Chcę wyczyścić obudowę alternatora aby wygladał jak nowy...co zrobić aby nalot szaro-srebrny nabrał blasku??? jakis środek chemiczny???
szczotka druciana nie daje pożądanego efektu
szczotka druciana nie daje pożądanego efektu
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamAdaaskoone napisał:Odświeże trochę temat panowie - mam sporo elementow w silniku ktory skladam wyszkiełkowanych wodnie - wyglądają idealnie, jak nowe - zostala mi miska olejowa - element dośc duzy i dośc malo wyeksponowany - ktory do szkiełkowania byłby drogi - więc chce go wyczyscic sam - umylem go Dimerem oraz chemią do mycia silników - jest kompletnie czysta, nie ma zadnych czarnych sladow po oleju i nagarach - natomiast ciągle jest szara i nie jest jednolicie jasna.
Pisano tutaj o jakichs kwasach - ale nie bardzo wiem jak zdobyc kwasy cytrynowe czy amoniakalne - nie leżą bynajmniej u mnie w narzędziowym - i nie wiem też, jak ze szklodliwoscią - i czy musi być to kąpiel? miska jest dość duża.
ewoo napisał:Adaaskoone napisał:Odświeże trochę temat panowie - mam sporo elementow w silniku ktory skladam wyszkiełkowanych wodnie - wyglądają idealnie, jak nowe - zostala mi miska olejowa - element dośc duzy i dośc malo wyeksponowany - ktory do szkiełkowania byłby drogi - więc chce go wyczyscic sam - umylem go Dimerem oraz chemią do mycia silników - jest kompletnie czysta, nie ma zadnych czarnych sladow po oleju i nagarach - natomiast ciągle jest szara i nie jest jednolicie jasna.
Pisano tutaj o jakichs kwasach - ale nie bardzo wiem jak zdobyc kwasy cytrynowe czy amoniakalne - nie leżą bynajmniej u mnie w narzędziowym - i nie wiem też, jak ze szklodliwoscią - i czy musi być to kąpiel? miska jest dość duża.
Jest gładka czy porowata? Brałeś pod uwagę wypolerowanie za pomocą pasty i krążka polerskiego?
ziemek56 napisał:Kwas fluorowodorowy nabywamy w sklepie z odczynnikami chemicznymi.
Na pewno takie są przy uczelniach politechnicznych.
Nie wiem czy każdy może kupić.
Nakładamy pędzlem (malujemy grubo) i po kwadransie spłukujemy wodą - nie do kanalizacji, środowiskowo klasa 8 ADR
Adaaskoone napisał:ewoo napisał:Adaaskoone napisał:Odświeże trochę temat panowie - mam sporo elementow w silniku ktory skladam wyszkiełkowanych wodnie - wyglądają idealnie, jak nowe - zostala mi miska olejowa - element dośc duzy i dośc malo wyeksponowany - ktory do szkiełkowania byłby drogi - więc chce go wyczyscic sam - umylem go Dimerem oraz chemią do mycia silników - jest kompletnie czysta, nie ma zadnych czarnych sladow po oleju i nagarach - natomiast ciągle jest szara i nie jest jednolicie jasna.
Jest gładka czy porowata? Brałeś pod uwagę wypolerowanie za pomocą pasty i krążka polerskiego?
Jak wspomniałem - wiekszośc elementów mam wyszkiełkowanych - wyglądają jak nowe - są satynowo jasno szare - poprostu gołe aluminium - i takie wykonczenie mi najbardziej odpowiada - więc polerka nie bardzo - a dwa - miska to odlew - miejscowo ladnie wykonczona - drugimi miejscami troche mniej.