logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsza płyta, barton 2500 - Socket A biostar epox asus

MES Mariusz 25 Kwi 2006 19:09 2401 9
REKLAMA
  • #1 2564549
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam, zastawiam sie nad wyborem płyty głównej (dla Bartona 2500), spośród poniższych:

biostar m7ncd - http://www.biostar.com.tw/products/mainboard/board.php?name=M7NCD%20Ultra
    (105)

epox 8rda+ - http://www.epox.nl/products/view.php?product_id=372 (160)

asus a7s8x - http://pl.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=13&l3=57&model=218&modelmenu=1 (160)

asrock K7NF2-RAID - http://www.asrock.com/product/K7NF2-RAID.htm (165)

W nawiasach obok, podałem ceny.

Kto pomoże mi wybrać najlepszą? Kto zasugeruje płytę najlepszą spoza tej listy? Kto podobnej używa, i zechciałby się podzielić spostrzeżeniami?

PS. Jak widać, postawiłem na chipset nForce.

PS. Ten biostar wydaje się być fajny, i czyżby na płycie Norton Ghost 2003 dołączali??? --> http://www.biostar.com.tw/products/mainboard/board.php?name=M7NCD%20Ultra
    Ale trochę podejrzanie tania ta płytka :idea:
  • REKLAMA
  • #2 2564674
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Epox i tylko ta.
  • REKLAMA
  • #4 2564708
    popo73
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam.
    Dlaczego wybór padł na nForce? W przypadku procesorów AMD 32 bitowych nie ma większej różnicy w wydajności singlechanel vs dualchanel.

Sam używam od dłuższego czasu produktów MSI (KT6 Delta FIS2R, 6600GT ) i jestem zadowolony. Nieprzeciętne możliwości overclockingu (wiele ustawień w biosie, CoreCell, niektóre modele dodatkowo dobrze wyposażone), stabilność. Produkty trochę droższe (niewiele) ale warto.

Jeśli dokładne dane to:
    chipset Via KT600(na teraz lepszy KT880), 3GB pamięci DDR400, 3 złącza IDE, 4 złącza SATA, karta sieciowa, dzwięk 5.1(wyjscie S/PDIF,optyczne), AGP 8x (Fast-Write, Side Band Adresing), FireWire 3x, USB 2.0 8x, BIOS (ustawienia - FSB 200-560 co 1 MHz, - wszystkie parametry procesora, agp i pamięci) dodatkowo program CoreCenter do monitoringu a także zmiany części parametrów biosu spod windowsa. Nie wypisuję więcej bo jeśli Cię zainteresuje to dokładny opis, funkcje wyposażenie oraz ewentualne dane o innych modelach znajdziesz na stronie www.msi-polska.pl

Serdecznie pozdrawiam i życzę udanego wyboru, który będzie Ciebie satysfakcjonował a nie Nas.

ps. Używałem też, Epoxa i nie narzekałem.
  • #5 2564867
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Ja posiadam Asusa A7N8X-Deluxe 400. # lata gwarancji. Nie bierz jak juz z tej serii mniejszego modelu niz deluxe, zbyt uproszczone, bez SATA. Ta, która ja mam, jest super, a przedewszystkim dzięki nforce audio w niej to coś pięknego, standard EAX, 4 wejscia liniowe, 2 mikrofonowe. Wszystko z korekcją. gadający BIOS, szyna 400MHz, dualchannel, Iee1394, czyli Firewall, cyfrowe wejście/wyjście audio 5.1 SPDIF, do 3 GB ramu, wbudowane dolby suuround juz na płycie sprzętowe, AGP pro, większośc z tych rzeczy jest obecne pewnie na innych płytach z nforce2, bo sa już wbudowane w chipset. Ale asus to asus, solidna płyta, mam ja 2 lata i nic, zupełnie nic się nie dzieje. Mam proca semptrona 3000+ z 512 cache wykręconego do z nominalnych 2GHZ na 2,6 GHZ. Płyta sama dobiera obroty wentylatora procka, zależnie od obciązenia i temperatury, także ten ma ok. 52 stopni. Każda sojka własne gniazdo chwali, ale ja moge napisac ci o tej płycie , bo ją po prostu mam, niech własciciela innych również opisża swoje, wówczas bedziesz miał najlepszy wybór. Nie narzekam na swoją, jak teraz myśle o wadach, poza ceną to nic mi nie przychodzi do głowy, może to że duża i ciężka, ale to nie ma znaczenia. i niejedno moja przeszła, bo naprawiam kompy i używam jej jako serwisowej, więc nieraz ładowąłem do niej na próbe uszkodzona grafe czy proca. jak na razie żyje, choc miałem nieraz ciepło, ale wystarczyło odłaczyć od sieci na kilka sekund i znów się podnosiła po jakims szoku.
  • REKLAMA
  • #6 2575229
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Popieram kolegę PRZEM188 w całej rozciągłośći jego wywodu.as
  • #7 2575291
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Z tych co podales to tylko Epox 8RDA+. Bardzo dobra do krecenia, zwlaszcza, ze masz Bartona 2500+ ktory do krecenia jest stworzony.
  • #8 2576146
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Czołówka płyta głównych na sA to DFI (jak ktoś lubi egzotykę), ASUS A7N8X Delux oraz Abit NF7-S(L) i tą ostatnią polecam. Napewno będziesz miał dobre osiągi w OC na tej płycie głównej.
  • #9 2576204
    deboo
    Poziom 18  
    polecam to co koledzy czyli Abit NF7, lub AN 7 epox 8RDA+ oraz Asus A7N8X-E Deluxe(obecnie taką mam teraz)....
    Natomiast przestrzegam ciebie i wszystkich przed zakupem gównianych płyt Asrocka a w szególności K7NF2-Raid miałem taką i system sie wieszał i pracował strasznie niestabilnie, niemówiąc o bluescreenach które mi wyskakiwały....po zmianie płyty wszystko ustapiło....
  • REKLAMA
  • #10 2576372
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    asrocki wcale nie są takie złe, to po prostu nie są płyty do o/c. a wracając do tematu to ten epox jest ok, z nowszych jest jeszcze 8rda3+ pro, tyle że ta płyta jest wyposażona w gorszy dźwięk.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najlepszej płyty głównej z chipsetem nForce dla procesora AMD Barton 2500+. Spośród wymienionych modeli (Biostar M7NCD, Epox 8RDA+, Asus A7S8X, Asrock K7NF2-RAID) najczęściej polecana jest Epox 8RDA+ ze względu na dobre możliwości overclockingu i stabilność, szczególnie dla procesorów Barton stworzonych do podkręcania. Alternatywnie rekomendowane są płyty Abit NF7-S(L) oraz Asus A7N8X Deluxe, które oferują zaawansowane funkcje, takie jak wsparcie dla dual channel, SATA, FireWire, wysokiej jakości audio (EAX, Dolby Surround), oraz rozbudowane opcje BIOS i monitoring temperatury. MSI z chipsetem VIA KT600/KT880 również jest wskazywany jako solidna opcja z dobrym potencjałem OC. Z kolei płyty Asrock, zwłaszcza K7NF2-RAID, są krytykowane za niestabilność i problemy z systemem, choć niektórzy uważają je za wystarczające do standardowego użytkowania bez OC. Biostar M7NCD jest postrzegany jako podejrzanie tani, mimo dołączonego oprogramowania Norton Ghost 2003. Wskazano, że dla procesorów AMD 32-bitowych różnice między single channel a dual channel są minimalne, co może wpływać na wybór chipsetu. Podsumowując, najlepszym wyborem dla Bartona 2500+ jest Epox 8RDA+ lub płyty Abit NF7-S(L) i Asus A7N8X Deluxe, które zapewniają stabilność, dobre możliwości podkręcania i bogate wyposażenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA