logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić IMEI w Siemens C45 po flashowaniu Tornado?

Misza90 22 Kwi 2007 15:42 1271 12
REKLAMA
  • #1 3810817
    Misza90
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Na początku napisze że jestem początkujacy i moje błedy moga byc dosc głupie,moglem zapomiec czegos zaznaczyc czy cos wiec proszę to wziąść pod uwage.

Przeflashowalem C45 tornado dokładniej wgralem flasha i eeproma,przed tym zapomialem zgrac własnego eprooma,i po flashowaniu telefon sie nie uruchamia tylko robi "bzz".
    Wyczytałem,że trzeba przywrocic imei.Wiec w new IMEI wpisuje imei z pod bateri i po zaznaczeniu opcji Update flash IMEI wyskakuje mi bład którego screen niżej.Po kliknieciu na Unlock dalej to samo czyli "bzz" wydaje mi sie ze przez ten bład wogole nie wgrywa imeiu ktory wpisuje,jak uniknac tego błedu ?
    Albo lepiej jak by ktos mógł napisać krok po kroku jak zmnienic imei we frei pod tornado.

Jak przywrócić IMEI w Siemens C45 po flashowaniu Tornado?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3810855
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Ocena: 8
    Po prawej dolnej stronie programu masz dział: "Unlocking parametrs" zaznacz USE OTP IMEI i daj UNLOCK.
  • #3 3810861
    mefistofilos
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    Po pierwsze, umiesz kozystac z wyszukiwarki? Czy to az takie trudne? Bylo mnostwo takich tematów, opisywanych krok po kroku co trzeba zrobic... Po drugie... skoro bierzesz sie za obsługę anglojęzycznych programów, powinienes chociaz znac podstawy owego jezyka... Ten komunikat informuje Cie jedynie, ze jesli zmienisz oryginalny imei zapisany w telefonie na swoj, nie bedziesz pozniej mogl naprawic go ( co nie jest do konca prawdą, ale mniejsza o to ). Jesli chcesz naprawic Imei zaznacz USE OTP IMEI a pozniej UNLOCK.

PS: radzę zmienic prędkość transmisji na mniejszą...
  • #4 3811211
    Misza90
    Poziom 11  
    Tak umiem,i korzystałem,nie znalazlem tematu jak krok po kroku korzystac z frei napisanej pod tornado,
    Po kliknieciu USE OTP IMEI i Unlocku dalej to samo
  • REKLAMA
  • #5 3811247
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    machnij emulacje com i zrob zwykla freia, wgraj dobry eeprom i popraw imei :)

pozdr
  • REKLAMA
  • #6 3811250
    Misza90
    Poziom 11  
    zaraz poszukam programu emulujacego port com i tak chyba zrobie :)
    W zwykłej frei po wgraniu eepromu itp nadal to samo..
  • #7 3811436
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Może zły soft ??
    A telefon wcześniej działał??
  • Pomocny post
    #8 3811443
    mefistofilos
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    wejdz na ftp://boardlogo.za.pl

login: boardlogo.za.pl
    hasło: qweasdzxcqweasdzxc

wrzucilem na tego ftp'ka directCOM'a program do emulacji portu com i sst ktorym zrobisz wszystko bez problemu... freię tez... tez przydac sie moze...

PS: z ftp'ka moze ciagnac na raz jedna osoba, wiec jesli beda problemy z polaczeniem sie, sprobowac prosze pozniej...
  • #9 3811568
    Misza90
    Poziom 11  
    jednak okazuje sie ze był zly soft,sciagnalem inny i fon odrazu wstał,mam jeszcze problem tylko ze znalezieniem softa z PL menu bo nie dysponuje kablem zwyklym a przez emulator nie chce mi isc swup,
    Wielkie dzieki Panowie za pomoc !
  • REKLAMA
  • #10 3811929
    Wasz3k
    Poziom 25  
    tzn jak Swup ci nie chcę iść odznaczone dwa skipy i telefon włączony??
  • #11 3817791
    Misza90
    Poziom 11  
    Tak,na wyłączonym telefonie ze zaznaczonymi skipami tez nie rusza...
  • #12 3824152
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    Napisz jakiego masz flasha w telefonie (byly dwa rodzaje), moze znajde cos u siebie
  • #13 3829317
    Misza90
    Poziom 11  
    jak pisalem telefon juz postawiony,problem rozwiazany wiec wielkie dzieki :)

Podsumowanie tematu

✨ Po flashowaniu telefonu Siemens C45 z użyciem Tornado i wgraniu flasha oraz eepromu bez wcześniejszego zgrania oryginalnego eepromu, telefon nie uruchamia się i wydaje dźwięk "bzz". Problem wynika z utraty lub uszkodzenia numeru IMEI. Próby przywrócenia IMEI w programie Frei pod Tornado kończą się błędem podczas aktualizacji flasha IMEI. Zalecane jest zaznaczenie opcji "USE OTP IMEI" w sekcji "Unlocking parameters" i wykonanie operacji UNLOCK, co pozwala na przywrócenie oryginalnego IMEI. W przypadku problemów z portem COM sugerowano użycie programu do emulacji portu COM (directCOM i SST) dostępnego na udostępnionym FTP, co umożliwia poprawne wgranie eepromu i IMEI. Ostatecznie problem rozwiązało wgranie poprawnego softu, po czym telefon uruchomił się prawidłowo. Dodatkowo pojawiły się trudności z wgraniem polskiego menu przez SWUP bez oryginalnego kabla, zwłaszcza przy użyciu emulatora portu COM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA