logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-E2961D - brak obrazu, dźwięk OK, napięcia w normie, ciemnoniebieskie pasy

rejak 24 Kwi 2007 18:19 1329 10
REKLAMA
  • #1 3817503
    rejak
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam!
    Jak w temacie, brak obrazu, chassis AF-2F,dźwięk prawidłowy, napięcia z zasilacza jak i na płytce PK w normie ( w położeniu stby RGB w granicach 80V po załączeniu kanału napięcie RGB wzrsta do 190V stabilne) przy przełączaniu kanałów pojawiają się ciemno niebieski pasy ale tylko na moment, cały czas ekran czarny. Napięcie na PK zamiast 200V jest 206V na G2 1076V. Będę wdzieczny za każdą sugestię w celu zlokalizowania usterki. Żarzenie kineskopu jest. Co jeszcze podać aby fachowców zainteresować?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3818390
    rejak
    Poziom 16  
    Jest to TV z którym walczę od kilku tygodni, oczywiście z przerwami. Przed uszkodzeniem grał normalnie ale po trzskach w głośnikach i zerwaniu wizji znikło wszystko. Doprowadziłem go do tego stanu i dalej nie wiem co robić. Podejrzane luty poprawiłem wymieniłem elki prawie wszystkie i bezpieczniki, które uległy uszkodzeniu.
  • REKLAMA
  • #4 3819067
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    No to dużo więcej wiemy!
    Praktycznie nie odpowiedziałeś na żadne moje pytanie.
    Tu nie ma jasnowidzów - może pamięć, może procesor TXT lub inny w module "cyfrowym"? A może tylko zimne luty?

Miałeś uszkodzone podobno bezpieczniki. Bez powodu się nie spaliły. Ty wiesz które to były, my nie.
    Zgaduj sam gdzie przyczyna.
  • #5 3819178
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Proszę dokładnie odpowiadać na pytania/ sugestie, inaczej temat zamknę a 'mechanika' wyślę do serwisu ;)
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 3819601
    rejak
    Poziom 16  
    Na płycie głownej wymieniono R818 oraz na płytce D2 PS1851, włączanie TXT - nic się nie dzieje. W położeniu A/V jest dźwięk obrazu brak i palą dwie diody syglalizacyjne ciągle.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3822521
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2388
    Sprawdz czy ramka pracuje sprawdz zimne luty na wzmianiczach foni?
  • #8 3822834
    rejak
    Poziom 16  
    Po odłączeniu wiązki przewodów na PK -CN0403 ramka świeci z przewagą koloru niebieskiego z pasami w poziomie. Co do zimnych lutów to wydaje mi się, iż przelutowałem już wszystko nawet dwa razy, odsysając starą cynę i dając nową. Fonia jest dobra, także na A/V. Natomiast jeśli w sugestii były wzmacniacze wizyjne to wymieniłem na nowe, bez zmian.
    Pozdrawiam
  • #9 3825689
    rejak
    Poziom 16  
    Witam!
    Od fachowców, chcałbym uzyskać jednoznaczną odpowiedź, czy jest sens reanimacji tego TV? Bo jeśli jest to wina kineskopu to naprawa jest nieopłacalna.
    Pozdrawiam
  • #10 3826395
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    A w jaki to sposób my mamy jednoznacznie powiedziedzieć czy to kineskop?

To Ty masz sprzęt przed sobą i tylko Ty możesz to zrobić.

Poczytaj i sprawdź bańkę:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html
  • #11 3826860
    rejak
    Poziom 16  
    Dzięki za istrukcję. Widzę, że nawet dla fachowca jednoznaczne zlokalizowanie usterki, po objawach jakie podałem - jest trudne. To co ma powiedzieć taki laik jak ja, nawet gdybym dokonał pomiaru wg tej instrukcji to i tak nie będę przekonany czy to wina kineskopu czy innego elementu. TV oddam na recykling. Wszystkim zainteresowanym serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Temat zamykam.
    Jakub

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Sony KV-E2961D z chassis AF-2F ma problem z brakiem obrazu przy prawidłowym dźwięku i napięciach zasilania w normie. Po włączeniu kanału napięcie RGB wzrasta stabilnie do około 190V, jednak ekran pozostaje czarny, a przy przełączaniu kanałów pojawiają się krótkotrwałe ciemnoniebieskie pasy. Napięcia na płytce PK wynoszą około 206V zamiast 200V, a na G2 jest 1076V. Żarzenie kineskopu jest obecne. Wymieniono elementy takie jak R818, D2 PS1851 oraz bezpieczniki, a także wzmacniacze wizyjne, jednak bez poprawy obrazu. Po odłączeniu wiązki przewodów na PK pojawia się ramka z przewagą koloru niebieskiego i poziomymi pasami. Podejrzewa się uszkodzenie kineskopu lub modułu cyfrowego (np. procesora TXT), jednak jednoznaczne zdiagnozowanie usterki jest trudne bez specjalistycznego sprzętu. Wskazano na możliwość słabej emisji kineskopu i potencjalne zimne luty, które były kilkukrotnie poprawiane. Ostatecznie zdecydowano o rezygnacji z naprawy i oddaniu telewizora na recykling.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA