logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór energooszczędnego serwera i zasilacza do pracy 24/7

Tobiasz75 23 Kwi 2007 18:32 7738 9
  • #1 3814293
    Tobiasz75
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jakieś pół roku temu wymieniłem przestarzały serwer (z Pentium III) na sporo nowszy (choć dziś też przestarzały) z procesorem Athlon 1.8. Wydajność wzrosła dość znacznie. Niestety rachunki za prąd też wzrosły i to niemal 2 krotnie! Serwer chodzący przez 24h/dobę zużywa więcej prądu niż wszystkie inne urządzenia w domu.

Mam zamiar znowu ulepszyć serwer, jednak w związku z rachunkami za prąd mam dylemat...

Może mi ktoś doradzić jaki obecnie warto kupić serwer aby był wydajny i energooszczędny.
    Zdaję sobie sprawę, że wraz z wydajnością idzie zużycie prądu, jednak technologia powinna też mieć tu niebagatelne znaczenie.

Czy wybór markowego zasilacza może mieć wpływ na zużycie prądu?
  • #2 3814568
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    1. jaki monitor jest przy serwerze - i czy go wyłączasz ?
    2. Co w tym serwerze chodzi a nie musi
    3. Należy dążyć do systemów pasywnego chłodzenia, zasilaczy z wyłączającym się wentylatorem itd.
    4 Co z ups jest czy nie i jeżeli to jaki
    Pozdr.J.
  • #3 3816914
    Tobiasz75
    Poziom 11  
    1. Nie ma monitora ;) serwer chodzi 24h ale do niego jest podłączony drugi komp z panelem LCD, który nie chodzi cały czas i nie jest zbytnio obciążony - ten akurat nie zużywa za wiele prądu.
    2. W zasadzie w serwerze nie ma nic nad to co konieczne... prosta karta graficzna zintegrowana z płytą, 2xHDD, CD, 2 sieciówki, pamięć i procek.
    3. To jest nawet dobry pomysł bo sprzęt, który nie potrzebuje chłodzenia mało się grzeje - mniejsze straty, ponadto wentylatory nie ciągną prądu. No ale jak to osiągnąć? Kupić dobry zasilacz który nie potrzebuje chłodzenia i procek?
    4. Nie ma UPS ale planuję jego zakup - czym tu się kierować ?
  • #4 3817914
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Najwięcej prądu w twoim configu pobiera procesor - na twoim miejscu obniżyłbym taktowanie i napięcie tego procesora (jeżeli płyta gł. na to pozwala) lub sprzedał go i kupił podobny lecz w wersji mobilnej - niższe napięcie zasilania a co za tym idzie - zużycie prądu na dużo niższym poziomie.
  • #5 3817925
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    UPS w zależności od typu też konsumuje trochę mocy na swoje potrzeby- to kolejny u Ciebie pożeracz prądu.....
    Pozdr.J.
  • #7 3820366
    gregii123
    Poziom 12  
    ja mam semproma na socket a 2200+ i żre mi tylko 40 watt. a te athlon zużywa chyba więcej a jest porównywalnie podobna wydajnośc..

A jakie masz złącze na tej płycie???
  • #8 3825963
    Tobiasz75
    Poziom 11  
    Ja chce się pozbyć tego serwera i kupić zupełnie nowy. Potrzebuję porady... co kupić aby ciągnę,ło jak najmniej a było nowoczesne i wydajne. Mogę na to przeznaczyć 7-8tys.

Czyli z tego co już wiem:
    1. Procesor mobliny - czyli jak rozumiem o obniżonym poborze prądu - czyli taki co jest w notebookach. Pytanie jaki konkretnie? Czy czasem nie trzeba płyty głównej pod to odpowiedniej?
    2. Dobry UPS. Czyli jaki?
    3. Wszystko to nie ma mieć wentylatorów - chłodzenie pasywne.
    4. Zasilacz z takim wentylatorem co się włącza kiedy trzeba a nie cały czas.
  • #9 4375797
    Lashred
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Przy takim budżecie masz naprawdę duże możliwości, przy takim budżecie możesz sprawić sobie jakąś dobra płytę główną z jakimś dwurdzeniowym prockiem AMD np. AMD Turion 64 X2 TL-56 1.8 GHz z 2GB pamięci ram i dyskiem 320 GB. Jednakże dysponując taka kasą kupiłbym jakiegoś laptopa np. HP Compaq 6510b T7100 1GB 120GB 14'' DVD-SM XPP (GB866EA) dołożył jeszce kość 1GB pamięci ram i zainstalował Ubuntu albo jakiegoś win xp nawet w wersji home będzie ok bo nie musisz mieć zdalnego pulpitu.

Pozdrawiam
  • #10 4375861
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Dobry zasilacz z PFC ma skutecznosc na poziomie 80-85%(czyli tylko o jakies 20% pobiera wiecej pradu niz komputer potrzebuje), skutecznosc zasialcza bez PFC to jakies 50%(pobiera drugie tyle wiecej niz komputer potrzebuje).

7-8 tys chcesz wydac, a do czego ten serwer ma sluzyc? Moze kup jakis gotowy komputer z przeznaczeniem do pracy jako serwer, jakies rozwiazanie HP lub IBM.

Lub sam zbuduj cos na nowym AMD X2 BE(TDP 45W, 2*2100MHz), z wlaczona technologia cool'n'quiet pewnie jego pobor pradu bedzie w okolicy 20W, do tego RAM najlepiej w 1 kosci(DDR2 2GB 800MHZ), jakis dysk twardy SATA(badz 2 polaczone w RAID), plyta glowna ze zintegrowana podwojna karta sieciowa i karta graficzna, jakis dobry zasialcz 300W z aktywnym PFC, do tego UPS przystosowany do pracy z zasilaczem z PFC. Wydajnosc takiego zestawu nie bedzie nie wiadomo jaka, ale serwerem dla malej firmy/sieci bedzie mogl byc spokojnie.
    Co do kwestii poboru pradu, to mysle ze taki zestaw powinien sie spokojnie zmiescic w 100W. Za calosc zaplacisz w okolicach 2000 zl. + 500-1000 zl na UPS.

Co do UPS + zasilacza z PFC to warto przeczytac:
    http://www.ever.com.pl/pl/warto_wiedziec.php?wiedza=18

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru energooszczędnego serwera i zasilacza do pracy 24/7 z uwzględnieniem ograniczenia zużycia energii elektrycznej. Użytkownik wymienił stary serwer z procesorem Pentium III na nowszy z Athlonem 1.8 GHz, co zwiększyło wydajność, ale niemal podwoiło rachunki za prąd. Wskazano, że największym konsumentem energii jest procesor, dlatego rekomendowane jest obniżenie jego taktowania i napięcia lub zastosowanie procesora mobilnego (np. z laptopa) o niższym poborze mocy, co wymaga odpowiedniej płyty głównej. Zalecane jest stosowanie systemów pasywnego chłodzenia oraz zasilaczy z wentylatorem aktywowanym tylko w razie potrzeby, co zmniejsza straty energii. Wskazano także na znaczenie wyboru zasilacza z aktywnym PFC o wysokiej sprawności (80-85%) w celu ograniczenia strat energii. W kontekście UPS podkreślono, że również zużywa on energię i należy wybrać model dostosowany do zasilacza z PFC. Przy budżecie 7-8 tys. zł można rozważyć zakup nowoczesnego dwurdzeniowego procesora AMD Turion 64 X2 TL-56 1.8 GHz z 2 GB RAM i dyskiem 320 GB lub nawet laptopa (np. HP Compaq 6510b) z systemem Linux lub Windows XP. Proponowane konfiguracje mają zapewnić kompromis między wydajnością a niskim zużyciem energii, odpowiedni do pracy serwera w małej firmie lub domu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA