logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Coburg SQR 49, regulacja REAR-FRONT nie działa.

K'o 22 Kwi 2007 17:49 1465 5
REKLAMA
  • #1 3811183
    K'o
    Poziom 11  
    Witam!
    Posiadam radyjko jak w temacie i mam z nim mały problem,a mianowicie regulacja REAR-FRONT działa jakoś dziwnie.Po ustawieniu potencjometru w położeniu środkowym (czyli tak żeby grały 4 głośniki) nie gra żaden głośnik.Dopiero po ustawieniu tylko na przód,gra przód i tak samo z tylnymi głośnikami.Czy któryś z kolegów spotkał się może z czymś takim?
    Za wszelkie sugestie z góry dziękuje.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3811282
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Moze na poczatek wyczyść potencjometr. Polecam "kontakt" do czyszczenia styków.
  • REKLAMA
  • #3 3811368
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    A potem sprawdź czy nie ma upalonej masy w wyjściu głośnikowym, dość częsta usterka a niektóre radia tak też robią gdy nie ma 4 głośników choć przy ustawieniu Fadera i dwóch głośnikach to w niczym nie przeszkadza. Schematy do serii SQR, SQM39/49 są na Elektrodzie.

SławeK
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3815486
    kakiszon18
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    ostatnio rozbierałem ten potencjometr - calośc jest tak zrobiona ze do potencjometru dochodzi 4 + głosnikowe ( lr , rr , lf ,rf ) i 2 -- od przednich głośników - jesli w aucie nie masz podpiętych 4 głosnikow ( 1 pod kazde wyjście ) na srodkowym ustawieniu nic nie usłyszysz. jesli posiadasz tylko 2 głosniki feader musi byc przekręcony na 1 ze stron. a jesli kolega zdecyduje sie rozbierać ten potencjometr - radzę uważać na poprawne złożenie go w całośc. :) dodam ze 4 + na potencjometrze sa to 4 zewnętrzne nózki. 2 pośrodku to masy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3815639
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    ...tak na marginesie wszyscy piszą a z opisu można wywnioskowaś FLEXBALANCE (fleksbalans). Jeśli radio z 4 wyjściami a podłączone tylko 2 np. tylko głośniki przednie to cała moc jest przekazywana na przód i nie ma regulacji FADERa

ale dziwne żeby w tym modelu on występował. Przynajmniej ja sie nie spotkałem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!chyba ze mało radi naprawiłem :(:(:(:(:(
  • #6 3818355
    K'o
    Poziom 11  
    Witam po krótkiej przerwie.
    Właśnie przed chwilką sprawdzałem radyjko na czterech głośnikach i oczywiście chodzi jak należy (troszkę techniki i się człowiek gubi :D ).
    Mieliście racje,gdy były podłączone tylko dwa głośniki (tył lub przód) to grał tylko tył lub przód.A więc po problemie :D
    Dziękuje wszystkim za pomoc oraz zainteresowanie.
    Pozdrawiam
    k'o
REKLAMA