logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i - szybkie rozładowanie baterii po wymianie końcówki mocy

cinekm 24 Kwi 2007 10:42 1542 15
  • #1 3816079
    cinekm
    Poziom 12  
    Witam.
    Dorwałem się do 6310i z walnięta końcówką. Telefon zadbany, nigdy nie otwierany jeszcze. Wrzuciłem mu końcówke z innego truposza 6310i. I działa, ale... Przy naładowanej baterii po 2 minutach rozmowy bateria już siada. Co to może być? Ta moja końcówka też walnięta?

Pozdrawiam

EDIT

Było tak, że bateria pełna, po 2 minutach rozmowy od razu spadało na jedną kreskę i po kolejnych kilku telefon sie wyłączał i był ciepły. Przelutowałem PA i teraz telefon zachowuje się jakby w ogóle nie było w nim końcowki (zasięg przez pierwszych pare sekund). To znaczy ze wtedy koncowka byla już na wykończeniu i już całkiem siadła czy to raczej coś z telefonem?
  • Pomocny post
    #2 3816677
    domanvip
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Zobacz czy nie ma zwarcia na stykach od bateri.Pewnie juz wygrzewales i kąpaleś??
  • Pomocny post
    #3 3816718
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    @domanvip, nie ma tam za bardzo co grzać, tam wszystko prawie klejone. Gdyby było zwarcie na stykach, telefon by się nie włączył w ogóle.
    @cinekm, ja stawiam, że koncówka którą wlutuwałeś także była uszkodzona, przez co pobierała za dużo prądu i bateria siadała. Sprawdź na innej końcówce.
  • #4 3816739
    cinekm
    Poziom 12  
    Wygrzałęm tylko mjolnera. Kąpać chyba nie ma sensu bo to ewidentnie coś z PA. Do których padów powinno dochodzić zasilanie? U mnie jest na 2 z lewej i drugim z prawej u góry.
  • Pomocny post
    #5 3816783
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    i tak ma być..a jak mowa o pobieraniu za dużo prądu to dlaczego nie zmierzysz go.Będzie wiadomo czy tak jest.Zacznij od PA..
  • #6 3816863
    cinekm
    Poziom 12  
    Porządnie jeszcze raz ją wlutowałem (grzałem dłużej) i teraz jest zasięg, ale jest to samo co wcześniej - zżera baterię. Czyli jednak ta końcówka?

EDIT

Jeszcze jedna obserwacja - przy włączaniu telefonu i przy połączeniu podświetlenie miga w rytm pykania końcówki w głośnikach ( tak jakby miała za mała prądu).
  • #7 3817995
    ftb
    Poziom 35  
    bateria ok...sprawdzałes na innej?
  • #8 3818127
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3818561
    cinekm
    Poziom 12  
    Panowie, nie wiem jak, ale sam zaczal dobrze działać. Ciekawe czy już tak zostanie, ale nie mgoe tego pojąć.
  • #10 3818996
    ftb
    Poziom 35  
    noo.. ręce opadają..podaj tylko dla czytajacych ..sprawdzałeś acu czy jest ok lub na innej bateri jak się zachowuje..
  • Pomocny post
    #11 3819008
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    i tak ma być..a jak mowa o pobieraniu za dużo prądu to dlaczego nie zmierzysz go
    No właśnie! Jeżeli prąd byłby za duży, obejrzyj pod Phoenixem, jak wyglądają poziomy mocy PA - końcówka nie musi być uszkodzona, mogą być nieodpowiednie pm wrzucone przez jakiegoś poprzednika (bardzo zdolnego). W twoim przypadku (zanik objawów) obstawiał bym jednak eldektrokorozję, uszkodzona PA lub wadliwe pm nie naprawiają się same.
  • #12 3820041
    cinekm
    Poziom 12  
    Sprawdzalem najpierw na innej baterii (juz wcześniej). Po poście ftb skusiło mnie żeby sprawdzić na jeszcze innej. Wtedy działal dobrze, więc pomyślałem, że to jednak bateria walnięta. Ale zapiąłem z powrotem swoją i działa dobrze.

EDIT

Tak jak myślałem - długo nie pochodził. Dziś znowu mi wywyalił komunikat "słaba bateria". Jadą już do mnie nowe końcówki to sprawdzę. Miał ktoś do czynienia z takimi? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=188668322
  • Pomocny post
    #13 3825435
    ftb
    Poziom 35  
    słowo daję...jak myślisz czy zmiana acu naprawia na jakiś czas PA..
  • #14 3834964
    cinekm
    Poziom 12  
    Ok, po dwoch dniach użytkowania na nowym Pa moge stwierdzić, że telefon działa już dobrze.

Ps. Drugi problem z tym telefonu jest taki, że jest wyrwany przycisk od podgłaśniania razem ze scieżkami. Jest możliwość zrobienia jakiegoś obejscia?
  • Pomocny post
    #15 3835115
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Zobacz w załacznik, powinno Ci pomóc.
    Załączniki:
    • Nokia 6310i - szybkie rozładowanie baterii po wymianie końcówki mocy 6310.JPG (59.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 3835149
    cinekm
    Poziom 12  
    Dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telefonu Nokia 6310i, u którego po wymianie końcówki mocy (PA) bateria szybko się rozładowywała podczas rozmów, a telefon nagrzewał się i wyłączał. Wymieniona końcówka pochodziła z innego uszkodzonego egzemplarza, co mogło powodować nadmierny pobór prądu. Sprawdzano zwarcia na stykach baterii oraz poprawność lutowania końcówki PA. Objawy sugerowały uszkodzenie końcówki lub wadliwe parametry mocy (pm) w oprogramowaniu telefonu. Testy na różnych bateriach potwierdziły, że problem nie leży w akumulatorze. Po wymianie końcówki PA na nową telefon zaczął działać poprawnie. Dodatkowo pojawił się problem z wyrwanym przyciskiem podgłaśniania, na który zaproponowano obejście. Wskazano również możliwość uszkodzenia układu UEM lub elektrokorozji jako potencjalne przyczyny problemów z końcówką mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA