logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy reinstalacja systemu naprawi błędne wykrywanie CPU 900 MHz jako 100 MHz?

jerzy_friend 22 Kwi 2007 17:40 1655 9
REKLAMA
  • #1 3811162
    jerzy_friend
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.
    Mam pytanie, czy jeśli płyta główna przy starcie systemu pokazuje procesor w bios jako 100 mhz zamiast 900 mhz to reinstalacja systemu operacyjnego pomoże rozwiązać ten problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3811173
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    nie pomoże aktualizacja biosu.
  • Pomocny post
    #3 3811244
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    Witam.
    jerzy_friend napisał:
    Witam serdecznie.
    Mam pytanie, czy jeśli płyta główna przy starcie systemu pokazuje procesor w bios jako 100 mhz zamiast 900 mhz to reinstalacja systemu operacyjnego pomoże rozwiązać ten problem?

Zaraz, zaraz.
    Po pierwsze chyba masz na myśli przy starcie kompa i przed rozpoczęciem ładowania systemu.
    Po drugie w/w informacja to częstotliwość szyny FSB
    Prawdopodobnie także otrzymujesz informację 9x100.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3812260
    daroslav15
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Zgadzam się z poprzednikiem. Sprawdź jak sprawa magistrali FSB i mnoźnika przedstawia się w biosie, w systemie możesz sprawdzić taktowanie procesora klikając prawym przyciskiem myszy na "Mój komputer", lub instalujac jakieś narzędzie do sprawdzania parametrów PC typu AIDA, etc. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 3812289
    jerzy_friend
    Poziom 11  
    A czy jest możliwe by bios pokazywał częstotliwość ustawień procesora 100mhz, przy załorzeniu np błędnych ustawień biosa a po zainstalowaniu systemu i sprawdzeniou we właściwościach procesor pracował właściwie? Moim zdaniem system pracuje na ustawieniach biosa a nie ustawienia biosa zmieniają się do ustawień systemu operacyjnego.
  • Pomocny post
    #6 3812295
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    jerzy_friend napisał:
    system pracuje na ustawieniach biosa a nie ustawienia biosa zmieniają się do ustawień systemu operacyjnego

1. Napisz to zdanie po polsku;
    2. Przepisz z ekranu ten komunikat w którym występuje te 100 MHz;
  • Pomocny post
    #7 3812563
    daroslav15
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Kolego @jerzy_friend. Może opisz dokładniej swój problem. Czy zauważyłeś ostatnio jakiś wiekszy spadek wydajnośći, coś dziwnego się dzieje z komputerem(przy 100 mhz sam system by się ładował całe wieki), czy po prostu wszytko wyglada tak od początku, a to co jest napisane przy odpaleniu komputera cię poprostu zaintrygowało..Napisz jaki model płyty głownej i co to za procesor.
  • Pomocny post
    #8 3812933
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Napisz w którym momencie wyswietla ci sie to 100mhz i gdzie dokładnie. Czy tak masz od poczatku czy moze zmieniałes procesor albo płytę głowną. Bo z tego co piszesz trudno coś wywnioskować . Koledzy tu się produkuja byc może na darmo bo nie otrzymali od ciebie żadnej konkretnej odpowiedzi na ich pytania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3813089
    lukidick
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja bym zresetował biosa i powinno być tak czy inaczej po problemie. U mnie kiedyś pokazwyalo o ponad 500mHz mniej i reset pomagał. A może się przypalił? Koledze po burzy spadło taktowanie o ponad 3/4.
  • #10 3814206
    jerzy_friend
    Poziom 11  
    Ponowne wgranie biosu rozwiązało problem.
    Bios pokazywał procesor 100 mhz, ładowanie systemu to była wieczność:).
    Nie wiem co i kto namieszał w komputerze, gdyż nie był to mój komputer.
    W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polegał na błędnym wyświetlaniu częstotliwości procesora w BIOS-ie jako 100 MHz zamiast rzeczywistych 900 MHz, co powodowało bardzo długie ładowanie systemu. Wskazano, że wyświetlana wartość 100 MHz to prawdopodobnie częstotliwość magistrali FSB, a nie faktyczne taktowanie procesora, które jest iloczynem mnożnika i FSB (np. 9x100 MHz). Reinstalacja systemu operacyjnego nie rozwiązuje problemu, ponieważ ustawienia BIOS-u są niezależne od systemu. Zalecano sprawdzenie i ewentualną aktualizację lub reset BIOS-u do ustawień fabrycznych. Ostatecznie ponowne wgranie BIOS-u usunęło błąd i przywróciło prawidłowe taktowanie procesora, co potwierdziło, że problem miał źródło w oprogramowaniu układowym płyty głównej, a nie w systemie operacyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA