logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić blask obudowie alternatora z aluminium?

PICIA 21 Kwi 2007 17:15 76561 20
REKLAMA
  • #1 3808160
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    Chcę wyczyścić obudowę alternatora aby wygladał jak nowy...co zrobić aby nalot szaro-srebrny nabrał blasku??? jakis środek chemiczny???

szczotka druciana nie daje pożądanego efektu
  • REKLAMA
  • #3 3808241
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    kwas octowy :) albo karcher

Karcher???? próbowałem 130-150 bar-marny efekt
  • REKLAMA
  • #4 3808478
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Czyszczenie przez kąpiel w 5% roztworze kwasu cytrynowego lub 50% amoniaku. (kilka minut). Chcąc zapobiec pokrywaniu się powierzchni przedmiotów aluminiowych warstwą tlenku - należy przetrzeć ją benzyną (albo acetonem), a następnie przetrzeć 10-procentowym roztworem wodorotlenku potasu. Do sporządzenia roztworu używa się wody destylowanej.
  • REKLAMA
  • #5 8002147
    life27
    Poziom 15  
    Ocena: 94
    Witam
    a jak najlepiej chemicznie wyczyścić nielakierowane aluminium o chropowatej powierzchni nie zanurzając elementu w roztworach...
    Mowa np o takiej pokrywie zaworowej w motocyklu...
  • #7 8003662
    life27
    Poziom 15  
    żart?

bo próbowałem już szczotką to nawet ...
  • #8 8003680
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Jedno słowo: SZKIEŁKOWANIE. I zapraszam do googla.
  • #9 8003694
    life27
    Poziom 15  
    szkiełkowanie, orzeszkowanie, czy piaskowanie...

to znane mi terminy i wiem że to jest sposób, ale ja pytam o alternatywę, aby nie musieć elementu zdejmować...

Dodano po 11 [minuty]:

aha i jeszcze śrutowanie i sodowanie... :)
  • #10 8003733
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Można wyprać we frani (serio). Ale do tego też trzeba demontować element.
  • REKLAMA
  • #11 10546586
    lukaszenko102
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Potrzebuję odświeżyć żaluzje(rolety) z samochodzie pożarniczym Star 244. Chciałbym aby nabrały lekko połysku. Co byście polecali, abym mógł to zrobić samemu i nie wydał zbyt dużo kasy na to? Dodam, że żaluzje są od tyłu złączone cienkim paskiem blachy i nie chciałbym go demontować, bo to kupa roboty poźniej.
  • #12 10547024
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 184
    Do czyszczenia chemicznego powierzchni aluminium i jego stopów służy kwas fluorowodorowy. Wytrawia tlenki i naloty. Ale połysku nie będzie.
  • #13 10548241
    lukaszenko102
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    A czy jakimś domowym sposobem da radę odświeżyć aluminium?
  • #14 10548578
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 17398953
    Adaaskoone
    Poziom 2  
    Odświeżę trochę temat panowie - mam sporo elementów w silniku, który skladam, wyszkiełkowanych wodnie - wyglądają idealnie, jak nowe - została mi miska olejowa - element dośc duży i dośc mało wyeksponowany - który do szkiełkowania byłby drogi - więc chcę go wyczyścić sam - umyłem go Dimerem oraz chemią do mycia silników - jest kompletnie czysta, nie ma żadnych czarnych śladów po oleju i nagarach - natomiast ciągle jest szara i nie jest jednolicie jasna.

Pisano tutaj o jakichś kwasach - ale nie bardzo wiem jak zdobyć kwasy cytrynowe czy amoniakalne - nie leżą bynajmniej u mnie w narzędziowym - i nie wiem też, jak ze szkodliwością- i czy musi być to kąpiel? miska jest dość duża.
  • #16 17399018
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Adaaskoone napisał:
    Odświeże trochę temat panowie - mam sporo elementow w silniku ktory skladam wyszkiełkowanych wodnie - wyglądają idealnie, jak nowe - zostala mi miska olejowa - element dośc duzy i dośc malo wyeksponowany - ktory do szkiełkowania byłby drogi - więc chce go wyczyscic sam - umylem go Dimerem oraz chemią do mycia silników - jest kompletnie czysta, nie ma zadnych czarnych sladow po oleju i nagarach - natomiast ciągle jest szara i nie jest jednolicie jasna.

Pisano tutaj o jakichs kwasach - ale nie bardzo wiem jak zdobyc kwasy cytrynowe czy amoniakalne - nie leżą bynajmniej u mnie w narzędziowym - i nie wiem też, jak ze szklodliwoscią - i czy musi być to kąpiel? miska jest dość duża.

Jest gładka czy porowata? Brałeś pod uwagę wypolerowanie za pomocą pasty i krążka polerskiego?
  • #17 17399373
    Adaaskoone
    Poziom 2  
    ewoo napisał:
    Adaaskoone napisał:
    Odświeże trochę temat panowie - mam sporo elementow w silniku ktory skladam wyszkiełkowanych wodnie - wyglądają idealnie, jak nowe - zostala mi miska olejowa - element dośc duzy i dośc malo wyeksponowany - ktory do szkiełkowania byłby drogi - więc chce go wyczyscic sam - umylem go Dimerem oraz chemią do mycia silników - jest kompletnie czysta, nie ma zadnych czarnych sladow po oleju i nagarach - natomiast ciągle jest szara i nie jest jednolicie jasna.

Pisano tutaj o jakichs kwasach - ale nie bardzo wiem jak zdobyc kwasy cytrynowe czy amoniakalne - nie leżą bynajmniej u mnie w narzędziowym - i nie wiem też, jak ze szklodliwoscią - i czy musi być to kąpiel? miska jest dość duża.

Jest gładka czy porowata? Brałeś pod uwagę wypolerowanie za pomocą pasty i krążka polerskiego?

Jak wspomniałem - wiekszośc elementów mam wyszkiełkowanych - wyglądają jak nowe - są satynowo jasno szare - poprostu gołe aluminium - i takie wykonczenie mi najbardziej odpowiada - więc polerka nie bardzo - a dwa - miska to odlew - miejscowo ladnie wykonczona - drugimi miejscami troche mniej.

• #18 17400942
    ziemek56
    Poziom 22  
    Kwas fluorowodorowy nabywamy w sklepie z odczynnikami chemicznymi.
    Na pewno takie są przy uczelniach politechnicznych.
    Nie wiem czy każdy może kupić.
    Nakładamy pędzlem (malujemy grubo) i po kwadransie spłukujemy wodą - nie do kanalizacji, środowiskowo klasa 8 ADR
  • #19 17408909
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    ziemek56 napisał:
    Kwas fluorowodorowy nabywamy w sklepie z odczynnikami chemicznymi.
    Na pewno takie są przy uczelniach politechnicznych.
    Nie wiem czy każdy może kupić.
    Nakładamy pędzlem (malujemy grubo) i po kwadransie spłukujemy wodą - nie do kanalizacji, środowiskowo klasa 8 ADR

Nie wiem jak czyści aluminium ale wiem że jest bardzo niebezpieczny. Pisali o nim w związku z nowym czynnikiem ładowanym do klimatyzacji. Poszukaj informacji w necie, bo zdrowie jest jedno.
  • #20 17423260
    ziemek56
    Poziom 22  
    Czyści (rozpuszcza) tlenki glinu bardzo ładnie, nie ruszając czystego alu.
    Niestety potwierdzam; dla istot szkodliwy. A krzyczeli w sprawie, bo debile czyścili klimatyzacje w ciasnych, źle wentylowanych "warsztatach", stąd problem.
    Przy okazji - bardzo dobrze matuje szkło kwarcowe (szyby ...)
  • #21 18724359
    UscLuk
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Adaaskoone napisał:
    ewoo napisał:
    Adaaskoone napisał:

Jak wspomniałem - wiekszośc elementów mam wyszkiełkowanych - wyglądają jak nowe - są satynowo jasno szare - poprostu gołe aluminium - i takie wykonczenie mi najbardziej odpowiada - więc polerka nie bardzo - a dwa - miska to odlew - miejscowo ladnie wykonczona - drugimi miejscami troche mniej.

Można zacząć od octu.
    Jeśli nie kąpiel to obłożenie ręcznikami papierowymi zalanie "na bogato" i owinięcie folią lub czymkolwiek żeby nie schło zbyt szybko, a co kilka godzin dolewanie octu. Proces potrwa przynajmniej 24h.

Kąpiel dużo szybsza.... można kabinować z grubym workiem na śmieci jako "wanną", nieco zmniejsza potrzebną objętość przy większych elementach ;)

Ewentualnie elektroliza, ale to też zabawa :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod przywrócenia blasku aluminiowej obudowie alternatora, która pokryta jest szaro-srebrnym nalotem tlenkowym. Proponowane rozwiązania obejmują chemiczne czyszczenie za pomocą kwasu octowego, kwasu cytrynowego, amoniaku, a także kwasu fluorowodorowego, który skutecznie usuwa tlenki glinu, jednak jest silnie toksyczny i wymaga ostrożności. Alternatywnie sugerowano stosowanie benzyny lub acetonu do odtłuszczenia, a następnie roztworu wodorotlenku potasu dla zabezpieczenia powierzchni. Mechaniczne metody to szkiełkowanie, piaskowanie, śrutowanie oraz orzeszkowanie, które dają efekt matowego, satynowego wykończenia, ale zwykle wymagają demontażu elementu. Próby użycia myjki ciśnieniowej (np. Karcher) nie przyniosły zadowalających rezultatów. Domowe sposoby to kąpiel w occie z owinięciem elementu, co jednak jest czasochłonne. W przypadku elementów o chropowatej powierzchni i odlewów, polerowanie pastą i krążkiem polerskim może być niewskazane, jeśli celem jest zachowanie naturalnego, satynowego wyglądu aluminium. Elektroliza została wymieniona jako metoda, ale wymaga specjalistycznego przygotowania. Wskazano również na konieczność stosowania wody destylowanej do sporządzania roztworów chemicznych oraz na środki do mycia silników (np. Dimer) do wstępnego oczyszczenia. Podsumowując, wybór metody zależy od oczekiwanego efektu wizualnego, dostępności środków chemicznych oraz możliwości demontażu elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA