logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K700i - zawiesza się na logo, jak naprawić?

mik26 24 Kwi 2007 19:03 2867 11
REKLAMA
  • #1 3817665
    mik26
    Poziom 13  
    Mam problem z SE K700i.
    Po włączeniu podswietla tylko gorna część klawiatury,
    wyświetla logo SE po czym zawiesza sie,
    mozna go wyłączyć jedynie poprzez wyjęcie baterii.
  • REKLAMA
  • #2 3818000
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    W temacie piszesz k750, w poście k700 :| więc jaki to model i co się działo z telefonem zanim zaczął się tak zachowywać?
    pozdr
  • #3 3818461
    mik26
    Poziom 13  
    chodzi oczywiscie o K750, niestety nie wiem co bylo przyczyna takiego stanu poniewaz dostalem go w rozliczeniu, moge dodac ze bateria jest lekko wybrzuszona
  • REKLAMA
  • #4 3819363
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    Skoro nie wiesz co się z nim działo (strasznie lubię powiedzenie "w rozliczeniu") to trzeba wszystko po kolei robić czyli sprawna bateria, kompanie, soft itd.
    pozdr
  • #5 3819454
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    tino2003 napisał:
    .... (strasznie lubię powiedzenie "w rozliczeniu") ....

hehehe i zawsze kazdy powtarza ze telefon dziala tylko soft trzeba zmienic :D
  • REKLAMA
  • #6 3819715
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    a ja bym direct unlock wcisnoł na jakims sprzecie jezeli własciciel posiada cos takiego
  • #7 3827017
    mik26
    Poziom 13  
    okazało sie jednak ze problemem stała sie karta pamięci, którą usunąłem i tel zaczął normalnie funkcjonować poza dwoma małymi wyjątkami jakimi są brak podświetlenia wyświetlacza i dolnej części klawiatury oraz niedziałające przyciski 1,2,3
  • REKLAMA
  • #8 3827976
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 223
    mik26 napisał:
    okazało sie jednak ze problemem stała sie karta pamięci, którą usunąłem i tel zaczął normalnie funkcjonować poza dwoma małymi wyjątkami jakimi są brak podświetlenia wyświetlacza i dolnej części klawiatury oraz niedziałające przyciski 1,2,3

Po pierwsze stawiam na to, że telefon był zalany ;)

- Telefon zawiesza się po włożeniu karty - typowy problem, daje się to naprawić.
    - Brak podświatlania LCD -> do wymiany/sprawdzenia kolejno: soft, wyświetlacz LCD, złącze wyświetlacza, przetwornica DCDC, Vincene
    - Brak podświetlania klawiatury -> do wymiany/sprawdzenia: keyboard foil, złącze klawiatury
    - Nie działające klawisze -> postępowanie: soft, keyboard foil, EMI filter, złąze klawiatury

Jak dla mnie to ten telefon wodował ;)
  • #9 3828218
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    ele mid napisał:
    - Nie działające klawisze -> postępowanie: soft, keyboard foil, EMI filter, złąze klawiatury

Akurat z tą linią (123) to różnie bywa, ale na początek warto sprawdzić czy klawisz on/off sie nie zacina, jego zablokowanie powoduje brak działania 123 (w wiekszości nowszych se).
  • #10 3828232
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 223
    Rzeczywiście, może tak być. Jednak, jak nie działa kilka klawiszy, to tak z 90% że EMI filter jest do wymiany. Jak do tego jeszcze joystick nie działa to diagnoza jest już prawie pewna ;)
  • #11 3921514
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    MES Mariusz napisał:
    Rzeczywiście, może tak być. Jednak, jak nie działa kilka klawiszy, to tak z 90% że EMI filter jest do wymiany. Jak do tego jeszcze joystick nie działa to diagnoza jest już prawie pewna ;)

Ile cos takiego kosztuje by o zrobic?? Sprzęt mam.
    s. jest taki przypadek ze dziala gdy sie go włacza a nei da sie wylaczyc.
    Nie dziala 123, do potwierdzenia i joy dól i prawo
  • #12 3921576
    Gryfis
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    skoro masz sprzet to zacznij od zmiany softu i napisz czy cos sie zmienilo, sprawdz tez tak jak radzil Fyszo wlacznik on/off przy okazji zerkniesz na plyte i ocenisz czy byl zalany.co do dzoja masz w tym poscie podpowiedz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic661184.html

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Sony Ericsson K750 (początkowo mylnie podano K700i), który po włączeniu zawiesza się na logo SE, podświetla tylko górną część klawiatury i wymaga wyjęcia baterii do wyłączenia. Przyczyną okazała się karta pamięci, której usunięcie przywróciło częściową funkcjonalność telefonu, jednak nadal brakowało podświetlenia wyświetlacza i dolnej części klawiatury oraz nie działały przyciski 1, 2, 3. Możliwe przyczyny to uszkodzenia spowodowane zalaniem, co jest typowe dla takich objawów. Zalecane działania diagnostyczne i naprawcze obejmują sprawdzenie i ewentualną wymianę baterii, softu, wyświetlacza LCD, złącza wyświetlacza, przetwornicy DCDC, folii klawiatury, złącza klawiatury oraz filtra EMI. Szczególnie brak działania kilku klawiszy wskazuje na konieczność wymiany filtra EMI. Dodatkowo warto sprawdzić, czy klawisz on/off nie jest zablokowany, co może powodować problemy z działaniem klawiszy 1, 2, 3. W przypadku posiadania odpowiedniego sprzętu można spróbować bezpośredniego odblokowania (direct unlock) oraz reinstalacji oprogramowania (softu).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA