opiate napisał: Miałem kiedyś MSI K7N2 i z jakiegoś nieznanego powodu padła, może dlatego że grzebałem w BIOS-ie. Podobno te płyty są bardzo wrażliwe na próby podkręcania.
taka moja rada, ni epodawaj nie sprawdzonych informacji. Ja posiadam juz od 3ech lat plytke MSI K7N2 Delta-L i sprawuje sie znakomicie. Chodzi na niej Athlon 1700+ podkrecony na grubo ponad 3200+ i wszytsko OK! plytka jest naprawde dobrze wykonana, MSI to b.dobra firma, plytka posiada radiatpry na stabilizatorach napiecia i bardzo dobrze znosi podkrecanie. Do podkrecania musisz miec stabilny i mocny zasilacz ale to inna historia.
opiate napisał: Co do EPOX-ów to słyszałem że są kiepskie, gorsze od MSI. Abit jest raczej niezniszczalny bo gdy coś przesterujesz to komputer się poprostu nie uruchomi, a po kilku próbach BIOS wróci do fabrycznych ustawień.
tu sie zgadzam po czesci. kolega tak sie napalil na 8RDA3+ i kupil ja bo miala byc super extra do podkrecania. Ma podobny procek do mojego 1700+ z odbl. mnoznikiem i nawet po zmianie Bios'u by Marvin nie moze uzyskac tego samego wyniku co ja w podkrecaniu. Po za tym nie jest za stabilna ta plyta, czasem dziwne resety ma. Choc ma fajny bajer w postaci tych wyswietlaczy ktore jak sie cos zlego dzieje z plyta jakies bledy itp to pokazauje dany kod bledu, choc MSI ma diody LED ktore dzialaja w podobny sposob.
Tedij napisał: Na EPOXie masz SATĘ więc raczej EPOX.
co to za argument? jesli Autor ma dysk SATA to jeszczce..ale ja mam dysk Maxtora ATA133 i chodzi tak samo jak to SATA.
apple_rom napisał: nVidia nForce2 jest bardziej szybki.
VIA KT600 jest bardziej niezawodny (i "niesprzeczny").
ze jak slucham? niezawodny? poczytaj to co napisalem wyzej. To sie nazywa niezawodnosc. Poza tym z czym Ci sie tak gryzie nForce? mam karte DVB, karte TV, przejsciowke na PCMCIA takze FireWire i co myslisz ze mi sie cos kiedykoliwek gryzlo ze soba? ponadto mam karte ATI, nie mowie o tym bez powodu bo kiedys kiedys ktos rozpuszczal plote ze niby karty ATI nie chodza prawidlowo na chipach nVidii.
opiate napisał: Kup płytę na Nf2 z SATA, np. Abit NF7-S
ta plyta to nic specjalnego. napewno lepsza od Epox'a. ale czy lepsza od MSI? polemizowalbym..widzialem ja w akcji, procki ladnie sie kreca, ale czesto w Abitach tych straszych padaly sloty pamieci. Jesli ABIT to AN7 ale to jest drogie i praktycznie nieosiagalne. Tak samo jak DFI na NF2.
marcin1700 napisał: To nic ze jest szybszy... Na Epoxie bardzo dobrze mozesz podkrecic procesor i ma ona swietne wyniki w odczycie i zapisie pamieci - to tez bardzo wydajna plyta. Ja zdecydowanie wzial bym Epoxa
NF2 jest
ZDECYDOWANIE szybszy i wydajniejszy od Kt600. Nie ma co porownywac. Mowisz swietne wyniki w odczycie i zapisie? popatrz na wyniki tej MSI. O podkrecaniu na Epox'ie juz sie wypowiedzialem gdzies wyzej...
Reasumujac zdecydowanie MSI i NF2.
Pozdrawiam!