komputer z SATA kolego sympatyczny. Oczywiscie ze SATA150 chodzi tak samo jak ATA133 i to Ty nie wypisuj bzdur!!

Osobny kontroler to co innego, mowimy teraz o kontlorerze zintegrowanym na chipsecie plyty. Jak kupujesz jakis bubel na allegro to tak byla ale coz... I masz racje przewaga saty nie jest powalajaca ale jest i zawsze byla wydajniejsza

Cytat:
    uklady sie grzeja? moja MSI pracuje na pasywnym chlodzeniu popatrz kolego, popatrz na efekty w podkrecaniu-temp chipsetu jaka jest max to 38st. i to jest duzo? przy pasywnym chlodzeniu? bredzisz i tyle.

TAK grzeja sie... Skoro nie mam racji dlaczego ta plyta ma cooler na chipsecie skoro producentowi bardziej oplacalo sie instalowanie radiatora? Po prostu radiator to za malo. A Twoja plyta to co innego. Mowi sie, ile uzytkownikow tyle przepadkow. Ty bedziesz mial max 38* a ktos inny 70. Nie bez powodu na ukladach intela sa montowane wentylatory

Cytat:
    marcin1700 napisał:

hmm, po co bedziesz sobie czas marnowal, nie lepiej poczytac testy w necie ktorych na stronkach jest multum???

Dlamnie to zaden problem, dla Ciebie kilka minut straty ale wynik bedzie jasne. Testow w internecie miedzy obiema plytami sie nie doszukalem.

Cytat:
    nic nie rozumiesz. nie wiesz czym sie zajmuje i ile plyt glownych mialem w reku. nie widze w tym nic zlego aby nie polecac czegos co jest b.dobre i sprawdzone i przy okazji posiadac takowy sprzet. ale chyba kazdy dazy do tego zeby miec super sprzet i wydac swoje godnie zarobione lub ciezko uzbierane pieniadze. Do tego takze sluzy to forum. Zeby dawac rzetelne porady, a nie bredzic. Potem zdziwnienie ze elektroda ma taka opinie jaka ma.. jedno jest pewne, dla mnie nie jestes wiarygodny a swoimi opiniami nie pomagasz.
    Chcesz ze mna dyskutowac to podaj wreszcie konkretne argumenty.

Malo interesuje mnie kim jestes i czym sie zajmujesz (bez urazy). Znalazlem sie tu zeby pomoc mackowi11 w dobrym wyborze plyty a nie chce zeby ktos wprowadzil go w blad.

Pozdrawiam
  • #13 3840058
    apple_rom
    Poziom 12  
    1. KT600 vs nForce2: MSI K7N2 Delta + Epox - 8RDA3+ vs Microstar KT6 Delta. Jest "ZDECYDOWANIE szybszy i wydajniejszy"??? No comments.
    2. Spytaće remontowcow - ile oni mialy plyt na nForce2 i ile na VIA KT600. No comments.
    3. Spytaće serwisu - ile problem mialy nForce2 plyty z "niesprzecznoscju" (USB-urządzenia etc) i ile z VIA KT600. No comments.

Wynik (powtórzenie):
    -> nVidia nForce2 jest bardziej szybki.
    -> VIA KT600 jest bardziej niezawodny (i "niesprzeczny").
  • #14 3852150
    maciek11
    Poziom 17  
    Dziękuję za duże zaangażowanie na forum. Nadal jednak nie wiem którą płytę wybrać. Widziałem że lukkil jest zwolennikiem MSI, marcin1700 woli EPOX-a. A ja nadal nie wiem co wybrać :cry:
  • #15 3853034
    lukkil
    Poziom 20  
    marcin1700 napisał:
    Osobny kontroler to co innego, mowimy teraz o kontlorerze zintegrowanym na chipsecie plyty. Jak kupujesz jakis bubel na allegro to tak byla ale coz...

bardzo ssie staralem ale sorka nie moge tego zrozumiec co wyzej napisales.. nie wiem do czego to przypiąłęs i skad Ci sie to wzielo...jasniej jesli mozna...

marcin1700 napisał:
    I masz racje przewaga saty nie jest powalajaca ale jest i zawsze byla wydajniejsza

uscislijmy...wydajnosc ATA133=SATA150 natomiast SATA150 nieznacznie wyprzedza ATA100..

marcin1700 napisał:
    TAK grzeja sie... Skoro nie mam racji dlaczego ta plyta ma cooler na chipsecie skoro producentowi bardziej oplacalo sie instalowanie radiatora? Po prostu radiator to za malo. A Twoja plyta to co innego. Mowi sie, ile uzytkownikow tyle przepadkow. Ty bedziesz mial max 38* a ktos inny 70. Nie bez powodu na ukladach intela sa montowane wentylatory

albo ja mam magiczna plyte albo Ty bredzisz..chyba to drugie jednak.. MSI nie ma wiatraka na chisecie, nie ma nawet radiatora na mostku wiesz o tym? np Abity NF-7 maja wiatrak i radiator na mostku..ale pokaz plyte Abita badz Epoxa ktora nie ma wiatraka na chipie? nawet te na KT600 badz innych VIA maja wiatraki wiec Twoje argumenty mozna sobie w buty wsadzic... a czemu to wtraciles tutaj Intela skoro my tak fajnie o AMD+nForce dyskutujemy? Bog jeden raczy wiedziec..

marcin1700 napisał:
    Dlamnie to zaden problem, dla Ciebie kilka minut straty ale wynik bedzie jasne. Testow w internecie miedzy obiema plytami sie nie doszukalem.

chodzi o porownanie nForce vs KT600 Sherlocku..to nie jest takie "kilka minut" jak Ci sie wydaje.. no chyba ze chcesz na oko zobaczyc ktora plyta jest wydajniejsza....

apple_rom napisał:
    1. KT600 vs nForce2: MSI K7N2 Delta + Epox - 8RDA3+ vs Microstar KT6 Delta. Jest "ZDECYDOWANIE szybszy i wydajniejszy"??? No comments.
    2. Spytaće remontowcow - ile oni mialy plyt na nForce2 i ile na VIA KT600. No comments.
    3. Spytaće serwisu - ile problem mialy nForce2 plyty z "niesprzecznoscju" (USB-urządzenia etc) i ile z VIA KT600. No comments.

Wynik (powtórzenie):
    -> nVidia nForce2 jest bardziej szybki.
    -> VIA KT600 jest bardziej niezawodny (i "niesprzeczny").

tego to nie bede komonetowal bo wyuzdane koszmary nocne niektorych userow przelane na to forum stanowia bezsensowna calosc..tyle. :lol: :lol:

maciek11 napisał:

Nadal jednak nie wiem którą płytę wybrać. Widziałem że lukkil jest zwolennikiem MSI, marcin1700 woli EPOX-a. A ja nadal nie wiem co wybrać

ja stawiam na MSI, to zreszta widac. Na tej MSI podkrecisz tego Bartona na 3200+, ram wrzucisz w dual i bedzie fajnie. Czego nie mozna powiedziec o tej plycie na ukladzie VIA, ot moje skromne zdanie.

Pozdrawiam.
  • #16 3853155
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Z tych dwóch płyt wybrałbym MSI, bo jest po prostu szybsza. NForce2 bije KT600 we wszystkich testach. Zresztą nie może być inaczej, skoro chipset KT600 jest jedynie odświeżoną i unowocześnioną wersją poczciwego KT400.

P.S. Nie bardzo rozumiem argument "Sata jest szybsza od ATA". Możliwości interfejsu tak, ale co z tego?
    Sata = 150 MB/s
    ATA133 = 133 MB/s
    Trzeba tylko pamiętać, że dyski twarde na miarę kieszeni przeciętnego Kowalskiego osiągają maksymalny transfer zewnętrzny niewiele przekraczający 70 MB/s, a więc nieznacznie przekraczają dopiero możliwości ATA66. A gdzie tu jeszcze do ATA100 lub 133?

P.P.S. Co do niekompatybilności i niestabilności, to chyba chipset nForce2 pomylił się komuś z nForce.
  • #17 3853206
    jacekowski
    Poziom 19  
    Figi ma racje w kwestii dyskow i roznicy predkosci pomiedzy pata a sata. ew. tyle ze na pata da sie wylaczyc dma czyli drastycznie pogorszyc wydajnosc.
    chipset nie ma nic do predkosci bo nie moze
    jesli jakis chipset jakims cudem moglby dostarczyc dane do procesora szybciej to i tak musialby poczekac.
    nowe procesory maja pointegrowana kontrolery pamieci wiec w tej kwestii chipset rowniez nic nie zmienia.
  • REKLAMA
  • #18 3856196
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    :arrow:jacekowski
    Cytat:
    chipset nie ma nic do predkosci bo nie moze
    jesli jakis chipset jakims cudem moglby dostarczyc dane do procesora szybciej to i tak musialby poczekac.
    nowe procesory maja pointegrowana kontrolery pamieci wiec w tej kwestii chipset rowniez nic nie zmienia.
    Chipset ma co nie co do prędkości - choćby poprzez różne standardy magistrali łączącej go z CPU i pamięcią.
    A o jakich to "nowych procesorach" myślisz kolego ? - do tych płyt nie ma już nowych - chyba nie masz zamiaru polecać do nich AMD 64 , czy AMD64 X2 ??
  • #19 3856586
    jacekowski
    Poziom 19  
    ale standard magistrali jest zalezny od procesora a nie od chipsetu
    a dalsza czesc oleje bo definicja nowego moze byc bardzo rozna
  • #20 4039217
    maciek11
    Poziom 17  
    Zapomniałem szybciej odpisać. Sorki :D

Wybrałem jednak MSI, bo będzie jednak stabilniejsza, a po za tym obsługuje RAM w dualu więc chyba bardziej mi się to opłaci niż RAID z EPOX-a.

Dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie na forum.
    Tematu jeszcze nie zamykam, bo może ktoś jeszcze będzie chciał podzielić sie doświadczeniami z podobnymi płytami :D

Pozdrawiam
    Maciek
  • #21 4039235
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    maciek11 - akurat korzysci z DUALA na tej platformie beda znikome, zeby nie powiedziec zadne. Za to latwiej bedzie podkrecic tego proca na nforce2 niz na kt600. Jezeli zadowolisz sie FSB200MHz to pewnie ten KT600 da rade - zwalszcza jak ma podnoszenie napiecia procesora. Jezeli masz dwa dyski do RAID to warto to wykorzystac.
  • #22 4040290
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Figi napisał:
    Trzeba tylko pamiętać, że dyski twarde na miarę kieszeni przeciętnego Kowalskiego osiągają maksymalny transfer zewnętrzny niewiele przekraczający 70 MB/s, a więc nieznacznie przekraczają dopiero możliwości. A gdzie tu jeszcze do ATA100 lub 133?
    Figi nie myl pojęć, wszystkie te wartości są podane w trybie Burst Rate, a wartości typu Transfer Rate minimum/maximum idą swoją drogą.. w tym konteksie zapraszam do tematu, a dokładnie jego dolna część.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic784060.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między dwiema płytami głównymi pod procesor AthlonXP 2500+: MSI K7N2 Delta z chipsetem NVIDIA nForce2 oraz EPOX EP-8KRAI z chipsetem VIA KT600. MSI K7N2 Delta cechuje się wyższą wydajnością i lepszymi wynikami w testach szybkości, natomiast EPOX EP-8KRAI jest postrzegana jako bardziej stabilna i niezawodna, dodatkowo oferując obsługę interfejsu SATA, co może być zaletą przy nowoczesnych dyskach. Wiele opinii wskazuje, że nForce2 jest szybszy, ale chipset KT600 jest bardziej stabilny i mniej problematyczny pod względem kompatybilności urządzeń USB. Dyskusja porusza także kwestie podkręcania – MSI K7N2 Delta jest dobrze oceniana pod kątem OC, choć wymaga stabilnego zasilacza, natomiast EPOX EP-8KRAI ma mieszane opinie co do stabilności przy podkręcaniu. Wątpliwości budzi również realna przewaga SATA nad ATA133, gdyż rzeczywiste transfery dysków twardych często nie wykorzystują pełnej przepustowości interfejsów. Ostatecznie autor zdecydował się na MSI K7N2 Delta ze względu na stabilność i obsługę pamięci w trybie dual channel, choć korzyści z duala na tej platformie są minimalne. Wskazano również alternatywę w postaci płyty Abit NF7-S, łączącej zalety nForce2 i SATA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA