logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić sprawność triaka i tyrystora – szybkie metody testowania elementów

tobi_1 25 Sie 2002 17:44 44127 3
REKLAMA
  • #1 34815
    tobi_1
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Proszę mi pomóc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Jeśli ktokolwiek wie jak szybko zbadać poprawne dzialanie triaka lub tyrystora to proszę o kontakt.
  • REKLAMA
  • #2 34892
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    cóż miernikiem da się sprawdzić tyko czy nie ma przebicia i przerwy. Musisz zbudować typową aplikacię triaka ( tyrystora ). Podłącz prąd z np. zasilacza 12V przez amperomierz i rezystor 50 Ohm ( min 5 W) do elektrot triaka ( tyrystora ) zgodnie z oznaczeniami elektrod. Miernik powinien pokazać 0. Następnie na elektrodę sterującą podaj + z zasilacza przez rezystor np. 10 k ohm. Wartość tego rezystora jest zależna od minimalnego prądu zadziałania triaka - w niektórych przypadkach może być konieczność zmniejszenia. Amperomierz powinien pokazać przepływ prądu - z prawa OHMA I= U/R . ok. 12/50 - nie mam kalkulatora. Po odłączeniu elektrody sterującej prąd powinien nadal płynąć.
  • REKLAMA
  • #3 36424
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jeszcze szybciej: podłącz anode i katode do jakiegos układu a z innego źródła podłącz napięcie sterujące na bramke... i sprawdź zachowanie się triaka.

o ile się nie myle można też omomierzem badać rezystancje (najlepiej jakimś) magnetoelektrycznem... a na bramke podac napięcie z baterii na przykład...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 1336645
    WoWo
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Witam...

jesli Cie to jeszcze interesuje to
    tutaj jest prosty tester triakow i tyrystorow....

- pozdrawiam
    WoWo
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić sprawność triaka i tyrystora – szybkie metody testowania elementów tester triakow.GIF (2.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA